sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Listopada 2022 Fajna sałatka Pawle . Też lubię takie różne, różniste warzywne smakołyki, jednak najczęściej wszelkie tego typu zestawy zalewam gorącą, uniwersalną, typową szwedzką słodko kwaśną zalewą "1-2-3", o której pisała Electra jak też i ja wielokrotnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) Sverige bo my w zimnym kraju mieszkamy i lubimy na slodko ,a Pawla salatka przypomina Bostonska w duzych kawalkach Edytowane 10 Listopada 2022 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) bez wodyW składzie nie masz dodatku wody, może miałeś na myśli , jak ogórki puszczą sok po kontakcie z cukrem i solą to tą ciecz odlewamy ? czy do tego dolewamy ocet ? Edytowane 10 Listopada 2022 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Listopada 2022 Eeetam zimnym Electro , to tam w Sztokholmie u Ciebie, bo tu u nas w Lund w Skanii, to praktycznie cieplej niż w Polsce. Śnieg nawet jak spadnie to w tempie błyskawicy topnieje. Dziś mamy 12 stopni C i cały ronek było słonecznie. Faktem natomiast jest że np. kiedyś śledzie na słodko to się ludziska nadziwić nie mogli, jak to można jeść w ogóle, a dziś spójrz na śledzie marynowane w Polsce, prawie wszystkie są obecnie lekko słodkawe, to samo ogórki w marynacie, itd. smaki się ludziom zmieniają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Listopada 2022 @Muski, Ja jak robie takie salatki to ta wode odlewam , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) W składzie nie masz dodatku wodyNo właśnie, być może jest to mylące ale wody nie ma, to tak zapisałem. Poprawiłem, może będzie bardziej czytelne. Z octem jest jasne kiedy.[Dodano: 10 lis 2022 - 20:39] Sverige bo my w zimnym kraju mieszkamy i lubimy na slodkoMusiałabyś spróbować tej sałatki, wg mnie jest dosyć słodka. [Dodano: 10 lis 2022 - 20:45] prawie wszystkie są obecnie lekko słodkawe, to samo ogórki w marynacie Raczej producenci walą do wszystkiego cukier w zwiększonych ilościach. Sorry Jarku ale przepisy wstawiaj u siebie w kąciku, lub jako ciekawostki w odpowiednim temacie. Edytowane 10 Listopada 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Listopada 2022 Raczej producenci walą do wszystkiego cukier w zwiększonych ilościach. Sorry Jarku ale przepisy wstawiaj u siebie w kąciku, lub jako ciekawostki w odpowiednim temacie. "Walą" to fakt, jednak robią to bo tak obecnie ludziom smakuje. jeżdżą po świecie, poznają inne smaki i stąd zmiana gustów i smaków. Gdyby ludziom nie smakowało, to by tego nie robili. Że cukier nie jest najzdrowszy, zgoda, wiemy o tym ale ..... .Sorry Pawle, więcej nie będę, proszę usuń ten wpis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Listopada 2022 @paweljack, bede musiala bo smakowicie wyglada, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Listopada 2022 smakowicie wyglada Dziękuję. Za radą sverige2 dopisałem procenty octu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) To bardzo ciekawa i smaczna przekąska. https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2021/03/bakazany-z-dagestanu.html BAKŁAŻANY Z DAGESTANU Potrzebujemy:kilogram bakłażanówostrą paprykężółtą lub czerwoną paprykę słodkągłówkę czosnkusól zalewę octową:szklanka wodyszklanka cukru trzcinowegoszklanka octu 6% zalewę z oleju:szklanka olejugłówka czosnku przeciśniętego przez praskę Przygotowanie:Warzywa umyć, czosnek obrać.Pokroić bakłażany w plastry maksymalnie 0,5 cm grubości, posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie słodką paprykę pokroić w paski, ostrą w drobną kostkę a ząbki czosnku w cienkie plasterki.Po godzinie odcedzić bakłażany. Składniki do zalewy octowej połączyć i zagotować. Do wrzątku wrzucać partiami odcedzony bakłażan i gotować 3 - 5 minut. Plastry mają być miękkie, ale nie rozpadać się.W naczyniu układać warstwami plastry wystudzonego bakłażanu, posypać ostrą papryczką, plasterkami czosnku, paskami papryki. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania składników. Na wierzchu polać zalewą przygotowaną ze szklanki oleju i czosnku. Przykryć.Odstawić do lodówki na 24 godziny. Podawać jako przystawkę lub dodatek do mięs. Edytowane 12 Stycznia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Listopada 2022 Bardzo ciekawie i apetycznie wyglądający przepis, lubię Bakłażana i nawet wczoraj miałem smażonego z patelni. Taki jednak w słoiczku z papryką, gotowany w słodko kwaśnej zalewie, z oliwą i czosnkiem wygląda przesmaczniście. Czy ta fotka przedstawia Twoje dzieło, i jak oceniasz walory smakowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) Czy ta fotka przedstawia Twoje dzieło, i jak oceniasz walory smakoweTo przepis z linku, z mojego bloga. Szczerze mówiąc nie jadłem jeszcze tak fajnych warzyw. Zdjęcie też moje. Praca zbiorowa, pierwszy raz jak robiliśmy, to pod okiem sąsiadki Ukrainki, która kiedyś przyniosła nam do spróbowania tego specjału. Edytowane 14 Listopada 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Listopada 2022 Dzięki Pawle, muszę ten przepis absolutnie wypróbować, ten poprzedni oczywiście też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Listopada 2022 muszę ten przepis absolutnie wypróbować Szczerze polecam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Listopada 2022 Włosi w podobny konserwują bakłażana. Zasalają, odciskają, gotują w zalewie octowej, przyprawiają i zalewają oliwą. http://kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/10/melanzane-sottolio-czyli-baklazany-w.html?m=1Przepis z dagestanu z papryką wydaje się bardziej urozmaicony i warty wypróbowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Listopada 2022 BAKŁAŻANY Z DAGESTANU Bardzo interesujący przepis. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) warty wypróbowaniaTo na pewno, natomiast te bakłażany są do jedzenia na świeżo. Nie próbowałem ich przechowywać. [Dodano: 16 lis 2022 - 10:54] BAKŁAŻANY Z DAGESTANUBardzo interesujący przepis. Dziękuję, są naprawdę smaczne. Tak jak napisałem na blogu, w oryginale powinny bardzo ostre, ale sąsiadka zalecała je zrobić mniej ostro a i ja lubię czuć co jem. Edytowane 5 Stycznia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Jednym z przetworów robionych przeze mnie każdego roku jest fasolka szparagowa: FASOLKA SZPARAGOWA Przepis wybrany z kilku i zmodyfikowany.Potrzebujemy:6 kg fasolki 12 łyżeczek cukru trzcinowego12 łyżeczek soli kamiennej12 słoików 0,9 LwodaWykonanie:Fasolkę obrać i opłukać. Następnie przełożyć do garnka z wodą i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować 5 minut. Fasolka powinna być lekko twarda. Po tym czasie należy fasolkę wystudzić tak aby móc powkładać do słoików. Do każdego z nich dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i zalać zimną wodą. Słoiki zakręcić i ustawić w garnku, w którym będziemy pasteryzować, zalewając je wodą do 3/4 wysokości. Od momentu zagotowania, pasteryzować 60 minut. Po czym wystawić słoiki z wody i trzymać w temperaturze pokojowej. Po dobie przerwy wykonać ponowną pasteryzację przez 45 minut, z tym że po zakończeniu słoiki należy w miarę szybo schłodzić. Ja wstawiam garnek do wanny i wymieniam wodę aż do całkowitego zalania całości zimną wodą.Tak przygotowaną fasolkę wystarczy podgrzać. https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2018/03/fasolka-szparagowa.html Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Jak taka fasolka smakuje po tylu min parzenia ? Czy ma to cos pod zebem czy tak jak podawany kalafior z dziecinstwa co sie rozpadal po wsadzeniu widelca , jestem fanka szparagowki ale ja gotuje bardzo krotko , w zalesnosci jak "stara" jest. Mrozona nie dluzej niz 10 min. Edytowane 13 Stycznia 2023 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Jak taka fasolka smakuje po tylu min parzenia ?5 minut jest gotowana. Mrożona jest blanszowana przed mrożeniem, więc to zupełnie co innego. Napisałem, że wyjmujesz i podgrzewasz. Edytowane 13 Stycznia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Stycznia 2023 5 minut jest gotowana. A to nie jest aby gotowanie i to w podwyższonym ciśnieniu: "Od momentu zagotowania, pasteryzować 60 minut. Po czym wystawić słoiki z wody i trzymać w temperaturze pokojowej. Po dobie przerwy wykonać ponowną pasteryzację przez 45 minut" Pytanie Elektry: "Jak taka fasolka smakuje po tylu min parzenia ?" jest jak najbardziej zasadne. Cytuj Z wyrazami szacunku Stanisław Leszczyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Dokladnie chodzi mi juz o taka ze sloika , kupnych sloikowych nie lubie bo jest jak dla mnie za miekka ,stad moje pytanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Jak taka fasolka smakuje po tylu min parzenia kupnych sloikowych nie lubie bo jest jak dla mnie za miekkaPopędziłem specjalnie do piwnicy, żeby Wam odpowiedzieć i na pewno Was zaskoczę. Nadal po dwóch pasteryzacjach smakuje jak fasolka. A jeśli chodzi o chrupkości, miękkości itd. to na pewno nie rozwala się na widelcu i na pewno nie jest tak miękka jak mrożona po ugotowaniu. To fasolka konserwowa, jest taka jak powinna być. Trzeba wypróbować przepis i wtedy będzie o czym pogadać, porównać, podać alternatywny przepis. jestem fanka szparagowki Jako fanka powinnaś mieć swój jakiś przepis a nie kupne. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Stycznia 2023 (edytowane) W sezonie kupuje swieża w zime mrozona. Mrozona tylko wrzucam na wrzatek zeby sie zacieplila , nie robie w sloikack bo poprostu nie mam miejsca na przechowywanie Edytowane 14 Stycznia 2023 przez EAnna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.