Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przetwory


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6072 postów

Napisano 23 lis 2016 - 23:03

Nie mamy tak imponującej piwnicy z przetworami, jak inni użytkownicy ale będę tu prezentował nasze poczynania z tej dziedziny.

 

 

Na początek kiszona kapusta. Na razie, w miarę możliwości zrobiliśmy 40 kg. :)

 

 

Załączony plik  kiszona !.jpg   63,93 KB   26 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  kiszona 2.jpg   66,28 KB   26 Ilość pobrań

 

 

Na 10 kg kapusty:

 

200 gramów soli kamiennej

1 kg marchwi

 

 

 

 



#2 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 23 lis 2016 - 23:24

Paweł kapusta będzie na pewno smaczna.

Na przyszły rok spróbuj kilka całych włożyć pomiędzy siekaną a można też i kilka jabłek dodać.

Taka cała jest rewelacyjna na gołąbki.

Kamienie chyba wyparzałeś? 



#3 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5378 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lis 2016 - 11:26

oj  40 kg ,,,, to ja robie z jednej glowki ..3-4 razy do roku... :)



#4 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6072 postów

Napisano 24 lis 2016 - 13:24

Taka cała jest rewelacyjna na gołąbki. 

Pamiętam z dzieciństwa takie gołąbki więc w najbliższą sobotę będzie kiszona jeszcze jedna partia, z całymi główkami a że garnki mają po 8 L to niestety tylko dwie. 

 

 

 

3-4 ... :)

Z 3-4 kilogramów robię bigos jednorazowo.  :)



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5378 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lis 2016 - 13:31

a ja z 1.5 kg :-))))kapusty 



#6 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 24 lis 2016 - 14:09

Elektro wszystko zależy jak liczna grupka podjadaczy 😉 .
Ja robie taki w kilkunasto litrowym garnuszku d34a5c7f512aee40b5ae934c8b14642c.jpg

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#7 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6072 postów

Napisano 25 lis 2016 - 10:12

a ja z 1.5 kg :-))))kapusty 

Teraz zrobiliśmy z 4 kg kapusty i 3,5 kg różnych mięs. Jedna część na test oczywiście,  :D  a reszta mrożona w paczkach kilogramowych. 



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5378 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 lis 2016 - 11:20

Pawel ..moja zamrazarka nie jest z gumy :D​ ja jedna garderobe juz  i tak przeznaczylam na moje hobby :)



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6072 postów

Napisano 25 lis 2016 - 11:26

Pawel ..moja zamrazarka nie jest z gumy :D​ ja jedna garderobe juz  i tak przeznaczylam na moje hobby :)

Z miejscem to zawsze jest problem, ale za to jak się fajnie wyciąga taki gotowy bigos w dowolnym momencie.  :D



#10 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1400 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 25 lis 2016 - 13:52

Pawle,polecam zamiast zamrażania - tyndalizację.

Nie potrzeba zamrażarki stoją spokojnie "byle gdzie" przez 6 miesięcy.

Największy fan tyndalizacji  w woj.Opolskim...

Jacek



#11 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2193 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 25 lis 2016 - 13:55

Przyznam się że od pewnego czasu również wybrałem tyndalizację niż zamrażanie, i to nie z racji braku miejsca, czy też braku miejsca w zamrażarkach, a z racji wygody.



#12 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4098 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 25 lis 2016 - 22:13

Jeśli pragniecie ukisić całą głowę kapusty to musicie wyciąć głąb by słony sok dotarł do wnętrza.



#13 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 lis 2016 - 22:27

Ja też zdecydowanie wolę potrawy spasteryzowane ze słoików [w tym na pewno bigos] niż z zamrażarki.



#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5378 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2016 - 11:11

A dla mnie bigos najlepszy jak jest przemrozony :D



#15 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6664 postów

Napisano 26 lis 2016 - 11:14

A ja nie lubie mrozic bo po rozmrozeniu jest za bardzo wodnisty

#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5378 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2016 - 11:32

@karolszymczak,  ja nauczona ( nie wiem czy poprawnie ale u nas tak robila moja babcia i robi moja mama i tak robie jak ) ze przed podaniem bigosu jak podgrzeamy dodajemi odrobine maki  na tak ok 2 l plaska lyzka i calosc podsmazamy ..smaku maki nigdy nie czuc a bigos nigdy nie jest wodnisty ..

bigos u nas to duszenie minimum 3 dni.



#17 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6664 postów

Napisano 26 lis 2016 - 12:08

Rozumiem tylko ja unikam maki.

#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8789 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 lis 2016 - 13:46

bigos nigdy nie jest wodnisty .

Nie gniewaj się @elektra  za tę uwagę, ale mąka w bigosie to ciężki grzech.

Bigos nie powinien być wodnisty w żadnym wypadku. Zagęszcza się go dużą ilością cebuli i dodatkiem przecieru pomidorowego lub śliwek suszonych/naturalnych powideł.

Bigos powinien być "tęgi" - jakiego to trafnego określenia użył niedawno Marek_z_Bielska :D - inaczej mówiąc: zawiesisty (ale bez mąki). 



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5378 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2016 - 14:20

ja sie nie mam o co gniewac ..poprostu tak u nas robiono..jesli chodzi o tegosc, to  miesa (rozne) do kapusty jest 1:1, przecieru nigdy nie dodawano ..duzo sliwek to pamietam.i oczywiscie grzyby ..czerwone wino.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 955 postów

Napisano 26 lis 2016 - 18:39

Moja mama zawsze robiła bigos z mąką, I na pewno my też byśmy podobnie robili.  Niestety małżonka jest celiaczką, tak że mąki pszennej w domu nie mamy.  Przekonałem się że można zrobić bigos i dużo więcej bez mąki. :)  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych