Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia binio1111 ukończona

Komentujcie i podpowiadajcie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
986 odpowiedzi w tym temacie

#41 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 15 gru 2016 - 21:52

Następne wędzenie. Tym razem kibelek stanął na palenisku tymczasowym wykonanym na szybko :thumbsup: w celach " edukacyjnych"z krawężników betonowych- metalowe palenisko nie zdążyło się wykonać i chyba dobrze. Palenisko we wnątrz ma wymiary:  szer.70  głębokie 90 i 56 do stropu , na ziemi wyłożone płytki chodnikowe. Rura dymowa kwadrat 17x17 (akurat taki był pod ręką)  Pierwszy raz wędziłem w ten sposób i jestem pod wrażeniem  :clap:. Zupełnie inna bajka niż z kanałem. Wczoraj było strasznie wilgotno i elementy betonowe również były mokre tak, że, dłużej musiałem wygrzać i posuszyć mięsko. Samo wędzenie bez problemu. Poniżej efekty. Łącznie miałem 8 kijów w dwóch rzędach po 4 szt. na kij. (40kg mięcha :D ) Po parzeniu nie ściemniały z czego jestem szczególnie zadowolony :D  :D  :D.. Pozdrawiam. Andyandy dobrze podpowiadałeś z wielkością paleniska :clap:. Jednak wielkość ma znaczenie ;)  

970946987765b87e.jpg372e6a893c2a618c.jpg98146763391c5219.jpg



#42 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8563 postów

Napisano 15 gru 2016 - 21:59

Pełna profesja.......brawo

#43 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7326 postów

Napisano 15 gru 2016 - 22:00

Dobra robota ;)

Tapniete z GT-I9500

#44 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 15 gru 2016 - 22:08

No do profeski jeszcze brakuje, ale będę się starał. Gdyby nie WASZE forum wędził bym jak mój dziadek- 4 płyty eternitu ustawione w kwadrat i nakryte babcinym kocem :facepalm: :facepalm: :facepalm:



#45 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5750 postów

Napisano 15 gru 2016 - 22:32

wędził bym jak mój dziadek- 4 płyty eternitu ustawione w kwadrat i nakryte babcinym kocem :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Babcini koc to jeszcze nic złego ale eternit :cry:


Użytkownik chudziak edytował ten post 15 gru 2016 - 22:32


#46 qba-69

qba-69
  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 15 gru 2016 - 22:56

Eternit sam w sobie nie jest groźny. Szkodliwe jest wdychanie jego pyłu. Iglaste drobinki wbijają się w pęcherzyki płucne, powodując rakotwórcze zmiany.



#47 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30944 postów

Napisano 15 gru 2016 - 22:58

Iglaste drobinki wbijają się w pęcherzyki płucne, powodując rakotwórcze zmiany.

Tak jest. A, że są one akurat mniejsze niż filtry naszego organizmu i zagnieżdżają się w płucach.


Użytkownik Maxell edytował ten post 15 gru 2016 - 22:59


#48 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 16 gru 2016 - 19:21

Otrzymałem dzisiaj gałęzie ze ściętej 4 lata temu czereśni (kawałki średnicy nadgarstka i mniejsze - bardzo suche). Może głupie pytanie, ale czy mam je korować? Szukałem na forum , ale zdania podzielone (jedni korują drudzy nie) :cry:  dużego klocka łatwiej okorować, a to są małe kawałki. Jak to jest z tym korowaniem drewna owocowego?. Na niektórych gałęziach widoczna jest "żywica" . Podpowiedzcie jak możecie, bo chciałem wykorzystać to drewno w przyszłotygodniowym dymieniu

PS. Co do wędzenia w eternicie , to niestety nasza rodzinka trochę spożyła tych wędzonek :facepalm: . A i drewno oczywiście zawsze było ze świeżo ściętej olszyny - "bo taka najlepsza"- mawiał dziadek  :laugh: 


Użytkownik binio1111 edytował ten post 16 gru 2016 - 19:25


#49 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30944 postów

Napisano 16 gru 2016 - 19:28

Drewno do wędzenia zawsze musi być sezonowane. Z drewna owocowego nie musisz zdejmować kory. To dotyczy jedynie drewna brzozy.



#50 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 16 gru 2016 - 19:35

A co z kawałkami zawierającymi duże nacieki żywicy? Zdymić , czy poodcinać?



#51 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30944 postów

Napisano 16 gru 2016 - 19:39

Możesz użyć do wygrzewania wedzarni.


Ale to nie jest taka żywica, jaka występuje w przypadku drewna z drzew iglastych.



#52 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 16 gru 2016 - 19:41

Ok, dzięki. Wędzonki rozeszły się dzisiaj po rodzinie, więc muszę dodymić przed samymi świętami. Wrzucę fotorelację :).



#53 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30944 postów

Napisano 16 gru 2016 - 19:43

Wrzucę fotorelację

Na to liczę. ;)



#54 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 23 gru 2016 - 17:10

ea59e34cc1cc905a.jpg5bd89a545c4d77b4.jpgb51591d4c52bb6ca.jpgfa9781ef53b3293a.jpg

 

Witam, efekt wczorajszego dymienia. Ponad 25kg, Szynki , schaby, balerony i łopatki. Grzanie wędzarni 1 godz, suszenie mięska 2 godz (ociekało od 23 do rana w garażu-  w 18stop.) Wędzenie ponad 4 godz w temp 48-55 . Drewno: 50% czereśnia, 25% olcha i 25% buk. Tylko do wygrzewania używałem brzozy. Suszyłem z otwartym całkiem dachem, wędziłem z uchylonym na 5cm, Komin cały czas nie zastawiany - szybra w kominie jeszcze nie mam i raczej nie zamontuję, bo mi chyba nie potrzebny :D .Przez cały czas wędzenia palenisko tylko lekko przysłonięte blachą. Temperaturę w wędzarni regulowałem  paleniskiem.  I to co najważniejsze- Po parzeniu kolor się nie zmienił :) :) :). Peklowałem 5dni w/g tabeli dziadka(mniejsza słoność) 46gr peklo/kilo W smaku rewela. Pozdrawiam i życzę wszystkim forumowiczom WESOŁYCH, SPOKOJNYCH  I  RODZINNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA. A i od mikołaja niech każdy dostanie wymarzone prezenty  ;) ( dymogeneratory, nadziewarki do kiełbasy, maszynki do mielenia mięska, termometry do wędzarni z wifi, zgrzewarki próżniowe, markowe noże, deski do krojenia, siatki do szynek, osłonki  itd itd itd  :thumbsup:  :thumbsup:  ;)  ;)  ) Tego Wam Zadymiaczom  życzę. 


Użytkownik binio1111 edytował ten post 23 gru 2016 - 17:20


#55 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30944 postów

Napisano 23 gru 2016 - 17:13

binio, mistrzostwo świata. :D Brawo.

Już napisałem Ci adres wysyłkowy. :D :D :D



#56 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12703 postów

Napisano 23 gru 2016 - 17:23

:clap:  :clap:  :clap:



#57 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 23 gru 2016 - 17:26

Maxell może nie dojść na Święta. Kurierzy prezenty od mikołaja wożą i są zarobieni  ;) 



#58 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30944 postów

Napisano 23 gru 2016 - 17:27

Będzie jak znalazł na sylwestra. :D :D :D



#59 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 23 gru 2016 - 17:29

A na sylwestra to ok :D


Użytkownik binio1111 edytował ten post 23 gru 2016 - 17:29


#60 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7326 postów

Napisano 23 gru 2016 - 17:59

Naprawdę ładna i udana produkcja ... widzisz a nie mówiłem że nie taki diabeł straszny ;)

Tapniete z GT-I9500




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych