paweljack Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2016 Testowo postanowiłem zrobić kilka kiełbas z dziczyzny. Szynkowa z dziczyzny, pierwsze podejście. Na razie wyszła tak: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2016 Kolejny test, to kiełbasa, nazwijmy ją żywiecka z dziczyzny. Wyszła na razie tak, trzeba popracować. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Wyszła na razie tak, trzeba popracować. No niestety .A wiesz chociaż dlaczego.? Edytowane 24 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2016 Podgardla nie było ? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2016 Podgardla nie było ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2016 Wyszła na razie tak, trzeba popracować. No niestety .A wiesz chociaż dlaczego.? Na pewno nie przez brak podgardla. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2016 No to w takim razie co jest do poprawki? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2016 No to w takim razie co jest do poprawki? Paweł podaj skład tej kiełbasy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2016 No to w takim razie co jest do poprawki?Tego nie wiem jeszcze, może użyję samej golonki dziczej jako kleistego, może samej sarny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2016 trzeba popracować. Brak kleju . Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Brak kleju . Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei . Kursik się przydał. Edytowane 24 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muflon129 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2016 moim zdaniem za mało masy klejącej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2016 Brak kleju . Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei . Pozdrawiam moim zdaniem za mało masy klejącej To ile procent powinno być? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Listopada 2016 Przynajmniej 40. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) To ile procent powinno być? Wszystko zależy od składu mięsa , jeżeli na samym dziku to na początek dałbym około 20 - 25% . Ile powinno być ............ na tą chwilę nie potrafię odpowiedzieć . Za mało dziczyzny przerobiłem , poszedłbym w kierunku prób i błędów . Pozdrawiam Edytowane 24 Listopada 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) jeżeli na samym dziku to na początek dałbym około 20 - 25% To również zależy jaką kiełbasę chcesz robić a w zasadzie jak rozdrobnioną.Jak szynkową z dzika do dałbym nawet 40-50 % III a jak cienką mocniej rozdrobnioną to ok.30% , 35% .Ja ostatnio robię kiełbasę z takiej oto proporcji.Jeden dzik ok. 50 kg - 60 kg i jedna sarna ok.15 kg.Ta proporcja pozwala na uzyskanie odpowiedniego sklejenia bez dodawania dodatkowej masy wiążącej z wieprzowiny lub wołowiny.I nie leję wody.Do tej ilości mięsa używam tylko 0,3 - 0,5 l wody na początek rozmieszania. P.SJak będziesz chciał robić jakąś kiełbasę z dziczyzny to służę pomocą. Edytowane 24 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Listopada 2016 Jak będziesz chciał robić jakąś kiełbasę z dziczyzny to służę pomocą. Dzięki serdeczne . Na kursie nie robiliśmy kiełbasy grubej , bo sarenki nie dały się upolować . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Listopada 2016 U mnie w kiełbasie z dziczyzny masą wiążąca to ok 20-25% . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Listopada 2016 Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei . Jeleń też nie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Dużo ostatnio robilem z dziczyzny i powierzonego mięska. Czasami miałem mały wpływ na sklad i przyprawy. Jedno jest pewne, niezależnie od składu musi być dobrze wymieszane. Dziczyzna nie lubi zbyt gorącego i długiego wędzenia. Wedzę do uzyskania koloru max w 50 st. Parzę do 80 st i podwędzam powtórnie. Edytowane 25 Listopada 2016 przez paweljack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Listopada 2016 kiełbasa z sarniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Listopada 2016 Jak pieknie poukladane jak wojsko w szeregu! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Listopada 2016 Jeleń też nie? Na kursie mieliśmy łanię jelenia . Bagno tłumaczył że tylko sarenki mogą dać mięso kleiste Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Listopada 2016 że tylko sarenki mogą dać mięso kleiste OK tez to słyszałem a jak z danielem (ne zapytałem ) - to chyba bliższe sarnie ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Listopada 2016 danielem (ne zapytałem ) - to chyba bliższe sarnie ? Tak jak z sarną, tylko danieli u nas mało.Do tej pory trafił mi się jeden i robiłem z samego daniela kiełbasę na Hubertusa.Podobno była niezła, ale nie byłem zaproszony to nie wiem jak smakowała z ogniska. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.