Skocz do zawartości

Wyroby z dziczyzny Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Wieprzowiny dodaję około 30% głównie podgardle,boczek i szynke.

 

To ona taka na pół dzika. :D  


 

 

Osobiście wolę jelenia

 

Jeleń a daniel to dwie różne sprawy i różne mięsa mimo, że oba płowe. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wyszła na razie tak, trzeba popracować.

 

No niestety :( .A wiesz chociaż dlaczego.? 

Po przeczytaniu uwag myślę, że przez ilość wody. Do szynkowej dałem jak do wieprzowej. Z resztą do pozostałych testowanych też.

Dam też więcej kleistego, zwłaszcza do szynkowej.

Co do tego, że tylko sarna klei, to pewnie nie tylko skoro na kursie była łania, ;)  a myślę, że jeleń też klei i to bardziej.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to pewnie nie tylko skoro na kursie była łania,

 

 

Łania też nie klei :D  . Jak już wspominałem z powodu braku sarniny nie robiliśmy grubej kiełbaski :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do szynkowej dałem jak do wieprzowej. Z resztą do pozostałych testowanych też.

 

To pierwsze.Wody do dziczyzny nie lejemy .

 

Dam też więcej kleistego, zwłaszcza do szynkowej.

 

Spróbuj, ale ja bym szynkowej z dzika nie robił.Trudno będzie Ci  uplastycznić jedynkę z dzika, żeby była kleista.

 

Łania też nie klei

 

To ile III wp. albo kleistego wołowego dodaliście do tych kiełbasek.? :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj, ale ja bym szynkowej z dzika nie robił.Trudno będzie Ci  uplastycznić jedynkę z dzika, żeby była kleista.

No właśnie się zastanawiam czy jeszcze raz sprobować. W razie czego świetnie, razem z serdelkami z dziczyzny sprawdziła się w leczo. :)

 

Kolejny test, to właśnie serdelki z dziczyzny. Całkowicie, z różnych mięs i tłuszczu z dziczyzny. Wyszły jak wyszły, ładne.   :)  W smaku dobre a konsystencja pewnie ten sam problem z wodą a lałem... :laugh:  że hej. Ale jak zrobić serdelki bez wody?   :rolleyes:

 

 

 

post-55133-0-99468700-1480585232_thumb.jpgpost-55133-0-16667200-1480585232_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

i tłuszczu z dziczyzny
Pamietaj - tłuszcz ( słonina, sadełko z dzika) - tylko dla sikorek ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

i tłuszczu z dziczyzny
Pamietaj - tłuszcz ( słonina, sadełko z dzika) - tylko dla sikorek ;)

Tu się nie zgodzę Waldku, zrobiłem zajebisty smalec z dzika, wg beiota. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zajebisty smalec z dzika

  No sorki - na smalczyk tak :thumbsup:  ale do kiełbasek ble

a że u mnie w domu tylko ja jadam smalec i to spooooradycznie - normalnie pominąłem :(  :facepalm: 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tłuszczu z dziczyzny.

 

Zasadniczo tłuszczu z dziczyzny nie dodaje się do wyrobów.Smalczyk z dzikiej słoniny do chlebka to pychotka, ale konsystencja nieco luźna.

 

 

 

pewnie ten sam problem z wodą a lałem...  że hej

 

Dziczyzna nie nadaje się do wszystkich wyrobów, które można wykonać z wieprzowiny. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedna testowana kiełbasa, to kiełbaski podlaskie z dziczyzny, tu skład i przyprawy dobrane bardzo dobrze.  :)

 

post-55133-0-41064200-1480679030_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze jedna testowana kiełbasa, to kabanosy z dziczyzny, tu skład i przyprawy dobrane bardzo dobrze.   

 

Bo tu wody nie lałeś wodolejco. :D  :thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wygląda. Mam nadzieję,że przekrój też pokażesz? ;):)

Na pewno.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Kolejny test. Kiełbasa grillowa 50/50 z wieprzowiną. Na grillu jedna kiełbasa w czterech wersjach:

 

 

post-55133-0-51505600-1500029669_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-69596700-1500029670_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-92299900-1500029671_thumb.jpg

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co to za wersje ?

 

Surowa, parzona na biało, wędzona surowa i wędzona parzona. :D   

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ta sama z różną obróbką - zakończona na grillu ? -to białą niekoniecznie trzeba parzyć - surowa zgrillowana jest chyba lepsza jak parzona i grillowana - ale to Twoje experymenty ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Przy okazji robienia pasztetu z jelenia a konkretnie z łani, zostało trochę mięsa na kiełbasę. ;)

Do całości dodałem 20 % boczku z dzika i tak powstała kiełbasa podsuszana z jelenia. Sklejona. :) Testy w Święta.

 

post-55133-0-78359400-1545152514_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.