beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2016 proszę o pomoc bo już zgupiałam ile dać peklosoli na 2,800miesa z kalkulatora wychodzi 141,5 do 147,2gr i 1,1 litra wody a ja mam na opakowaniu peklosoli napisane 60 gram na litr wody. Proszę o pilną odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2016 To zależy ile dni zamierzasz peklować iile masz towaru i jeżeli z kalkulatora tak wychodzi to tak daj A co to za opakowanie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2016 miesa mam 2kg800 peklowanie do czwartku wieczora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2016 bo az si e ciśnie coby napisać, że na płocie też pisało Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Listopada 2016 odważyłam 144gr peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Listopada 2016 Skąd ty wziąłeś ten kalkulator na 1 kg mięsa ja daję max 18gram peklosoli i 0,4 litra wody ,a więć jeśli masz 2,8 kg x18g=50.4 grama a więc chyba coś pomyliłeśsorki kloeżanko że pisałem jak do kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Listopada 2016 Przy peklowaniu istotna jest nie tylko ilość peklosoli na ilość mięsa. Należy wziąć pod uwagę również czas, temperaturę i ilość samej solanki. Optymalnie jest na każdy kg mięsa zrobić 0,4 - 0,5 litra solanki. W moim przypadku kalkulator proponuje zbyt dużą ilość soli. To już nie te czasy, kiedy był problem z przechowywaniem mięsa w chłodniczych warunkach Na 1,5 litra kranówy wsypuję 100 gramów peklosoli (co daje mi solankę 7,5-8%) i tym zalewam mięso, po czym wstawiam do lodówki na dwa tygodnie. Chcesz się wyrobić do czwartku, to zrób z nastrzykiem i też będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Listopada 2016 to dać50.4grama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Listopada 2016 odważyłam 144gr peklosoli u mnie z kalkulatora wychodzi168 do 177 wersja mniej słona. i żeby nie było nieporozumienia mówimy o peklowaniu mokrym tak? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Listopada 2016 zalewowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2016 ja tyle daję przy 8 dniówce a wyroby podpiekam dlatego nie solę za dużo bo przy podpiekaniu czuć mocniej słoność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Listopada 2016 Podałem Ci sprawdzony sposób, jeżeli Cię nie przekonuje, to zapoznaj się z tematem, w którym powinno znaleźć się Twoje pytanie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13620-peklowanie-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Listopada 2016 18gram peklosoli 18/kg to przy suchym po czym wstawiam do lodówki na dwa tygodnie Co innego szybkie kilkudniowe a co innego 14 dniowe jak u Ciebie zalewowe to daj jak z kalkulatora 3 doby i 2,8 wsadu wersja mniej słona wg dziadkazalewowe to też mokre Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Listopada 2016 Super, każdy podaje inną wersję. Od przemysłowej do własnych praktyk. Czasy solenia - peklowania od trzech dni do dwóch tygodni. podział na słono-lubnych itd. Dalej nic konkretnie nie wiadomo jak odpowiedzieć na pytanie.Może czas na odpowiednią tabelę, która rozwiąże problemy dla słonych i mniej słonych wyrobów w małej ilości do 20 kg.Problem jest w rozwiązaniu adopcji norm dla produkcji przemysłowej, a stosowanie amatorskich wersji peklowania. Niezgodą i problemem podstawowym zawsze na przeszkodzie będą stać rozmaite bakterie przy zastosowaniu innych norm.Owszem w przemyśle gonią normy, czas i ilość.Pozwalam sobie na duże odstępstwa przy zachowaniu dużej czystości i sterylności wykonania wędzonek.Stosuję nisko solone peklowanie z nastrzykiem. W takim wypadku jak ten 2,8 kg mięsa zrobiłbym peklowanie 3 do 4 dni w roztworze 6,75% i nastrzykiem max 5%. Mięso luzem pływające w zalewie około 6 litrów. Nie będzie przesolone i zjadliwe dla wrogów NaCl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Skąd się wzięły te różne wersje peklowania?Przecież receptura była i jest banalnie prosta 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/- jakieś niewielkie odchyłki wody czy peklosoli. Zachciało się "Kopernikowskich" przewrotów i mamy to co mamy. Tylko że Kopernik przynajmniej udowodnił swoją teorię, a my dalej jesteśmy na powrót w epoce Faraonów.Lud wierzy we wszystko co usłyszy. Edytowane 28 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2016 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/- Jesteś pewny .... ??? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2016 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/- Jesteś pewny .... ??? Brawo, brawo i jeszcze raz brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/- Jesteś pewny .... ??? No wlasnie 10 dkg to chyba = 100 gr peklosoli na 1 kg miesa !!! Jak dlugo lezakowanie w zalewie przy tej proporcji 100 gr/1 kg ?W kalkulatorze wychodzi calkiem co innego w zaleznosci jak dlugo ma przebywac w solance.Ja tu nowicjusz ,ale powoli sie gubie kazdy pisze cos innego i to pisza koledzy co maja "sluszną" porcje postów nie jacyś laicy. Edytowane 28 Listopada 2016 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) No wlasnie 10 dkg to chyba = 100 gr peklosoli na 1 kg miesa !!! Jak dlugo lezakowanie w zalewie przy tej proporcji 100 gr/1 kg ? Jak chcesz prosto i na chłopski rozum to weź 80-100g soli / peklosoli na 1 litr wody (nie wiem jakie mięsa i jak słonolubny jesteś), daj 0,5l solanki na 1kg mięsa, pekluj 7-10 dni - będzie Pan zadowolony. Edytowane 28 Listopada 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Listopada 2016 roger napisał to samo co ja kilka postów wyżej Z tym, że dla nas solanka 10% to za słono Pozdrawiam adeptów sztuki wędzarniczej i życzę umiejętnego odsiewania "kopernikowskich" porad, od tych sprawdzonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Już nawet mi się myli od tych nowinek. I jak tu nie zgłupieć... qba-69 nie bądź taki do przodu.W moim przypadku to tylko pomyłka, która każdemu się zdarzy.Gorzej jak błąd myślenia staje się regułą. Mądry odróżni pomyłkę, a głupi się z niej cieszy. Edytowane 28 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Listopada 2016 na 1 kg mięsa ja daję max 18gram peklosoli i 0,4 litra wodyRobisz źle. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Listopada 2016 No wlasnie 10 dkg to chyba = 100 gr peklosoli na 1 kg miesa !!! Jak dlugo lezakowanie w zalewie przy tej proporcji 100 gr/1 kg ? Jak chcesz prosto i na chłopski rozum to weź 80-100g soli / peklosoli na 1 litr wody (nie wiem jakie mięsa i jak słonolubny jesteś), daj 0,5l solanki na 1kg mięsa, pekluj 7-10 dni - będzie Pan zadowolony. Mięsa to schab , szynka , karkówka.Do tej pory stosowalem kalkulator chyba kolegi Skalara i wychodzilo mnie na 1 kg miesa -> okolo 0,4 l wody , peklosól od 40 gr do 50 gr , opcjonalnie cukier ktory nie stosowalem , rowniez nie robilem nastrzyków natomiast lezakowanie w solance to 7 dni.Tak robiłem do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) 1410 i każdy głupi wie o co chodzi, a u nas (żeby nie dostać ostrzeżenia za wulgaryzmy) ..... masaż erotyczny. Edytowane 28 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Listopada 2016 W moim przypadku to tylko pomyłka, która każdemu się zdarzy. Twoja pomyłka może skutkować stratami sporej ilości mięsa u początkujących wędliniarzy, którzy mogliby potraktować Twoją poradę, niczym Egipcjanie słowa faraona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.