Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przetwory


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#21 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6610 postów

Napisano 26 lis 2016 - 19:13

bigos u nas to duszenie minimum 3 dni.

No w mojej rodzinie przy bigosie zawsze padało : pamiętajcie dzieci bigos no dzień trzeci :facepalm: ​ teraz też tak mówię a dziewczyny na to - dobrze  nie gadaj tego ciągle daj spróbować teraz :facepalm:


Użytkownik Muski edytował ten post 26 lis 2016 - 19:14


#22 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6078 postów

Napisano 30 lis 2016 - 09:34

Pawle,polecam zamiast zamrażania - tyndalizację.

Nie potrzeba zamrażarki stoją spokojnie "byle gdzie" przez 6 miesięcy.

 

 

Przyznam się że od pewnego czasu również wybrałem tyndalizację niż zamrażanie, i to nie z racji braku miejsca, czy też braku miejsca w zamrażarkach, a z racji wygody.

Macie rację, ale zawsze jest coś za coś. Wyjęcie ze słoja szybciej trwa niż rozmrażanie ale za to 3 dni trzeba robić. No i jeśli chodzi o wyjazdy a obaj pewnie pod tym kątem tyndalizujecie, na pewno lepiej słoje niż zamrażarka. Chociaż Jacek do swojego "autobusu" mógłby ze dwie zmieścić.  :)

 

Jeśli pragniecie ukisić całą głowę kapusty to musicie wyciąć głąb by słony sok dotarł do wnętrza.

Tak też się stało.  :)

 

Dziękuję za porady, na pewno się przydadzą, choć kapusty i bigosu nie robię pierwszy raz.  ;)


Użytkownik paweljack edytował ten post 02 gru 2016 - 15:22


#23 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 30 lis 2016 - 10:33

Powiem szczerze,ze do tej pory ja gorący bigos wkładałam do słoików i pasteryzowałam tylko raz ....-nigdy mi się nie popsuł.

Mięso i konserwy w słoikach pasteryzuję 3 dni.

Wracając do bigosu to ja gotuję go dłuuugo pierwszy dzień ,ze już cała woda odparuję  i często mam problem z duszeniem go na drugi dzień ,bo zaczyna przywierać do gara.Zdecydowanie lepszy dla mnie ze słoika -z zamrażarki robi się faktycznie wodnisty.

Odgrzewamy go na swojskim smalczyku :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#24 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6078 postów

Napisano 30 lis 2016 - 10:43

z zamrażarki robi się faktycznie wodnisty.

Jak za dużo wody, odparowuję 5 minut dłużej.  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych