ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Agn, nie dodawalabym soli himalajskiej do peklowania, ale to juz moj poglad. O klodowskiej nawet nie mam pojecia, nie wiem co to za sol. JA stosuje normalnie peklosol polska, a jesli juz sol ,to morska, bo taka mam w codziennym gotowaniu. Agn, nie zaczepiaj mnie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Pozdrawiam już po wędzeniu w tak zwanym kibelku słoność wyrobów wyszła idealnie dodałam fotki dla początkujących [ co żle robię] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Grudnia 2016 O klodowskiej nawet nie mam pojecia, nie wiem co to za sol. Sól kłodawska to sól wydobyta z kopalni soli w miejscowości Kłodawa coś podobnego , jak była kiedyś wydobywana sól w Wieliczce . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dziekuje Andrzej. JA tak dawno nie bylam w kraju ,ze realia jakie macie tylko znam z opowiadan. Nie mowiac juz o produktach. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Grudnia 2016 http://www.sol-klodawa.com.pl/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Miro Tak na sucho i na mokro , nie wiem czy sie zrozumielismy , u mnie peklosol to insta cure 1 lub 2 , jest to peklosol o 10krotnym stezeniu nitrytu mocniejszym niz ta w Polsce . Jedna plaska lyzeczka ,czyli cos 5 gram zawiera ilosc nitrytu wystarczajaca do zapeklowania 2,5 kg miesa , tak wiec na 2,5 kg miesa daje jedna lyzeczke insta cure 1 peklosoli czyli 5 gram , tak wiec po tym dodaniu w miesie mam wystarczajaca ilosc nitrytu wg zalecen ale tylko 4,9 gr soli a to za malo bo potrzebuje jej wg zalecen i przepisu miedzy 38g -50gram , tak wiec potrzebna reszte soli uzupelniam sola natutalna ( raw) dobrej jakosci.W us masarze zalecaja uzywania do wyrobu wedlin soli naturalnych , tu np koszerna , morska , pickling , kamienna ( ja lubie himalajskia)itp , dlatego ze te sole nie posiadaja dodatkow takich jak antyzbrylacze czy innych konserwantow.W przeciwienstwie do soli stolowych zwyklych ktore maja takie dodatki . W Polsce do produkcji soli peklowej uzywa sie najtanszej soli stolowej czyli tej z dodatkami , a po aferze z sola drogowa niewiadomo do konca co w tej waszej peklosoli jest . Ps zgadzam sie 100% z kolega Andrzejem , dodam tylko ze kielbasy z oczkiem nie sa dla amatorow a dla zawodowych masarzy ktorzy maja duza wiedze i doswiadczenie a przedewszystkim pewny i dobry dostep do surowca o bardzo wysokiej jakosci( nie z makro) Kombinowanie kielbas na samej soli przez nas amatorow jest zupelnie nie na miejscu( nie tylko jad kielbasiany , jest tez pare innych bakterii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) U mnie soli nie brakuje bo mieszkam 2 km od Wieliczki Edytowane 4 Grudnia 2016 przez Bee Gees ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 4 Grudnia 2016 ...sól morska zawiera śladowe ilości azotynów, co pozwala na rozkład mioglobiny - nie wiem jak z kamienną - może ktoś wie...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 4 Grudnia 2016 U mnie soli nie brakuje bo mieszkam 2 km od Wieliczki Kopalnia soli Wieliczka - 30 czerwca 1996 roku zaprzestano całkowicie eksploatacji złoża. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) nie wiem jak z kamienną - może ktoś wie...?Sól kamienna kłodawska również zawiera azotyny. W połączeniu z tlenkiem węgla w dymie utrwala skutecznie mioglobinę.Gdzieś w sieci są tzw. "karty wyrobu" , w których podawany jest dokładny skład chemiczny soli będących w sprzedaży.Mam na uwadze kartę uwzględniajacą pierwiastki śladowe.Tak przy okazji: żelazocyjanek potasu, używany w Europie w roli antyzbrylacza, podobno zabroniony jest w USA i Canadzie. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez EAnna uzup. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Kopalnia soli Wieliczka - 30 czerwca 1996 roku zaprzestano całkowicie eksploatacji złoża. Ale pozyskują sól warzonkę z wód przepływowych kopalni . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 16 Lutego 2017 w sobotę mam wędzenie i zdecydowałem się jeszcze dzisiaj na udziec z indyka bez kości ze skórą (reszta pekluje się od tygodnia) czy peklowanie 24 godziny w solance 110g/l peklosoli plus nastrzyki przed i po peklowaniu to jakoś wyjdzie? El Gregor mi smaka swoimi zdjęciami narobił :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) plus nastrzyki przed i po peklowaniupo bym nie robił , ale dodatkowo masaż po pierwszym . Idealnie nie będzie ale cóż , trochę mało czasu na "przerobienie" azotynu sodu w peklosoli . Edytowane 16 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 16 Lutego 2017 a jakby zostawić w pomieszczeniu 18°C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Temperatura przyśpiesza proces peklowania 18 stopni trochę wysoko. Ale nie mam na tyle doświadczenia aby coś definitywnie podpowiadać , ja bym trzymał w 12 . Może inni coś podpowiedzą . W sumie wyjdzie Ci jak dzisiaj zapeklujesz ponad 36 h Edytowane 16 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 16 Lutego 2017 ok, dzięki, zrobię eksperyment tylko na dwóch udźcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 16 Lutego 2017 czy peklowanie 24 godziny w solance 110g/l peklosoli plus nastrzyki przed i po peklowaniu to jakoś wyjdzie? Ja bym zrobił solankę 14% i dał nastrzyk 25% wagi mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Lutego 2017 zrobiłem 12% i nastrzykałem jak się dałozobaczymy jak będziedam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 21 Lutego 2017 Ostatnimi czasy trochę mięsa się przewinęło przez moje ręce, z braku dobrych warunków chłodniczych (lodówka za mała, został garaż) stosuję się do tabeli i kalkulatora, wg solomierza stężenie wychodzi od 11-13% (ilość zalewy od 0,4 do 0,5 l/kg mięsa i zawsze starcza) w zależności od długości peklowania a w tych warunkach mogę pozwolić sobie na max 3-4 dni a czasem na szybko 2 dni wtedy stężenie bliskie 13 % i powiem ze nie jest za słone (oczywiście tyczy się to karczku, szynki i boczku zwłaszcza boczku on musi być słony) Polędwice max 8% i jest super delikatna.Tabelki tabelkami, kalkulatory swoją drogą ale solomierz pozwala upewnić się nam czy nie spaprzemy wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.