Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby z dziczyzny Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#21 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 25 lis 2016 - 17:30

Załączony plik  IMG_20161028_212415.jpg   57,42 KB   10 Ilość pobrań kiełbasa z sarniny.

#22 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6673 postów

Napisano 25 lis 2016 - 17:32

Jak pieknie poukladane jak wojsko w szeregu!

#23 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12476 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 lis 2016 - 18:08

Jeleń też nie?

 

 

Na kursie mieliśmy łanię jelenia . Bagno tłumaczył że tylko sarenki mogą dać mięso kleiste :D

 

 

 Pozdrawiam



#24 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6610 postów

Napisano 25 lis 2016 - 19:04

że tylko sarenki mogą dać mięso kleiste
  OK tez to słyszałem a jak z danielem (ne zapytałem :facepalm: ) - to chyba bliższe sarnie ?

#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10785 postów

Napisano 25 lis 2016 - 20:38

danielem (ne zapytałem  ) - to chyba bliższe sarnie ?

 

Tak jak z sarną, tylko danieli u nas mało.Do tej pory trafił mi się jeden i robiłem z samego daniela kiełbasę na Hubertusa.Podobno była niezła, ale nie byłem zaproszony to nie wiem jak smakowała z ogniska. :(



#26 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 25 lis 2016 - 20:44

Osobiście wolę jelenia. Należy pamiętać o dobrym wymieszaniu farszu. Wieprzowiny dodaję około 30% głównie podgardle,boczek i szynke. Na poczatku grudnia będę robić kiełbasę z dziczyzny, wstawię fotorelacje.

#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10785 postów

Napisano 25 lis 2016 - 20:47

Wieprzowiny dodaję około 30% głównie podgardle,boczek i szynke.

 

To ona taka na pół dzika. :D  


Osobiście wolę jelenia

 

Jeleń a daniel to dwie różne sprawy i różne mięsa mimo, że oba płowe. 



#28 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 25 lis 2016 - 20:58

Tak daniele czesto pochodza z chodowli i nie przepadam za tym miesem, szczegolnie jak czuć paszą. Z lasu, to z lasu. Młodego mięska raczej unikam i przeznaczam na bieżącą konsumpcję, do wyrobu wędlin wolę starszą zwierzynę.

#29 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6078 postów

Napisano 30 lis 2016 - 09:56

 

Wyszła na razie tak, trzeba popracować.

 

No niestety :( .A wiesz chociaż dlaczego.? 

Po przeczytaniu uwag myślę, że przez ilość wody. Do szynkowej dałem jak do wieprzowej. Z resztą do pozostałych testowanych też.


Dam też więcej kleistego, zwłaszcza do szynkowej.


Co do tego, że tylko sarna klei, to pewnie nie tylko skoro na kursie była łania, ;)  a myślę, że jeleń też klei i to bardziej.



#30 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12476 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 lis 2016 - 10:19

to pewnie nie tylko skoro na kursie była łania,

 

 

Łania też nie klei :D  . Jak już wspominałem z powodu braku sarniny nie robiliśmy grubej kiełbaski :D

 

 

Pozdrawiam



#31 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10785 postów

Napisano 30 lis 2016 - 17:13

Do szynkowej dałem jak do wieprzowej. Z resztą do pozostałych testowanych też.

 

To pierwsze.Wody do dziczyzny nie lejemy .

 

Dam też więcej kleistego, zwłaszcza do szynkowej.

 

Spróbuj, ale ja bym szynkowej z dzika nie robił.Trudno będzie Ci  uplastycznić jedynkę z dzika, żeby była kleista.

 

Łania też nie klei

 

To ile III wp. albo kleistego wołowego dodaliście do tych kiełbasek.? :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 30 lis 2016 - 17:16


#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6078 postów

Napisano 01 gru 2016 - 10:42

Spróbuj, ale ja bym szynkowej z dzika nie robił.Trudno będzie Ci  uplastycznić jedynkę z dzika, żeby była kleista.

No właśnie się zastanawiam czy jeszcze raz sprobować. W razie czego świetnie, razem z serdelkami z dziczyzny sprawdziła się w leczo. :)

 

Kolejny test, to właśnie serdelki z dziczyzny. Całkowicie, z różnych mięs i tłuszczu z dziczyzny. Wyszły jak wyszły, ładne.   :)  W smaku dobre a konsystencja pewnie ten sam problem z wodą a lałem... :laugh:  że hej. Ale jak zrobić serdelki bez wody?   :rolleyes:

 

 

 

Załączony plik  dziczyzna 3.jpg   96,19 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  dziczyzna 2.jpg   70,63 KB   9 Ilość pobrań



#33 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6610 postów

Napisano 01 gru 2016 - 10:58

i tłuszczu z dziczyzny
Pamietaj - tłuszcz ( słonina, sadełko z dzika) - tylko dla sikorek ;) 

#34 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6078 postów

Napisano 01 gru 2016 - 11:01

 

i tłuszczu z dziczyzny
Pamietaj - tłuszcz ( słonina, sadełko z dzika) - tylko dla sikorek ;)

Tu się nie zgodzę Waldku, zrobiłem zajebisty smalec z dzika, wg beiota. 



#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6610 postów

Napisano 01 gru 2016 - 11:07

zajebisty smalec z dzika

  No sorki - na smalczyk tak :thumbsup:  ale do kiełbasek ble

a że u mnie w domu tylko ja jadam smalec i to spooooradycznie - normalnie pominąłem :(  :facepalm: 


Użytkownik Muski edytował ten post 01 gru 2016 - 11:11


#36 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6078 postów

Napisano 01 gru 2016 - 11:12

http://wedlinydomowe...-smalec-z-dzika



#37 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10785 postów

Napisano 01 gru 2016 - 16:15

tłuszczu z dziczyzny.

 

Zasadniczo tłuszczu z dziczyzny nie dodaje się do wyrobów.Smalczyk z dzikiej słoniny do chlebka to pychotka, ale konsystencja nieco luźna.

 

 

 

pewnie ten sam problem z wodą a lałem...  że hej

 

Dziczyzna nie nadaje się do wszystkich wyrobów, które można wykonać z wieprzowiny. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 gru 2016 - 16:16


#38 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6078 postów

Napisano 02 gru 2016 - 12:44

Jeszcze jedna testowana kiełbasa, to kabanosy z dziczyzny, tu skład i przyprawy dobrane bardzo dobrze.  :)

 

Załączony plik  Kabanosy z dziczyzny.JPG   64,25 KB   6 Ilość pobrań

 

 



#39 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 02 gru 2016 - 13:45

Bardzo ładnie wygląda. Mam nadzieję,że przekrój też pokażesz? ;) :)



#40 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10785 postów

Napisano 02 gru 2016 - 17:13

Jeszcze jedna testowana kiełbasa, to kabanosy z dziczyzny, tu skład i przyprawy dobrane bardzo dobrze.   

 

Bo tu wody nie lałeś wodolejco. :D  :thumbsup:  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych