Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Electra i mini garmażerka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#81 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 29 maj 2019 - 17:11

Z wykształcenia jestem kucharzem i Technologiem żywienia
nie wiedziałam :D 
[Dodano: 29 maj 2019 - 18:11]

Takim obiadkiem bym nie pogardziła, a jak na pyrę podpoznańską przystało, ziemniaki mogę wszędzie i zawsze :D



#82 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12593 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 maj 2019 - 18:33

a jak na pyrę podpoznańską przystało, ziemniaki mogę wszędzie i zawsze :D

 

 

 To ja zapewne już swoją porcję zjadłem .  Teraz to od czasu do czasu  .  Nam na dwie osoby , na całą zimę wystarcza 25kg  . :facepalm: :blush:



#83 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 maj 2019 - 19:28

Nam na dwie osoby , na całą zimę wystarcza 25kg  .
ja nawet nie wiem czy my tyle zjadamy w zimie ...u nas glownie ziemniaki pod postacja --kopytek knedli  :)  

#84 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 lip 2019 - 14:02

Slottsstek- "Pieczen zamkowa"
 
1.5-1.8 kg wolowiny ( skrzydlo)
1.5 -2 m sznurka bawelnianego
1 lyzka sol
1 lyzeczka pieprz bialy mielony
 
4 lyzki maslo
1 lyzka olej
2 srednie cebule 
3 marchewki
1/4 niewielkiego selera
 
10 kulek ziela angielskiego
10 kulek bialego pieprzu
2 liscie laurowe
120 g sardeli w zalewie
2 lyzki syropu cukrowego*
2 lyzki octu winnego
100 ml czerwonego wina
500 ml woda
* jesli nie posiadamy gotowego  to mozna przyzadzic samemu gotujac  wode z cukrem w takich samych obietosciach -(ew uzyc miodu o lagodnym smaku)
sos:
 500 ml wywaru z upieczonego miesa 
 400 ml Mleko-smietana w rownych proporcjach
3 lyzki maki
3 lyzki masla
1 lyzka soja chinska
sol pieprz do smaku.
 
 
Przygotowanie:
 
1. mieso czyscimy z resztek tluszczu i ew. sciegien. Sol i pieprz mieszamy i nacieramy mieso ,
 obwiazujemy sznurkiem zeby zachowalo swoj ksztalt.
 
2. mieso obsmazamy na masle z olejem i przekladamy do garnka ( najlepiej zeliwnego)
 
3. na 2 lyzkach masla obsmazamy warzywa pokrojone w mniejsze kawalki i ukladamy dookola miesa.
 
4. octem winnym i  winem zalewamy mieso, po czym syropem cukrowym, na koncu kladziemy sardelle na mieso.
dolewamy wode zboku miesa oraz sos z sardeli,tak mniej wiecej do polowy wysokosci miesa.
 
5 .zagotowujemy i szumujemy. Dodajemy pozostale przyprawy.
nastawiamy piec na 150-160 st c garnek wstawiamy do pieca  co jakis czas polewamy powstalym sosem zeby sardelle powoli przenikly do sosu.
Mieso co pol godziny obkrecamy.(czas pieczenia ok 1h na kg miesa.)
 
6. Kiedy mieso jest juz gotowe ( ca75 st C) wyjmujemy  zawijamy w folje aluminiowa i zostawiamy zeby odpoczelo, w tym czasie przygotowujemy sos.
 
7. Wywar spod miesa przecedzamy, powinno go zostac ok pol litra, redukujemy do ok 400 ml.
Robimy zasmazke z masla i maki, dolewamy mleko -smietane.mieszamy zeby sos nie przywarl do garna i zagotowujemy dodajemy zredukowany wywar i eventualnie soje dla uzyskania ladniejszego koloru, doprawiamy sola i bialym pieprzem.
 
8. mieso kroimy w cienkie plastry. Ukladamy na polmisku polewamy sosem (reszte sosu podajemy w sosierce obok)
 Serwujemy z gotowanymi warzywami i ziemniakami, "Salatka szwedzka" i galaretka (z czerwonej badz czarnej porzeczki) -jest oczywistoscia .
Smacznego
 
 


#85 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5072 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 lip 2019 - 16:09

https://youtu.be/ZmwsKjkdw8Y


Użytkownik sverige2 edytował ten post 27 lip 2019 - 16:11


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#86 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 lip 2019 - 19:51

@sverige2, bez inlagd pressgurka to nie slottsstek :tongue:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych