Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ile peklosoli? Proszę o pomoc.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#21 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14056 postów

Napisano 28 lis 2016 - 15:52

Już nawet mi się myli od tych nowinek. 

I jak tu nie zgłupieć... :)

 

qba-69 nie bądź taki do przodu.

W moim przypadku to tylko pomyłka, która każdemu się zdarzy.

Gorzej jak błąd myślenia staje się regułą.

 

Mądry odróżni pomyłkę, a głupi się z niej cieszy.


Użytkownik miro edytował ten post 28 lis 2016 - 15:56


#22 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 28 lis 2016 - 15:53

na 1 kg mięsa ja daję max 18gram peklosoli i 0,4 litra wody

Robisz źle.  :(



#23 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 28 lis 2016 - 16:00

 

No wlasnie 10 dkg to chyba = 100 gr peklosoli na 1 kg miesa !!!  Jak dlugo lezakowanie w zalewie przy tej proporcji 100 gr/1 kg ?

 

 

Jak chcesz prosto i na chłopski rozum to weź 80-100g soli / peklosoli na 1 litr wody (nie wiem jakie mięsa i jak słonolubny jesteś), daj 0,5l solanki na 1kg mięsa, pekluj 7-10 dni - będzie Pan zadowolony.

 

Mięsa to schab , szynka , karkówka.

Do tej pory stosowalem kalkulator chyba kolegi Skalara i wychodzilo mnie na 1 kg miesa ->  okolo 0,4 l wody , peklosól od 40 gr do 50 gr , opcjonalnie cukier ktory nie stosowalem , rowniez nie robilem nastrzyków natomiast lezakowanie w solance to 7 dni.

Tak robiłem do tej pory.



#24 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14056 postów

Napisano 28 lis 2016 - 16:01

1410 i każdy głupi wie o co chodzi, a u nas (żeby nie dostać ostrzeżenia za wulgaryzmy) ..... masaż erotyczny.  :D


Użytkownik miro edytował ten post 28 lis 2016 - 16:04


#25 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 lis 2016 - 16:06

W moim przypadku to tylko pomyłka, która każdemu się zdarzy.
 Twoja pomyłka może skutkować stratami sporej ilości mięsa u początkujących wędliniarzy, którzy mogliby potraktować Twoją poradę, niczym Egipcjanie słowa faraona ;) 

#26 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1257 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 28 lis 2016 - 16:22

Im dłuższe peklowanie, tym mniej soli dla osiągnięcia podobnego wyniku. Podobnie z temperaturą, im zimniej, tym mocniejsza solanka.

Dla powtarzalności najlepiej stosować się do reguł z tabelek, później stosować poprawki na własny smak.

Osobiście daję 0,4 litra 7,5-8% (podobnie jak qba69) solanki na kilogram mięsa. Robię tą solanką nastrzyk (przy tak długim peklowaniu nie przejmuję się jak duży) i wszystko pakuję w zamykane wiaderko plastikowe na 9-12 dni do lodówki. Nie zaglądam do tego za wiele, przełożę z raz, i pod koniec sprawdzam, czy wszystko jest ok.



#27 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14056 postów

Napisano 28 lis 2016 - 16:45

Twoja pomyłka może skutkować stratami sporej ilości mięsa u początkujących wędliniarzy, którzy mogliby potraktować Twoją poradę, niczym Egipcjanie słowa faraona  

Co to za fanaberie piszesz?

 

Widziałeś jak Roger szybko wychwycił mój błąd i jak w kulturalny sposób zwrócił mi uwagę na pomyłkę?

Ale nie, lepiej drwić i napieprzać się z pomyłki kolegi zamiast sprostować ewidentny błąd.

 

Tymczasem w sieci jako pewniki krąży już nie dziesięć, ale sto sposobów peklowania i tego to nie raczysz napiętnować!

Ja mam odwagę o tym pisać i zdaję sobie sprawę, że otrzymam w zamian drwinę i szyderstwo.

Ale będę to dalej robił, właśnie dla dobra nowych, aby nie marnowali swojego mięsa.


Użytkownik miro edytował ten post 28 lis 2016 - 16:45


#28 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 lis 2016 - 18:00

miro, najpierw wypisujesz głupoty, a później masz pretensję o to, że ktoś zwróci Ci uwagę. Bądź mężczyzną :) 



#29 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12638 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 lis 2016 - 18:03

Przecież receptura była i jest banalnie prosta 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa

 

I też nie wiadomo o co chodzi . :facepalm: 



#30 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1154 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 28 lis 2016 - 18:14

http://wedlinydomowe...zy/tabelka2.jpg

Ja kiedys peklowalem wedlug tej tabeli.... i bylo ok.

#31 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 lis 2016 - 18:40

A ja sie pytam czy naprawde ta tabelka to jest jakis mega problem zeby odczytac? uzywam kalkulatora skalara ..wiem ze jestem nie slonolubna wiec biore nizsza wartosc,ot i caly problem ..a jak czasem czytam to normalnie jak by to byla jakas matematyka kwantowa .  :D



#32 beata04

beata04

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 28 lis 2016 - 19:32

Dalej nic nie wiem ale zrobiła tak według tabeli z książki  domowe wędliny Roberta Winckiewicza na1 kg mięsa peklowanie 4 dni dajemy 60 gram peklosoli i pół litra wody mając 1.10 szynki,1,10 karczku i 80 dag boczku  dałam 132gr peklosoli i niecałe 1.5 litra wody  co o tym myślicie


oczywiście z nastrzykiwaniem


nie będzie za słone



#33 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 lis 2016 - 19:44

Nie napisałaś, w jakiej temperaturze będziesz peklować. Domyślam się jednak, że w lodówce. Nie będzie za słone :) W odrobinę "słabszej" solance trzymam dwa tygodnie i jest dobrze :) 



#34 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 28 lis 2016 - 19:44

Więc według tabeli Dziadka:   3kg mięsa na 4 dni -peklosól 180-186g, woda 1,2L nastrzyk około 270ml- wersja słona

 

    Wersja mniej słona- peklosól  150-156g, woda 1,2L, nastrzyk około 360ml-  więc chyba nie powinno być za słone.

 

TEMP.4-8c


Użytkownik szaja edytował ten post 28 lis 2016 - 19:45


#35 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 28 lis 2016 - 19:58

nie będzie za słone

Więcej niż pewne, że nie będzie. Może to co powiem nie będzie po nosie co poniektórym "znawcom" według mnie stosowanie kalkulatora kolegi Skalara nikomu na złe nie wyszło. Są oczywiście odstępstwa od tych ogólnie sprawdzonych stężeń jak kto lubi, jednakże ich stosowanie wymaga odrobinę chociażby wiedzy no i praktyki. Uważam, że ta dyskusja pokazała, ze każdy sobie rzepkę skrobie no bo co należy myśleć po niektórych wpisach. W przypadku Mirka to było zwykłe przejęzyczenie więc co po co te wpisy wszak wiadomo było o co chodzi. Każdy lub tez prawie każdy stosuje i ma swój patent co nie znaczy, że inne patenty są złe. Beata zadała proste pytanie i takiej odpowiedzi oczekiwała a co się stało to wszak widać. Spokoju życzę :mellow:


Użytkownik Baca edytował ten post 28 lis 2016 - 19:59


#36 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14056 postów

Napisano 28 lis 2016 - 20:13

W przypadku Mirka to było zwykłe przejęzyczenie więc co po co te wpisy wszak wiadomo było o co chodzi.

Nic dodać nic ująć.

Ci co wiedzą, szybko wychwycą moją pomyłkę. 

 

A karawana drwiących tylko "szczypie" żeby wywołać zadymkę, mimo ostatnich ostrzeżeń Maxella i próśb żeby tego nie robić.

 

Wracając do meritum:

Nie napisałaś, w jakiej temperaturze będziesz peklować. Domyślam się jednak, że w lodówce.
 

A co to za pytanie? 

Jest jakaś inna poprawna opcja peklowania niż poza temperaturą lodówkową?



#37 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27397 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 lis 2016 - 20:17

Dajcie już spokój. Koleżanka Beata czeka na odpowiedź.



#38 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2248 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 28 lis 2016 - 20:47

Maxell, Panowie postanowili wziąć się "za łby" i to w kilku tematach na raz :facepalm:  czemu to służy to wszyscy widzimy :(

 

Panowie, luzować majty i nie gryźć się bo to źle wygląda :)



#39 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12638 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 lis 2016 - 20:52

Jest jakaś inna poprawna opcja peklowania niż poza temperaturą lodówkową?

 

 

Tak .....  W  porze zimowej można wykorzystać temperatury na dworze od 0-8 st do peklowania .  Przy odrobinie wiedzy świetnie da się to zrobić .

 

 

 

Ci co wiedzą, szybko wychwycą moją pomyłkę.

 

Jednak odpowiada się  ,  lub podpowiada tym co nie wiedzą . :D

 

 

Pozdrawiam



#40 beata04

beata04

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 28 lis 2016 - 21:19

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi ,jeszcze nieraz będę potrzebowała waszej rady ale myślę że peklowanie wyjdzie dobrze w czwartek wieczorem ociekanie a w piątek wędzenie 2 raz w nowej skrzyniowej wędzarni dlatego nie robiłam dużo ,dopiero się uczymy .dodam fotki po wędzeniu. Jeszcze  kusi mnie kiełbasa lisiecka  szukam dobrego przepisu ,skoro będzie się dymić  warto spróbować :facepalm: 


pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych