Skocz do zawartości

Electra i mini garmażerka


electra

Rekomendowane odpowiedzi

Szybki wczorajszy obiad

 

Same smakołyki robisz Elektro....... :thumbsup:

A sałatka domowa to ziemniaki, ogórek i cebulka no i dużo majonezu, czy coś innego?

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W tej jest tylko mloda cebulka i ziemniaki , troche majonezu reszta to bita smietana  ,troche musztardy dijon przeprz i sol i moj mix przypraw salatkowy( m .in koperek ,czosnek, chili pieprz suszone wszystko utarte w mozdziezu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@witt, ja dodaje tez w zaleznosci co mam w lodowce ,szczypiorek  czasem kawalek pora drobno posiekanego , kapary  badz takie ogorki nazywaja sie bostonskie (przepis jest zamieszczony na forum  przez Sverige2.) czasami daje dosc kwasne jablko w drobna kostke pokrojone , zamiast bitej smietany daje czasami creme fraiche.  Ziemniaczana przynmie wszystko :)  , a najlepsza jest taka na mlodych ziemniakach :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z wykształcenia jestem kucharzem i Technologiem żywienia
nie wiedziałam :D 
[Dodano: 29 maj 2019 - 18:11]

Takim obiadkiem bym nie pogardziła, a jak na pyrę podpoznańską przystało, ziemniaki mogę wszędzie i zawsze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jak na pyrę podpoznańską przystało, ziemniaki mogę wszędzie i zawsze :D

 

 

 To ja zapewne już swoją porcję zjadłem .  Teraz to od czasu do czasu  .  Nam na dwie osoby , na całą zimę wystarcza 25kg  . :facepalm::blush:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nam na dwie osoby , na całą zimę wystarcza 25kg  .
ja nawet nie wiem czy my tyle zjadamy w zimie ...u nas glownie ziemniaki pod postacja --kopytek knedli  :)  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Slottsstek- "Pieczen zamkowa"

 

1.5-1.8 kg wolowiny ( skrzydlo)

1.5 -2 m sznurka bawelnianego

1 lyzka sol

1 lyzeczka pieprz bialy mielony

 

4 lyzki maslo

1 lyzka olej

2 srednie cebule 

3 marchewki

1/4 niewielkiego selera

 

10 kulek ziela angielskiego

10 kulek bialego pieprzu

2 liscie laurowe

120 g sardeli w zalewie

2 lyzki syropu cukrowego*

2 lyzki octu winnego

100 ml czerwonego wina

500 ml woda

* jesli nie posiadamy gotowego  to mozna przyzadzic samemu gotujac  wode z cukrem w takich samych obietosciach -(ew uzyc miodu o lagodnym smaku)

sos:

 500 ml wywaru z upieczonego miesa 

 400 ml Mleko-smietana w rownych proporcjach

3 lyzki maki

3 lyzki masla

1 lyzka soja chinska

sol pieprz do smaku.

 

 

Przygotowanie:

 

1. mieso czyscimy z resztek tluszczu i ew. sciegien. Sol i pieprz mieszamy i nacieramy mieso ,

 obwiazujemy sznurkiem zeby zachowalo swoj ksztalt.

 

2. mieso obsmazamy na masle z olejem i przekladamy do garnka ( najlepiej zeliwnego)

 

3. na 2 lyzkach masla obsmazamy warzywa pokrojone w mniejsze kawalki i ukladamy dookola miesa.

 

4. octem winnym i  winem zalewamy mieso, po czym syropem cukrowym, na koncu kladziemy sardelle na mieso.

dolewamy wode zboku miesa oraz sos z sardeli,tak mniej wiecej do polowy wysokosci miesa.

 

5 .zagotowujemy i szumujemy. Dodajemy pozostale przyprawy.

nastawiamy piec na 150-160 st c garnek wstawiamy do pieca  co jakis czas polewamy powstalym sosem zeby sardelle powoli przenikly do sosu.

Mieso co pol godziny obkrecamy.(czas pieczenia ok 1h na kg miesa.)

 

6. Kiedy mieso jest juz gotowe ( ca75 st C) wyjmujemy  zawijamy w folje aluminiowa i zostawiamy zeby odpoczelo, w tym czasie przygotowujemy sos.

 

7. Wywar spod miesa przecedzamy, powinno go zostac ok pol litra, redukujemy do ok 400 ml.

Robimy zasmazke z masla i maki, dolewamy mleko -smietane.mieszamy zeby sos nie przywarl do garna i zagotowujemy dodajemy zredukowany wywar i eventualnie soje dla uzyskania ladniejszego koloru, doprawiamy sola i bialym pieprzem.

 

8. mieso kroimy w cienkie plastry. Ukladamy na polmisku polewamy sosem (reszte sosu podajemy w sosierce obok)

 Serwujemy z gotowanymi warzywami i ziemniakami, "Salatka szwedzka" i galaretka (z czerwonej badz czarnej porzeczki) -jest oczywistoscia .

Smacznego

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, bez inlagd pressgurka to nie slottsstek :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Buraczkowy paj z chévre

ciasto :

300 ml maki  ca 180g

125 g masla 

1 jajko 

½ lyzeczki soli

 

ciasto szybko zagniatamy walkujemy i wykladamy forme na Paj/tart  25 cm.

wkladamy na jakies pol godziny do lodowki zeby sie schlodzila.

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. ciasto podpiekamy przez ok 10 min.

 

farsz:

 

4 srednie buraki (ugotowane badz upieczone starte na tarce male oczka jarzynowe).

100 ml smietany

100 g startego topliwego sera 

100 g sera koziego (chévre)

2 jajka 

sol

pieprz

Starte buraki mieszamy ze smietana. jajkami ,zoltym serem.

Solimy i przeprzymy do wlasnego smaku.

farsz wykladamy na podpieczony spod i posypujemy pokruszonym serem kozim.

 

pieczemy w temp.200 st C ok 30 min az farsz stezeje .

mozna posypac na wierzchu prazonymi pestkami dyni badz slonecznika.

Serwujemy z dobra salata z sosem winegret.

 

Zdjecie wykonane w warunkach polowych ..jestem w trakcie przeprowadziki  :)

post-58387-0-81887100-1570005048_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Pasztet z Kaczki

 

Sklad:

 

1 kg kaczych piersi gotowanych bez skory

*mieso mielone 2 razy na makowym sitku 

200 g tlustego miesa ze schabu

*mieso mielone 2 razy na makowym sitku 

300 g watrobka drobiowa smazona
*mielona 1 raz  na makowym sitku 

100 ml bulka tarta + 200 ml bulionu z gotowanego miesa

2 cebule duszone w bulionie z miesem

sol pieprz galka 

3 duze jajka 

dodatkowo buljon dodany podczas mieszania do porzadanej konsystencji-

do jednej czesci byla dodana zurawina 

post-58387-0-16661400-1581168619_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@@halusia@, nie , piersi dusilam ze skora i ten tluszcz zebralam i tez dodalam . a to wiepszowe to bylo  sadze 50/50  to taki kawalek od schabu mialam przerosniety tluszczem prawie jak podgardle.

Ja nie parze watroby tylko podsmazam to ona nie jest tez sucha .

Pasztet mzna ladnie kroic na plasterki i nie rozpada sie , smak kaczy dosc wyrazisty ..inny niz jestem przyzwyczajona ale smakowal i bede robic.

U nas w domu nigdy nie robil nikt drobiowych pasztetow.ja robilam ale tylko taki smarowny albo porosolowy co by sie mieso nie zmarnowalao :)

[Dodano: 08 lut 2020 - 17:20]

@Woytas, nie to taki kawalek co chyba jak becon z czescia tlusta od sloniny

to ta zaznaczona czesc co byla bardzo tlusta

post-58387-0-31607000-1581179460_thumb.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tłuste mięso ze schabu, masz na myśli warkocz?.

 

Warkocz to bardziej ścięgnisty jest niż tłusty .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pasta z wedzonej makreli .

 

2 filety makreli bez osci i skory.

½ sredniej cebuli 

10 plasterkow ogorka z salatki szwedzkiej  ( u mnie smörgåsgurka) 

2 lyzki* majonezu 

1 lyzeczka **suszonego koperku 

pieprz cytrynowy do smaku

Makrele rozdrobnilam widelcem , cebula i ogorki pokrojone w drobna kosteczke dodany majonez ,pieprz i  koperek wszystko wymieszane .

Smaczna i szybka, w sam raz na spoznione sniadanie 

 

*15ml

**5ml

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Apetytu narobiliscie tym smalcem ..wiec tez zrobilam 

na 2 sloikczki dalam pol sporej cebuli i jedno  starte jablko ,lyzke majeranku ze 2 szczypty przeprzu i 2 lyzki mleka .

W garnuszku sam smalec do smazenie .

post-58387-0-03515400-1590074705_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, chlebek trzeba bedzie jakis upiec , ogoraskow nie ma skad wziasc ,  narazie smalczyk musi sie przegrysc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OO no  :) szkoda ze nie mozna teleportowac ..ja jej smalczyk ona mnie ogoraski :laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Moj sweet chili sos ( na szybko)

 

2 czerwone papryczki jalapenos *

3 posiekane drobno zabki czosnku ( nie maja byc przecisniete przez praska)

50 ml bialego octu winnego

100 ml cukru

75 ml wody 

1 lyzeczka soli

1 lyzka maki ryzowej ..badz ziemniaczanej

 

Papryczki siekamy .

zagotowujemy ocet, cukier, sol i wode, mieszamy zeby cukier sie rozpuscil, dodajemy posiekane papryczki i czosnek, gotujemy 3-5 min .

Make mieszamy w niewielkiej ilosci wody i wlewamy do calosci mieszamy az lekko zgestnieje ,przestudzony sos wlewamy do butelki i chowamy do lodowki

Moze stac w lodowce pare miesiecy.

*w moim wypadku bo mialo byc na juz ,lyzeczka platkow suszonych.

 

post-58387-0-71602600-1594204681_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.