Skocz do zawartości

Przetwory


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Fajna sałatka Pawle :thumbsup::clap: . Też lubię takie różne, różniste warzywne smakołyki, jednak najczęściej wszelkie tego typu zestawy zalewam gorącą, uniwersalną, typową szwedzką słodko kwaśną zalewą "1-2-3", o której pisała Electra jak też i ja wielokrotnie :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sverige bo my w zimnym kraju mieszkamy i lubimy na slodko ,a Pawla salatka przypomina Bostonska w duzych kawalkach Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bez wody

W składzie nie masz dodatku wody, może miałeś na myśli , jak ogórki puszczą sok po kontakcie z cukrem i solą to tą ciecz odlewamy ? czy do tego dolewamy ocet ?

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eeetam zimnym Electro :D , to tam w Sztokholmie u Ciebie, bo tu u nas w Lund w Skanii, to praktycznie cieplej niż w Polsce. Śnieg nawet jak spadnie to w tempie błyskawicy topnieje. Dziś mamy 12 stopni C i cały ronek było słonecznie. Faktem natomiast jest że np. kiedyś śledzie na słodko to się ludziska nadziwić nie mogli, jak to można jeść w ogóle, a dziś spójrz na śledzie marynowane w Polsce, prawie wszystkie są obecnie lekko słodkawe, to samo ogórki w marynacie, itd. smaki się ludziom zmieniają :D:clap:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Muski, Ja jak robie takie salatki to ta wode odlewam , 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W składzie nie masz dodatku wody

No właśnie, być może jest to mylące ale wody nie ma, to tak zapisałem. Poprawiłem, może będzie bardziej czytelne. Z octem jest jasne kiedy.

[Dodano: 10 lis 2022 - 20:39]

 

 

Sverige bo my w zimnym kraju mieszkamy i lubimy na slodko

Musiałabyś spróbować tej sałatki, wg mnie jest dosyć słodka. 

[Dodano: 10 lis 2022 - 20:45]

 

 

prawie wszystkie są obecnie lekko słodkawe, to samo ogórki w marynacie

Raczej producenci walą do wszystkiego cukier w zwiększonych ilościach.  Sorry Jarku ale przepisy wstawiaj u siebie w kąciku, lub jako ciekawostki w odpowiednim temacie.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej producenci walą do wszystkiego cukier w zwiększonych ilościach.  Sorry Jarku ale przepisy wstawiaj u siebie w kąciku, lub jako ciekawostki w odpowiednim temacie.  :)

 

 

"Walą" to fakt, jednak robią to bo tak obecnie ludziom smakuje. jeżdżą po świecie, poznają inne smaki i stąd zmiana gustów i smaków. Gdyby ludziom nie smakowało, to by tego nie robili. Że cukier nie jest najzdrowszy, zgoda, wiemy o tym ale ..... :D.

Sorry Pawle, więcej nie będę, proszę usuń ten wpis :facepalm:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, bede musiala bo smakowicie wyglada,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

smakowicie wyglada

Dziękuję.

 

Za radą sverige2 dopisałem procenty octu.  ;)   

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To bardzo ciekawa i smaczna przekąska.

 

https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2021/03/bakazany-z-dagestanu.html

 

BAKŁAŻANY Z DAGESTANU

 

post-55133-0-86031900-1668422462_thumb.jpg

 

Potrzebujemy:

kilogram bakłażanów

ostrą paprykę
żółtą lub czerwoną paprykę słodką
główkę czosnku
sól
 
zalewę octową:
szklanka wody
szklanka cukru trzcinowego
szklanka octu 6%

 


zalewę z oleju:
szklanka oleju
główka czosnku przeciśniętego przez praskę

 


Przygotowanie:
Warzywa umyć, czosnek obrać.
Pokroić bakłażany w plastry maksymalnie 0,5 cm grubości, posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.                          
W tym czasie  słodką paprykę pokroić w paski, ostrą w drobną kostkę a ząbki czosnku w cienkie plasterki.
Po godzinie odcedzić bakłażany. 
 
Składniki do zalewy octowej połączyć i zagotować. Do wrzątku wrzucać partiami odcedzony bakłażan i gotować 3 - 5 minut. Plastry mają być miękkie, ale nie rozpadać się.

W naczyniu układać warstwami plastry wystudzonego bakłażanu, posypać ostrą papryczką, plasterkami czosnku, paskami papryki. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania składników. Na wierzchu polać zalewą przygotowaną ze szklanki oleju i czosnku. Przykryć.
Odstawić do lodówki na 24 godziny. 
Podawać jako przystawkę lub dodatek do mięs.
Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawie i apetycznie wyglądający przepis, lubię Bakłażana i nawet wczoraj miałem smażonego z patelni. Taki jednak w słoiczku z papryką, gotowany w słodko kwaśnej zalewie, z oliwą i czosnkiem wygląda przesmaczniście. Czy ta fotka przedstawia Twoje dzieło, i jak oceniasz walory smakowe :D ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ta fotka przedstawia Twoje dzieło, i jak oceniasz walory smakowe

To przepis z linku, z mojego bloga. Szczerze mówiąc nie jadłem jeszcze tak fajnych warzyw. Zdjęcie też moje. Praca zbiorowa, pierwszy raz jak robiliśmy, to pod okiem sąsiadki Ukrainki, która kiedyś przyniosła nam do spróbowania tego specjału.  

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

muszę ten przepis absolutnie wypróbować

Szczerze polecam.  :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Włosi w podobny konserwują bakłażana. Zasalają, odciskają, gotują w zalewie octowej, przyprawiają i zalewają oliwą.

http://kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/10/melanzane-sottolio-czyli-baklazany-w.html?m=1

Przepis z dagestanu z papryką wydaje się bardziej urozmaicony i warty wypróbowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

BAKŁAŻANY Z DAGESTANU

Bardzo interesujący przepis.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warty wypróbowania

To na pewno, natomiast te bakłażany są do jedzenia na świeżo. Nie próbowałem ich przechowywać. 

[Dodano: 16 lis 2022 - 10:54]

 

BAKŁAŻANY Z DAGESTANU

Bardzo interesujący przepis.

 

Dziękuję, są naprawdę smaczne. Tak jak napisałem na blogu, w oryginale powinny bardzo ostre, ale sąsiadka zalecała je zrobić mniej ostro a i ja lubię czuć co jem.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jednym z przetworów robionych przeze mnie każdego roku jest fasolka szparagowa:

 

FASOLKA SZPARAGOWA

 

Przepis wybrany z kilku i zmodyfikowany.

Potrzebujemy:
6 kg fasolki 
12 łyżeczek cukru trzcinowego
12 łyżeczek soli kamiennej
12 słoików 0,9 L
woda

Wykonanie:
Fasolkę obrać i opłukać. Następnie przełożyć do garnka z wodą i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować 5 minut. Fasolka powinna być lekko twarda. Po tym czasie należy fasolkę wystudzić tak aby móc powkładać do słoików. Do każdego z nich  dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i zalać zimną wodą. Słoiki zakręcić i ustawić w garnku, w którym będziemy pasteryzować, zalewając je wodą do 3/4 wysokości. Od momentu zagotowania, pasteryzować 60 minut. Po czym wystawić słoiki z wody i trzymać w temperaturze pokojowej. Po dobie przerwy wykonać ponowną pasteryzację przez 45 minut, z tym że po zakończeniu słoiki należy w miarę szybo schłodzić. Ja wstawiam garnek do wanny i wymieniam wodę aż do całkowitego zalania całości zimną wodą.

Tak przygotowaną fasolkę wystarczy podgrzać.

 

https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2018/03/fasolka-szparagowa.html  

 

post-55133-0-00232600-1673530693_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak taka fasolka smakuje po tylu min parzenia ? Czy ma to cos pod zebem czy tak jak podawany kalafior z dziecinstwa co sie rozpadal po wsadzeniu widelca , jestem fanka szparagowki ale ja gotuje bardzo krotko , w zalesnosci jak "stara" jest. Mrozona nie dluzej niz 10 min. Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak taka fasolka smakuje po tylu min parzenia ?

5 minut jest gotowana.   ;)  Mrożona jest blanszowana przed mrożeniem, więc to zupełnie co innego. Napisałem, że wyjmujesz i podgrzewasz.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut jest gotowana.  

 

 

A to nie jest aby gotowanie i to w podwyższonym ciśnieniu: "Od momentu zagotowania, pasteryzować 60 minut. Po czym wystawić słoiki z wody i trzymać w temperaturze pokojowej. Po dobie przerwy wykonać ponowną pasteryzację przez 45 minut"  

 

Pytanie Elektry: "Jak taka fasolka smakuje po tylu min parzenia ?"  jest jak najbardziej zasadne.

Z wyrazami szacunku

 

Stanisław Leszczyński

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie chodzi mi juz o taka ze sloika , kupnych sloikowych nie lubie bo jest jak dla mnie za miekka ,stad moje pytanie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak taka fasolka smakuje po tylu min parzenia

 

kupnych sloikowych nie lubie bo jest jak dla mnie za miekka

Popędziłem specjalnie do piwnicy, żeby Wam odpowiedzieć i na pewno Was zaskoczę. Nadal po dwóch pasteryzacjach smakuje jak fasolka.  :D

A jeśli chodzi o chrupkości, miękkości itd. to na pewno nie rozwala się na widelcu i na pewno nie jest tak miękka jak mrożona po ugotowaniu. To fasolka konserwowa, jest taka jak powinna być. Trzeba wypróbować przepis i wtedy będzie o czym pogadać, porównać, podać alternatywny przepis.

 

jestem fanka szparagowki

 

Jako fanka powinnaś mieć swój jakiś przepis a nie kupne. 

post-55133-0-91854400-1673620974_thumb.jpgpost-55133-0-85110800-1673620995_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sezonie kupuje swieża w zime mrozona. Mrozona tylko wrzucam na wrzatek zeby sie zacieplila , nie robie w sloikack bo poprostu nie mam miejsca na przechowywanie

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.