Witam
wstawiłem do lodówki ser i czekam aż dojrzeje.
Za pomocą gazy durszlaka i miski z wodą utrzymuję wysoką wilgotność, temperatura nieco za niska...
Niestety wdała się niechciana pleśń...
Kilka razy próbowałem usuwać pojawiający się nalot ale po kilku dniach pleśń pojawiała się z większą siłą.
Aktualnie (po dwóch miesiącach dojrzewania) ser wygląda tak jak na zdjęciu w załączniku:/
ser_pleśń.jpg 23,05 KB
10 Ilość pobrań
Mam następujące pytania:
1. Czy można jakoś powstrzymać dalszy rozwój pleśni?
2. Czy po usunięciu zewnętrznej warstwy można taki ser bezpiecznie zjeść?
3. Jeśli ma to jeszcze sens to jak dalej postępować z pleśnią? Regularnie się jej pozbywać, czy może poczekać do końca dojrzewania (jeszcze 1 miesiąc) i wtedy pozbyć się grubej warstwy?