Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby z dziczyzny Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6081 postów

Napisano 23 lis 2016 - 23:29

Testowo postanowiłem zrobić kilka kiełbas z dziczyzny.

 

 

 

Szynkowa z dziczyzny, pierwsze podejście.

 

 

 

Załączony plik  Szynkowa 1.jpg   57,07 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  Szynkowa 2.jpg   51,13 KB   18 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  Szynkowa 3.jpg   54,42 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  Szynkowa 4.jpg   37,45 KB   18 Ilość pobrań

 

 

Na razie wyszła tak:

 

 

Załączony plik  Szynkowa 5.jpg   37,52 KB   18 Ilość pobrań

 

 

 

 



#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6081 postów

Napisano 24 lis 2016 - 12:23

Kolejny test, to kiełbasa, nazwijmy ją żywiecka z dziczyzny.

 

 

Załączony plik  Żywiecka 1.JPG   53,92 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  Żywiecka 2.JPG   57,72 KB   18 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  żywiecka 3.JPG   50,8 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  Żywiecka 4.JPG   54,19 KB   16 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  Żywiecka 5.JPG   41,46 KB   18 Ilość pobrań

 

 

Wyszła na razie tak, trzeba popracować.

 

 

Załączony plik  Żywiecka 6.JPG   41,64 KB   18 Ilość pobrań



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10814 postów

Napisano 24 lis 2016 - 15:37

Wyszła na razie tak, trzeba popracować.

 

No niestety :( .A wiesz chociaż dlaczego.? 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 24 lis 2016 - 15:37


#4 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5641 postów

Napisano 24 lis 2016 - 15:41

Podgardla nie było ? :rolleyes:



#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10814 postów

Napisano 24 lis 2016 - 15:44

Podgardla nie było ?

 

:no:  



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6081 postów

Napisano 24 lis 2016 - 15:50

 

Wyszła na razie tak, trzeba popracować.

 

No niestety :( .A wiesz chociaż dlaczego.? 

Na pewno nie przez brak podgardla.



#7 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5641 postów

Napisano 24 lis 2016 - 15:51

No to w takim razie co jest do poprawki?



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10814 postów

Napisano 24 lis 2016 - 15:54

No to w takim razie co jest do poprawki?

 

Paweł podaj skład tej kiełbasy.



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6081 postów

Napisano 24 lis 2016 - 15:57

No to w takim razie co jest do poprawki?

Tego nie wiem jeszcze, może użyję samej golonki dziczej jako kleistego, może samej sarny.



#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 lis 2016 - 16:46

trzeba popracować.

 

 

Brak kleju . Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei . :D

 

 

Pozdrawiam



#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10814 postów

Napisano 24 lis 2016 - 17:51

Brak kleju . Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei .

 

Kursik się przydał. :thumbsup:  :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 24 lis 2016 - 17:52


#12 muflon129

muflon129

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćPionki

Napisano 24 lis 2016 - 18:02

moim zdaniem za mało masy klejącej  :) 



#13 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6081 postów

Napisano 24 lis 2016 - 18:05

Brak kleju . Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei . :D

 

Pozdrawiam

 

 

moim zdaniem za mało masy klejącej  :)

To ile procent powinno być?



#14 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 24 lis 2016 - 18:22

Przynajmniej 40.



#15 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 lis 2016 - 19:09

To ile procent powinno być?

 

 

Wszystko zależy od składu mięsa , jeżeli na samym dziku to na początek dałbym około 20 - 25%  . Ile powinno być ............ na tą chwilę nie potrafię odpowiedzieć . Za mało dziczyzny przerobiłem , poszedłbym w kierunku  prób i błędów .

 

Pozdrawiam 


Użytkownik andrzej k edytował ten post 24 lis 2016 - 19:10


#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10814 postów

Napisano 24 lis 2016 - 20:25

jeżeli na samym dziku to na początek dałbym około 20 - 25%

 

To również zależy jaką kiełbasę chcesz robić a w zasadzie jak rozdrobnioną.Jak szynkową z dzika do dałbym nawet 40-50 % III a jak cienką mocniej rozdrobnioną to ok.30% , 35% .Ja ostatnio robię kiełbasę z takiej oto proporcji.Jeden dzik ok. 50 kg - 60 kg i jedna sarna ok.15 kg.Ta proporcja pozwala na uzyskanie odpowiedniego sklejenia bez dodawania dodatkowej masy wiążącej z wieprzowiny lub wołowiny.I nie leję wody.Do tej ilości mięsa używam tylko 0,3 - 0,5 l wody na początek rozmieszania.

 

P.S

Jak będziesz chciał robić jakąś kiełbasę z dziczyzny to służę pomocą.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 24 lis 2016 - 20:29


#17 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 lis 2016 - 21:08

Jak będziesz chciał robić jakąś kiełbasę z dziczyzny to służę pomocą.

 

 

Dzięki serdeczne . :D 

 

 

 Na kursie nie robiliśmy kiełbasy grubej , bo sarenki nie dały się upolować . 

 

Pozdrawiam



#18 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5082 postów

Napisano 24 lis 2016 - 22:57

U mnie w kiełbasie z dziczyzny  masą wiążąca to ok 20-25% .



#19 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6081 postów

Napisano 25 lis 2016 - 10:09

Dziczyzna oprócz sarenki ogólnie nie klei . :D

Jeleń też nie?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 25 lis 2016 - 14:59

Dużo ostatnio robilem z dziczyzny i powierzonego mięska. Czasami miałem mały wpływ na sklad i przyprawy. Jedno jest pewne, niezależnie od składu musi być dobrze wymieszane. Dziczyzna nie lubi zbyt gorącego i długiego wędzenia. Wedzę do uzyskania koloru max w 50 st. Parzę do 80 st i podwędzam powtórnie.


Użytkownik paweljack edytował ten post 25 lis 2016 - 15:29





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych