Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Niechciana pleśń na serze

Pleśń Dojrzewanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Johny_Morfina

Johny_Morfina

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćWarszawa / Piątek

Napisano 27 lis 2016 - 20:15

Witam

 

wstawiłem do lodówki ser i czekam aż dojrzeje.

Za pomocą gazy durszlaka i miski z wodą utrzymuję wysoką wilgotność, temperatura nieco za niska...

Niestety wdała się niechciana pleśń...

 

Kilka razy próbowałem usuwać pojawiający się nalot ale po kilku dniach pleśń pojawiała się z większą siłą.

Aktualnie (po dwóch miesiącach dojrzewania) ser wygląda tak jak na zdjęciu w załączniku:/

Załączony plik  ser_pleśń.jpg   23,05 KB   9 Ilość pobrań

 

Mam następujące pytania:

1. Czy można jakoś powstrzymać dalszy rozwój pleśni?

2. Czy po usunięciu zewnętrznej warstwy można taki ser bezpiecznie zjeść?

3. Jeśli ma to jeszcze sens to jak dalej postępować z pleśnią? Regularnie się jej pozbywać, czy może poczekać do końca dojrzewania (jeszcze 1 miesiąc) i wtedy pozbyć się grubej warstwy?



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7778 postów

Napisano 27 lis 2016 - 22:05

Jeśli nie zamieszałeś mieć pleśniaczka a on uparcie wychodzi -raczej go zutylizuj.

#3 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 27 lis 2016 - 22:12

Za duża wilgotność, za mały ruch powietrza, albo żaden.



#4 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3191 postów

Napisano 27 lis 2016 - 22:15

trochę źle według mnie zacząłeś go dojrzewać - ser po uformowaniu trzeba najpierw ukwasić, później zasolankować, a potem dać obeschnąć - taki z suchą skórką pokrywasz polioctanem i dopiero zaczynasz dojrzewać. Tu po obrazkach widzę że któryś z elementów (najprawdopodobniej dosuszanie na suchą skórkę) pominąłeś.

 

To co teraz masz na zdjęciu przetarłbym gąbką nasączoną octem (lub roztworu octu) lub spirytusem - położył w lodówce która wysusza do obeschnięcia, pokrył polioctanem lub woskiem i dopiero dojrzewał tak jak to pokazujesz że robisz.

Z tą wilgocią bez przesady - wystarczy że na dole lodówki położysz mokrą szmatę - zamykanie sera w pojemniku z wodą nie jest dobre - musi być cyrkulacja powietrza i albo wstawiasz wentylator, albo wietrzysz często lodówkę.



#5 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 28 lis 2016 - 08:44

:) Gąbka z octem/spirytusem może nie podołać- u mnie nie działało :no:

Pozostawało odbarwienie i plecha wolniej lecz postępowała.

Pewnie to zależy jaki rodzaj plechy..

Robiłbym tak:

Ad1. Przemyć...Delikatnie ściąć/zeskrobać- takimi warstwami po 1mm miejsca skażone/przebarwione....

Położyłbym ser na dobę w przewiewnym miejscu, na długopisach/ołówkach kilkakrotnie obracając..

Później w polioctan- najlepiej bezbarwny 2x- lub w wór i profikuk.

Lepiej w polioctan bo oddycha.

Temp 8/16*C, możliwie dłuuugo :thumbsup: co tydzień kontrolować i obracać  :yes: 

Ad2. Po usunięciu można konsumić

Ad3. Moim zdaniem błąd...



#6 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 28 lis 2016 - 09:02

Ad1 - lepiej polioctan bo oddycha ? a pleśnie są tlenowcami więc jeżeli dobrze się ich nie usunie to pod polioctanem dalej będą robić swoje a my tego nie będziemy widzieć.

 

Wg mnie nie było suchej skórki.

Ja bym delikatnie oskrobał, potem przemył wodą z octem. Potem wysuszył w lodówce - bo wszystkie teraz mają no frost. A potem bym zapakował w próżnię. Tam prawie tlenu nie będzie to i pleśń nie będzie miała jak się rozwijać. A jeżeli już to będzie widać gdzie i będzie można reagować.

 

Po soleniu sera zawsze trzeba go dojrzewać na suchą skórkę - no chyba że dojrzewa się na maź specjalnymi szczepami bakterii. Dopiero po uzyskaniu suchej skórki można woskować etc.



#7 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 28 lis 2016 - 14:05

:) Polioctan sam w sobie powinien pomóc wybić pozostałą resztę plechy, jak będzie bezbarwny to i widoczność w miarę się utrzyma nawet przy kilku warstwach. :thumbsup: :yes:



#8 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 28 lis 2016 - 14:10

Bezbarwny z tego co kojarzę nie jest z antybiotykiem. Zielony ma bodajże dość mocne jego stężenie. Ja wolę jednak antybiotyków nie stosować przy domowych wyrobach.



#9 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 28 lis 2016 - 16:08

:) Bezbarwny- zapewniano mnie, ''Serowar''- również zawiera natamycynę. Zielony x2 natamycyny.

Stosuję z upodobaniem :thumbsup:



#10 furgon

furgon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • Miejscowośćslask

Napisano 06 gru 2016 - 08:36

Rozumiem że wszyscy macie jakieś szklane kule, które Wam podpowiadają rozwiązania :) Po tym co Johny napisał o swoim serze rozwiązanie tylko można wywróżyć.

 

trochę źle według mnie zacząłeś go dojrzewać - ser po uformowaniu trzeba najpierw ukwasić, później zasolankować, a potem dać obeschnąć - taki z suchą skórką pokrywasz polioctanem i dopiero zaczynasz dojrzewać. Tu po obrazkach widzę że któryś z elementów (najprawdopodobniej dosuszanie na suchą skórkę) pominąłeś.

 

Jaki ser? :)camembert też moczysz w solance?


Użytkownik furgon edytował ten post 06 gru 2016 - 08:37


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 06 gru 2016 - 08:53

Tak- ja mam taką bardzo dużą która mi zawsze podpowiada rozwiązanie.

 

A widzisz na zdjęciu coś co przypomina camamberta ? czy raczej ser prasowany ?







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Pleśń, Dojrzewanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych