Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ile peklosoli? Proszę o pomoc.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#1 beata04

beata04

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 28 lis 2016 - 13:20

proszę o pomoc bo już zgupiałam ile dać peklosoli na 2,800miesa z kalkulatora wychodzi 141,5 do 147,2gr i 1,1 litra wody a ja mam na opakowaniu peklosoli napisane 60 gram na litr wody.   Proszę o pilną odpowiedz

 



#2 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 28 lis 2016 - 13:34

To zależy ile dni zamierzasz peklować iile masz towaru i jeżeli z kalkulatora tak wychodzi to tak daj A co to za opakowanie



#3 beata04

beata04

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 28 lis 2016 - 13:37

miesa mam 2kg800 peklowanie do czwartku wieczora



#4 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 28 lis 2016 - 13:37

bo az si e ciśnie coby napisać, że na płocie też pisało :D Pozdrawiam



#5 beata04

beata04

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 28 lis 2016 - 13:39

odważyłam 144gr peklosoli



#6 Grzegorz1970

Grzegorz1970

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 139 postów
  • MiejscowośćKozy

Napisano 28 lis 2016 - 13:41

Skąd ty wziąłeś ten kalkulator na 1 kg mięsa ja daję max 18gram peklosoli i 0,4 litra wody ,a więć jeśli masz 2,8 kg x18g=50.4 grama a więc chyba coś pomyliłeś


sorki kloeżanko że pisałem jak do kolegi



#7 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 lis 2016 - 13:41

Przy peklowaniu istotna jest nie tylko ilość peklosoli na ilość mięsa. Należy wziąć pod uwagę również czas, temperaturę i ilość samej solanki. Optymalnie jest na każdy kg mięsa zrobić 0,4 - 0,5 litra solanki. W moim przypadku kalkulator proponuje zbyt dużą ilość soli. To już nie te czasy, kiedy był problem z przechowywaniem mięsa w chłodniczych warunkach :) Na 1,5 litra kranówy wsypuję 100 gramów peklosoli (co daje mi solankę 7,5-8%) i tym zalewam mięso, po czym wstawiam do lodówki na dwa tygodnie. Chcesz się wyrobić do czwartku, to zrób z nastrzykiem i też będzie dobrze.



#8 beata04

beata04

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 28 lis 2016 - 13:42

to dać50.4grama



#9 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 28 lis 2016 - 13:42

odważyłam 144gr peklosoli
u mnie z kalkulatora wychodzi168 do 177 wersja mniej słona. i żeby nie było nieporozumienia mówimy o peklowaniu mokrym tak?

#10 beata04

beata04

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 28 lis 2016 - 13:46

zalewowe



#11 Grzegorz1970

Grzegorz1970

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 139 postów
  • MiejscowośćKozy

Napisano 28 lis 2016 - 13:47

ja tyle daję przy 8 dniówce a wyroby podpiekam dlatego nie solę za dużo bo przy podpiekaniu czuć mocniej słoność



#12 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 lis 2016 - 13:50

Podałem Ci sprawdzony sposób, jeżeli Cię nie przekonuje, to zapoznaj się z tematem, w którym powinno znaleźć się Twoje pytanie :) https://wedlinydomow...początkujących/



#13 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 28 lis 2016 - 13:53

18gram peklosoli
18/kg to przy suchym

po czym wstawiam do lodówki na dwa tygodnie
Co innego szybkie kilkudniowe a co innego 14 dniowe jak u Ciebie

zalewowe
to daj jak z kalkulatora 3 doby i 2,8 wsadu wersja mniej słona wg dziadka

zalewowe to też mokre



#14 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 28 lis 2016 - 14:51

Super, każdy podaje inną wersję. Od przemysłowej do własnych praktyk. Czasy solenia - peklowania od trzech dni do dwóch tygodni. podział na słono-lubnych itd.  

Dalej nic konkretnie nie wiadomo jak odpowiedzieć na pytanie.

Może czas na odpowiednią tabelę, która rozwiąże problemy dla słonych  i mniej słonych wyrobów w małej ilości do 20 kg.

Problem jest w rozwiązaniu adopcji norm dla produkcji przemysłowej, a  stosowanie amatorskich wersji peklowania. Niezgodą i problemem podstawowym zawsze na przeszkodzie będą stać rozmaite bakterie przy zastosowaniu innych norm.

Owszem w przemyśle gonią normy, czas i ilość.

Pozwalam sobie na duże odstępstwa przy zachowaniu dużej czystości i sterylności wykonania wędzonek.

Stosuję nisko solone peklowanie z nastrzykiem. W takim wypadku jak ten 2,8 kg mięsa zrobiłbym peklowanie 3 do 4 dni w roztworze 6,75% i nastrzykiem max 5%. Mięso luzem pływające w zalewie około 6 litrów. Nie będzie przesolone i zjadliwe dla wrogów NaCl.



#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 28 lis 2016 - 15:02

Skąd się wzięły te różne wersje peklowania?

Przecież receptura była i jest banalnie prosta 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/- jakieś niewielkie odchyłki wody czy peklosoli.

 

Zachciało się "Kopernikowskich" przewrotów i mamy to co mamy. 

Tylko że Kopernik przynajmniej udowodnił swoją teorię, a my dalej jesteśmy na powrót w epoce Faraonów.

Lud wierzy we wszystko co usłyszy.


Użytkownik miro edytował ten post 28 lis 2016 - 15:03


#16 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 28 lis 2016 - 15:08

0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/-

 

Jesteś pewny  ....  ???



#17 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 lis 2016 - 15:29

 

0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/-

 

Jesteś pewny  ....  ???

 

Brawo, brawo i jeszcze raz brawo  :clap:  :facepalm:



#18 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 28 lis 2016 - 15:30

 

0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/-

 

Jesteś pewny  ....  ???

 

No wlasnie 10 dkg to chyba = 100 gr peklosoli na 1 kg miesa !!! 

Jak dlugo lezakowanie w zalewie przy tej proporcji 100 gr/1 kg ?

W kalkulatorze wychodzi calkiem co innego w zaleznosci jak dlugo ma przebywac w solance.

Ja tu nowicjusz ,ale powoli sie gubie kazdy pisze cos innego i to pisza koledzy co maja "sluszną" porcje postów nie jacyś laicy.


Użytkownik AndrzejGdz edytował ten post 28 lis 2016 - 15:32


#19 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 28 lis 2016 - 15:45

No wlasnie 10 dkg to chyba = 100 gr peklosoli na 1 kg miesa !!!  Jak dlugo lezakowanie w zalewie przy tej proporcji 100 gr/1 kg ?

 

 

Jak chcesz prosto i na chłopski rozum to weź 80-100g soli / peklosoli na 1 litr wody (nie wiem jakie mięsa i jak słonolubny jesteś), daj 0,5l solanki na 1kg mięsa, pekluj 7-10 dni - będzie Pan zadowolony.


Użytkownik roger edytował ten post 28 lis 2016 - 15:50


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 lis 2016 - 15:50

roger napisał to samo co ja kilka postów wyżej :) Z tym, że dla nas solanka 10% to za słono :) Pozdrawiam adeptów sztuki wędzarniczej i życzę umiejętnego odsiewania "kopernikowskich" porad, od tych sprawdzonych ;) 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych