Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Doświadczenia użytkowników pieca chlebowego

piec chlebowy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 MirasII

MirasII

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćOpole

Napisano 20 lis 2016 - 20:21

Witam,

jestem na etapie planowania budowy pieca chlebowego i mam pierwszy dylemat - jakie przyjąć wymiary komory, żeby z jednej strony nie przesadzić z wielkością, a z drugiej żeby dało się upiec jakieś mięsko.

Proporcje, konstrukcję i technologię już wyczytałem, ale chętnie bym poznał opinie użytkowników odnośnie wielkości komory. Założenie jest takie że ma to być piec do użytku domowego oraz na spotkania towarzyskie w gronie kilku osób. Dlatego proszę użytkowników pieców o radę jakie wymiary komory przyjąć.

pozdrawiam

Miras



#2 dorau

dorau

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćPOMORZE

Napisano 20 lis 2016 - 21:24

Ja przyjąłem w moim piecu, że wystarczy mi komora na dwie standardowe blachy do ciasta.



#3 MirasII

MirasII

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćOpole

Napisano 20 lis 2016 - 21:39

Ale jak ułożone ? możesz podać wymiary komory ? i jak się to sprawdza w praktyce ?



#4 dorau

dorau

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćPOMORZE

Napisano 20 lis 2016 - 22:03

Tak z czachy nie pamiętam wymiarów, blachy mogą być ułożone dłuższym wymiarem prostopadle do drzwiczek. Niestety na tym kompie nie mam żadnych zdjęć, ale jak nie zapomnę to podeślę jutro. Na forum znajdziesz cały dział poświęcony budowie pieców chlebowych, tam będzie dużo materiału. W praktyce - przynajmniej u mnie - jest tak, że daje radę upiec np. kilka chlebów w małych formach lub ciasto w dużych (max 2 formy), ale już później (po upieczeniu) temperatura oscyluje w okolicach 150 - 160 stopni, więc aby dalej coś podziałać to trzeba by dopalić, ale jak dla mnie to jest ok. Z tego co doczytałem, wynika, że jak jest mały piec to również jest mała jego bezwładność, czyli dość szybko się wychładza.



#5 dorau

dorau

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćPOMORZE

Napisano 21 lis 2016 - 12:23

Taki szybki rzut podstawy pieca - wymiary policz z cegieł

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 MirasII

MirasII

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćOpole

Napisano 23 lis 2016 - 00:00

Dzięki, wychodzi ca. 85x65 cm. Myślałem nad 70x110 i chyba przy tym zostanę.

Pozdrawiam

M







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: piec chlebowy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych