witt Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) Szybki wczorajszy obiad Same smakołyki robisz Elektro....... A sałatka domowa to ziemniaki, ogórek i cebulka no i dużo majonezu, czy coś innego?Pozdrowienia Edytowane 29 Maja 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 29 Maja 2019 W tej jest tylko mloda cebulka i ziemniaki , troche majonezu reszta to bita smietana ,troche musztardy dijon przeprz i sol i moj mix przypraw salatkowy( m .in koperek ,czosnek, chili pieprz suszone wszystko utarte w mozdziezu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 29 Maja 2019 Dziękuję Elektro za przepis na sałatkę domową.Smakowicie wygląda i dlatego zapytałem. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 29 Maja 2019 @witt, ja dodaje tez w zaleznosci co mam w lodowce ,szczypiorek czasem kawalek pora drobno posiekanego , kapary badz takie ogorki nazywaja sie bostonskie (przepis jest zamieszczony na forum przez Sverige2.) czasami daje dosc kwasne jablko w drobna kostke pokrojone , zamiast bitej smietany daje czasami creme fraiche. Ziemniaczana przynmie wszystko , a najlepsza jest taka na mlodych ziemniakach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 29 Maja 2019 Ziemniaczana przyjmie wszystko To tak jak napisałaś, "sałatka domowa", co jest w domu idzie do sałatki. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 29 Maja 2019 Z wykształcenia jestem kucharzem i Technologiem żywienia nie wiedziałam [Dodano: 29 maj 2019 - 18:11]Takim obiadkiem bym nie pogardziła, a jak na pyrę podpoznańską przystało, ziemniaki mogę wszędzie i zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 29 Maja 2019 a jak na pyrę podpoznańską przystało, ziemniaki mogę wszędzie i zawsze To ja zapewne już swoją porcję zjadłem . Teraz to od czasu do czasu . Nam na dwie osoby , na całą zimę wystarcza 25kg . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Maja 2019 Nam na dwie osoby , na całą zimę wystarcza 25kg . ja nawet nie wiem czy my tyle zjadamy w zimie ...u nas glownie ziemniaki pod postacja --kopytek knedli Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 27 Lipca 2019 Slottsstek- "Pieczen zamkowa" 1.5-1.8 kg wolowiny ( skrzydlo)1.5 -2 m sznurka bawelnianego1 lyzka sol1 lyzeczka pieprz bialy mielony 4 lyzki maslo1 lyzka olej2 srednie cebule 3 marchewki1/4 niewielkiego selera 10 kulek ziela angielskiego10 kulek bialego pieprzu2 liscie laurowe120 g sardeli w zalewie2 lyzki syropu cukrowego*2 lyzki octu winnego100 ml czerwonego wina500 ml woda* jesli nie posiadamy gotowego to mozna przyzadzic samemu gotujac wode z cukrem w takich samych obietosciach -(ew uzyc miodu o lagodnym smaku)sos: 500 ml wywaru z upieczonego miesa 400 ml Mleko-smietana w rownych proporcjach3 lyzki maki3 lyzki masla1 lyzka soja chinskasol pieprz do smaku. Przygotowanie: 1. mieso czyscimy z resztek tluszczu i ew. sciegien. Sol i pieprz mieszamy i nacieramy mieso , obwiazujemy sznurkiem zeby zachowalo swoj ksztalt. 2. mieso obsmazamy na masle z olejem i przekladamy do garnka ( najlepiej zeliwnego) 3. na 2 lyzkach masla obsmazamy warzywa pokrojone w mniejsze kawalki i ukladamy dookola miesa. 4. octem winnym i winem zalewamy mieso, po czym syropem cukrowym, na koncu kladziemy sardelle na mieso.dolewamy wode zboku miesa oraz sos z sardeli,tak mniej wiecej do polowy wysokosci miesa. 5 .zagotowujemy i szumujemy. Dodajemy pozostale przyprawy.nastawiamy piec na 150-160 st c garnek wstawiamy do pieca co jakis czas polewamy powstalym sosem zeby sardelle powoli przenikly do sosu.Mieso co pol godziny obkrecamy.(czas pieczenia ok 1h na kg miesa.) 6. Kiedy mieso jest juz gotowe ( ca75 st C) wyjmujemy zawijamy w folje aluminiowa i zostawiamy zeby odpoczelo, w tym czasie przygotowujemy sos. 7. Wywar spod miesa przecedzamy, powinno go zostac ok pol litra, redukujemy do ok 400 ml.Robimy zasmazke z masla i maki, dolewamy mleko -smietane.mieszamy zeby sos nie przywarl do garna i zagotowujemy dodajemy zredukowany wywar i eventualnie soje dla uzyskania ladniejszego koloru, doprawiamy sola i bialym pieprzem. 8. mieso kroimy w cienkie plastry. Ukladamy na polmisku polewamy sosem (reszte sosu podajemy w sosierce obok) Serwujemy z gotowanymi warzywami i ziemniakami, "Salatka szwedzka" i galaretka (z czerwonej badz czarnej porzeczki) -jest oczywistoscia .Smacznego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) https://youtu.be/ZmwsKjkdw8Y Edytowane 27 Lipca 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 27 Lipca 2019 @sverige2, bez inlagd pressgurka to nie slottsstek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 2 Października 2019 Buraczkowy paj z chévreciasto :300 ml maki ca 180g125 g masla 1 jajko ½ lyzeczki soli ciasto szybko zagniatamy walkujemy i wykladamy forme na Paj/tart 25 cm.wkladamy na jakies pol godziny do lodowki zeby sie schlodzila.Piekarnik nastawiamy na 200 st C. ciasto podpiekamy przez ok 10 min. farsz: 4 srednie buraki (ugotowane badz upieczone starte na tarce male oczka jarzynowe).100 ml smietany100 g startego topliwego sera 100 g sera koziego (chévre)2 jajka solpieprzStarte buraki mieszamy ze smietana. jajkami ,zoltym serem.Solimy i przeprzymy do wlasnego smaku.farsz wykladamy na podpieczony spod i posypujemy pokruszonym serem kozim. pieczemy w temp.200 st C ok 30 min az farsz stezeje .mozna posypac na wierzchu prazonymi pestkami dyni badz slonecznika.Serwujemy z dobra salata z sosem winegret. Zdjecie wykonane w warunkach polowych ..jestem w trakcie przeprowadziki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Lutego 2020 Pasztet z Kaczki Sklad: 1 kg kaczych piersi gotowanych bez skory*mieso mielone 2 razy na makowym sitku 200 g tlustego miesa ze schabu*mieso mielone 2 razy na makowym sitku 300 g watrobka drobiowa smazona*mielona 1 raz na makowym sitku 100 ml bulka tarta + 200 ml bulionu z gotowanego miesa2 cebule duszone w bulionie z miesemsol pieprz galka 3 duze jajka dodatkowo buljon dodany podczas mieszania do porzadanej konsystencji-do jednej czesci byla dodana zurawina Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Lutego 2020 Pasztet z Kaczki Wygląda fajnie, ale nie jest za suchy Donatko ? Widzę że bez tłustego...podgarla , boczku. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Lutego 2020 Wygląda ładnie. Tłuste mięso ze schabu, masz na myśli warkocz?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) @@halusia@, nie , piersi dusilam ze skora i ten tluszcz zebralam i tez dodalam . a to wiepszowe to bylo sadze 50/50 to taki kawalek od schabu mialam przerosniety tluszczem prawie jak podgardle.Ja nie parze watroby tylko podsmazam to ona nie jest tez sucha .Pasztet mzna ladnie kroic na plasterki i nie rozpada sie , smak kaczy dosc wyrazisty ..inny niz jestem przyzwyczajona ale smakowal i bede robic.U nas w domu nigdy nie robil nikt drobiowych pasztetow.ja robilam ale tylko taki smarowny albo porosolowy co by sie mieso nie zmarnowalao [Dodano: 08 lut 2020 - 17:20]@Woytas, nie to taki kawalek co chyba jak becon z czescia tlusta od sloninyto ta zaznaczona czesc co byla bardzo tlusta Edytowane 8 Lutego 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Lutego 2020 Tłuste mięso ze schabu, masz na myśli warkocz?. Warkocz to bardziej ścięgnisty jest niż tłusty . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Pasta z wedzonej makreli . 2 filety makreli bez osci i skory.½ sredniej cebuli 10 plasterkow ogorka z salatki szwedzkiej ( u mnie smörgåsgurka) 2 lyzki* majonezu 1 lyzeczka **suszonego koperku pieprz cytrynowy do smakuMakrele rozdrobnilam widelcem , cebula i ogorki pokrojone w drobna kosteczke dodany majonez ,pieprz i koperek wszystko wymieszane .Smaczna i szybka, w sam raz na spoznione sniadanie *15ml**5ml Edytowane 25 Lutego 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 21 Maja 2020 Apetytu narobiliscie tym smalcem ..wiec tez zrobilam na 2 sloikczki dalam pol sporej cebuli i jedno starte jablko ,lyzke majeranku ze 2 szczypty przeprzu i 2 lyzki mleka .W garnuszku sam smalec do smazenie . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 21 Maja 2020 Nooo, smaluszek cymesowy zgoda, ale chlebuś wiejski na zakwasie i ogórasy kwaszone to gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Maja 2020 @sverige2, chlebek trzeba bedzie jakis upiec , ogoraskow nie ma skad wziasc , narazie smalczyk musi sie przegrysc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Maja 2020 ogoraskow nie ma skad wziasc Jak to nie ma skąd wziąść.? Od eli55. Ona już kisi. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Maja 2020 OO no szkoda ze nie mozna teleportowac ..ja jej smalczyk ona mnie ogoraski Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Maja 2020 Calkiem , calkiem byla by to smaczna zamiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 8 Lipca 2020 Moj sweet chili sos ( na szybko) 2 czerwone papryczki jalapenos *3 posiekane drobno zabki czosnku ( nie maja byc przecisniete przez praska)50 ml bialego octu winnego100 ml cukru75 ml wody 1 lyzeczka soli1 lyzka maki ryzowej ..badz ziemniaczanej Papryczki siekamy .zagotowujemy ocet, cukier, sol i wode, mieszamy zeby cukier sie rozpuscil, dodajemy posiekane papryczki i czosnek, gotujemy 3-5 min .Make mieszamy w niewielkiej ilosci wody i wlewamy do calosci mieszamy az lekko zgestnieje ,przestudzony sos wlewamy do butelki i chowamy do lodowkiMoze stac w lodowce pare miesiecy.*w moim wypadku bo mialo byc na juz ,lyzeczka platkow suszonych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.