Andyandy Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Listopada 2016 Osobiście wolę jelenia. Należy pamiętać o dobrym wymieszaniu farszu. Wieprzowiny dodaję około 30% głównie podgardle,boczek i szynke. Na poczatku grudnia będę robić kiełbasę z dziczyzny, wstawię fotorelacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Listopada 2016 Wieprzowiny dodaję około 30% głównie podgardle,boczek i szynke. To ona taka na pół dzika. Osobiście wolę jelenia Jeleń a daniel to dwie różne sprawy i różne mięsa mimo, że oba płowe. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Listopada 2016 Tak daniele czesto pochodza z chodowli i nie przepadam za tym miesem, szczegolnie jak czuć paszą. Z lasu, to z lasu. Młodego mięska raczej unikam i przeznaczam na bieżącą konsumpcję, do wyrobu wędlin wolę starszą zwierzynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Listopada 2016 Wyszła na razie tak, trzeba popracować. No niestety .A wiesz chociaż dlaczego.? Po przeczytaniu uwag myślę, że przez ilość wody. Do szynkowej dałem jak do wieprzowej. Z resztą do pozostałych testowanych też.Dam też więcej kleistego, zwłaszcza do szynkowej.Co do tego, że tylko sarna klei, to pewnie nie tylko skoro na kursie była łania, a myślę, że jeleń też klei i to bardziej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Listopada 2016 to pewnie nie tylko skoro na kursie była łania, Łania też nie klei . Jak już wspominałem z powodu braku sarniny nie robiliśmy grubej kiełbaski Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Do szynkowej dałem jak do wieprzowej. Z resztą do pozostałych testowanych też. To pierwsze.Wody do dziczyzny nie lejemy . Dam też więcej kleistego, zwłaszcza do szynkowej. Spróbuj, ale ja bym szynkowej z dzika nie robił.Trudno będzie Ci uplastycznić jedynkę z dzika, żeby była kleista. Łania też nie klei To ile III wp. albo kleistego wołowego dodaliście do tych kiełbasek.? Edytowane 30 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Spróbuj, ale ja bym szynkowej z dzika nie robił.Trudno będzie Ci uplastycznić jedynkę z dzika, żeby była kleista.No właśnie się zastanawiam czy jeszcze raz sprobować. W razie czego świetnie, razem z serdelkami z dziczyzny sprawdziła się w leczo. Kolejny test, to właśnie serdelki z dziczyzny. Całkowicie, z różnych mięs i tłuszczu z dziczyzny. Wyszły jak wyszły, ładne. W smaku dobre a konsystencja pewnie ten sam problem z wodą a lałem... że hej. Ale jak zrobić serdelki bez wody? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Grudnia 2016 i tłuszczu z dziczyzny Pamietaj - tłuszcz ( słonina, sadełko z dzika) - tylko dla sikorek Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Grudnia 2016 i tłuszczu z dziczyznyPamietaj - tłuszcz ( słonina, sadełko z dzika) - tylko dla sikorek Tu się nie zgodzę Waldku, zrobiłem zajebisty smalec z dzika, wg beiota. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) zajebisty smalec z dzika No sorki - na smalczyk tak ale do kiełbasek blea że u mnie w domu tylko ja jadam smalec i to spooooradycznie - normalnie pominąłem Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Grudnia 2016 http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/domowe-wyroby-z-misem/1779-smalec-z-dzika Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) tłuszczu z dziczyzny. Zasadniczo tłuszczu z dziczyzny nie dodaje się do wyrobów.Smalczyk z dzikiej słoniny do chlebka to pychotka, ale konsystencja nieco luźna. pewnie ten sam problem z wodą a lałem... że hej Dziczyzna nie nadaje się do wszystkich wyrobów, które można wykonać z wieprzowiny. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Jeszcze jedna testowana kiełbasa, to kiełbaski podlaskie z dziczyzny, tu skład i przyprawy dobrane bardzo dobrze. Edytowane 26 Stycznia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Bardzo ładnie wygląda. Mam nadzieję,że przekrój też pokażesz? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Jeszcze jedna testowana kiełbasa, to kabanosy z dziczyzny, tu skład i przyprawy dobrane bardzo dobrze. Bo tu wody nie lałeś wodolejco. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Bardzo ładnie wygląda. Mam nadzieję,że przekrój też pokażesz? Na pewno. Edytowane 26 Stycznia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Jeszcze jedna testowana kiełbasa, to kabanosy z dziczyzny, tu skład i przyprawy dobrane bardzo dobrze. Witam serdecznie, czy można zasięgnąć informacji o tym skąd receptura na kabanosy, czy z forum, a może własna ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Lipca 2017 Kolejny test. Kiełbasa grillowa 50/50 z wieprzowiną. Na grillu jedna kiełbasa w czterech wersjach: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Lipca 2017 Na grillu jedna kiełbasa w czterech wersjach: To co to za wersje ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Lipca 2017 To co to za wersje ? Surowa, parzona na biało, wędzona surowa i wędzona parzona. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 14 Lipca 2017 to ta sama z różną obróbką - zakończona na grillu ? -to białą niekoniecznie trzeba parzyć - surowa zgrillowana jest chyba lepsza jak parzona i grillowana - ale to Twoje experymenty Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 14 Lipca 2017 Dlatego są cztery wersje na raz, oceny były podzielone. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 14 Lipca 2017 Dlatego są cztery wersje na raz, oceny były podzielone.PAwel,moze powinienes zwiekszyc ilosc "testerow" Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Przy okazji robienia pasztetu z jelenia a konkretnie z łani, zostało trochę mięsa na kiełbasę. Do całości dodałem 20 % boczku z dzika i tak powstała kiełbasa podsuszana z jelenia. Sklejona. Testy w Święta. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Fajna, dziczyzna mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.