Skocz do zawartości

Wyroby z dziczyzny Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Testowo postanowiłem zrobić kilka kiełbas z dziczyzny.

 

 

 

Szynkowa z dziczyzny, pierwsze podejście.

 

 

 

post-55133-0-70020000-1479940112_thumb.jpgpost-55133-0-72776000-1479940113_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-71561800-1479940114_thumb.jpgpost-55133-0-67944600-1479940115_thumb.jpg

 

 

Na razie wyszła tak:

 

 

post-55133-0-67622200-1479940116_thumb.jpg

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kolejny test, to kiełbasa, nazwijmy ją żywiecka z dziczyzny.

 

 

post-55133-0-44819600-1479986527_thumb.jpgpost-55133-0-40812000-1479986528_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-35480100-1479986529_thumb.jpgpost-55133-0-36414400-1479986530_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-33514100-1479986531_thumb.jpg

 

 

Wyszła na razie tak, trzeba popracować.

 

 

post-55133-0-87225800-1479986531_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszła na razie tak, trzeba popracować.

 

No niestety :( .A wiesz chociaż dlaczego.? 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podgardla nie było ?

 

:no:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wyszła na razie tak, trzeba popracować.

 

No niestety :( .A wiesz chociaż dlaczego.? 

Na pewno nie przez brak podgardla.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to w takim razie co jest do poprawki?

 

Paweł podaj skład tej kiełbasy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to w takim razie co jest do poprawki?

Tego nie wiem jeszcze, może użyję samej golonki dziczej jako kleistego, może samej sarny.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak kleju . Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei .

 

Kursik się przydał. :thumbsup:  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak kleju . Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei . :D

 

Pozdrawiam

 

 

moim zdaniem za mało masy klejącej  :)

To ile procent powinno być?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ile procent powinno być?

 

 

Wszystko zależy od składu mięsa , jeżeli na samym dziku to na początek dałbym około 20 - 25%  . Ile powinno być ............ na tą chwilę nie potrafię odpowiedzieć . Za mało dziczyzny przerobiłem , poszedłbym w kierunku  prób i błędów .

 

Pozdrawiam 

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeżeli na samym dziku to na początek dałbym około 20 - 25%

 

To również zależy jaką kiełbasę chcesz robić a w zasadzie jak rozdrobnioną.Jak szynkową z dzika do dałbym nawet 40-50 % III a jak cienką mocniej rozdrobnioną to ok.30% , 35% .Ja ostatnio robię kiełbasę z takiej oto proporcji.Jeden dzik ok. 50 kg - 60 kg i jedna sarna ok.15 kg.Ta proporcja pozwala na uzyskanie odpowiedniego sklejenia bez dodawania dodatkowej masy wiążącej z wieprzowiny lub wołowiny.I nie leję wody.Do tej ilości mięsa używam tylko 0,3 - 0,5 l wody na początek rozmieszania.

 

P.S

Jak będziesz chciał robić jakąś kiełbasę z dziczyzny to służę pomocą.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak będziesz chciał robić jakąś kiełbasę z dziczyzny to służę pomocą.

 

 

Dzięki serdeczne . :D 

 

 

 Na kursie nie robiliśmy kiełbasy grubej , bo sarenki nie dały się upolować . 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei . :D

Jeleń też nie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dużo ostatnio robilem z dziczyzny i powierzonego mięska. Czasami miałem mały wpływ na sklad i przyprawy. Jedno jest pewne, niezależnie od składu musi być dobrze wymieszane. Dziczyzna nie lubi zbyt gorącego i długiego wędzenia. Wedzę do uzyskania koloru max w 50 st. Parzę do 80 st i podwędzam powtórnie.

Edytowane przez paweljack
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

że tylko sarenki mogą dać mięso kleiste
  OK tez to słyszałem a jak z danielem (ne zapytałem :facepalm: ) - to chyba bliższe sarnie ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

danielem (ne zapytałem  ) - to chyba bliższe sarnie ?

 

Tak jak z sarną, tylko danieli u nas mało.Do tej pory trafił mi się jeden i robiłem z samego daniela kiełbasę na Hubertusa.Podobno była niezła, ale nie byłem zaproszony to nie wiem jak smakowała z ogniska. :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.