Jump to content

Dymogenerator dyskusja i pytania

Recommended Posts

Górna krawędź otworu 8-10 cm nad rusztem. Otwory zapałowe 10-15 mm nad rusztem. Niezależnie od średnicy.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Pytanie otworu 8-10 cm nad rusztem taki sam dla rury 1/2 i dla 3/4 cala czy inaczej?

Tak 8 mm wystarczy

Pod warunkiem, że nam starcza niewielka ilość dymu. Przy tak małych otworach nie można pogonić nadmuchu, bo się zrobi kotlina kowalska.

Ja daję 4 otwory po 10 mm. Zakres regulacji znaczaco się podnosi i spada temperatura wewnątrz DG

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

taki sam dla rury 1/2 i dla 3/4 cala
Tak 8 mm wystarczy

Miki podał że  otwór na rurę dymową ma być wywiercony w DG 8-10 cm nad rusztem, pytanie czy dla rury 3/4 cala bo takie mam wystarczy te 10 cm czy wyżej. Pytam bo materiał jest drogi i nie chce zrobić źle lepiej się upewnić i skorzystać z wasze wiedzy.  

• 1 month later...

Dzień dobry.

Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum na początku chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich użytkowników.

Jestem obecnie na etapie gromadzenia materiałów do DG wg. projektu Rogera i w ręce wpadła mi rura o średnicy wewnętrznej 27mm.

Zastanawiam się ,czy nada się ona jako rura dymowa , czy średnica nie będzie za duża i czy DG ma szansę pracować na niej poprawnie przy nie zmienionych pozostałych wymiarach?

Pozdrawiam

• 4 weeks later...

To nie jest jakoś specjalnie istotne. Odleglość góry otworu dymowego od rusztu niezależnie od średnic stosowanych rur to 8-10 cm. Ale jak wyjdzie 7 albo 11, to też ustrojstwo zadziała. Średnica rury dymowej podobnie - może być pol cala, 3/4, albo cal.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

• 6 months later...
  • 2 months later...

Witam

Czym moze skutkowac zastosowanie rury o srednicy 150mm ? mam akurat taka do dyspozycji I nie wiem czy robic DG z niej czy kupic mniejsza.

[Dodano: 16 lut 2023 - 11:07]

Witam

Czym moze skutkowac zastosowanie rury o srednicy 150mm ? mam akurat taka do dyspozycji I nie wiem czy robic DG z niej czy kupic mniejsza.

Czym moze skutkowac zastosowanie rury o srednicy 150mm
Zrobiłem testowy ze 130 mm wielka kolumbryna . Kwestia wielkości komory. Np oryginalny Rogera / pozyskałem do testów/ był dla mnie za mały . Średnica nie przeszkadza tylko pamiętaj , tu przesada w każą stronę jest niekorzystna 

Muskie - to ryba 🙃

Czym moze skutkowac zastosowanie rury o srednicy 150mm

Zrobiłem testowy ze 130 mm wielka kolumbryna . Kwestia wielkości komory. Np oryginalny Rogera / pozyskałem do testów/ był dla mnie za mały . Średnica nie przeszkadza tylko pamiętaj , tu przesada w każą stronę jest niekorzystna
Co masz na myśli pisząc o przesadzie ?

Jak masz porównanie z DG Rogera i 130mm czy w 130 szybciej się nie spalały zrębki jakieś minusy ?

Są rury o przekroju 200-300-500mm i to już była by przesada :D

Ale 120-130mm to taka norma :thumbsup:

Miałem Rogerowy i do kibelka okazał się za mały. Poza tym często zawieszały się zrębki. W tym 120 podobno już tego problemu nie ma ( zacząłem robić i przerwałem, więc nie wiem jak się sprawdza w pracy)

Jako teoretyk tych większych napiszę Ci tylko, że SiB-y chwalili też patent MIKI-ego. Warto poczytać.

Na pewno ważną rolę w tych DG pełni dobrze wykonany ruszt (ułatwia życie).

[Dodano: 16 lut 2023 - 12:59]

Tutaj masz MIKI-ego początki :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18111-moja-beczka-elektryczna/?hl=dymo

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Tylko to, by rozmiar DG  dopasować do komory , trochę większy nie przeszkadza ale np jak masz komorę 150 l to DG 10l będzie przesadą  ;) ale też uwędzisz 

Edited by Muski

Muskie - to ryba 🙃

• 10 months later...
  • 10 months later...

Przeczytałem cały wątek i nigdzie nie znalazłem tego pytania i nie wiem czy to takie oczywiste że nikt na to nie zwrócił uwagi. Czy na początku tej rury dymiącej jest zmniejszona średnica z 27 mm na mniejszą około 26 mm na tokarce ? 

Bo na rysunkach technicznych tak to mi wygląda 

Edited by Henry82

Wystarczy mieć  treparacyjne wiertło  f 27 i wiertarkę  stołową  lub magnetyczną  i bez problemu się spasuje bez rozwiertaków czy toczeń  na tokarce.

U siebie mam treparacyjne f 28 pozostałość  po robieniu stołu  spawalniczego i  będę  u siebie w DG robić  rurę  dymiącą  f 28 mm 

Ok juz wiem czemu ta dymiąca podtoczona delikatnie, bo musi opadać  o kilka stopni w dół  by smoliste substancje do słoika spływały 😋

U siebie postaram się  pod kątem  wywiercić  w zasobniku dziurę.

Edited by Henry82

Rura dymna jest podtoczona i ścięta na końcu, podtoczenie jest po to aby nie wchodziła za głęboko w korpus. Lekki spadek uzyskasz pozycją DG względem komory a w wierceniu pod kątem w nierdzewce tej grubości to powodzenia życzę

Wysłane z mojego 2210129SG przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

1 godzinę temu, Henry82 napisał(a):

Wystarczy mieć  treparacyjne wiertło  f 27 i wiertarkę  stołową  lub magnetyczną  i bez problemu się spasuje bez rozwiertaków czy toczeń  na tokarce.

Tak, i kupić jeszcze walcownię aby pozyskać rurę 😁

1 godzinę temu, Henry82 napisał(a):

Ok juz wiem czemu ta dymiąca podtoczona delikatnie, bo musi opadać  o kilka stopni w dół  by smoliste substancje do słoika spływały 😋

U siebie postaram się  pod kątem  wywiercić  w zasobniku dziurę.

A ja poczekam co napiszesz po kilku/kilkunastu użyciach gdy już to tak porządnie spasujesz.

Z DG Jest jak z wędzarnią,im szczelniejszy tym więcej problemów. Po pierwsze stal jak się nagrzewa to pracuje więc warto aby miała lekki luz, a po drugie gdy Ci to wszystko poskleja smoła to zrozumiesz że warto mieć luz {nie tylko w życiu 😉).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

I ja dzisiaj zakupiłem troche stali nierdzewnej 304, coś będę tworzył na tygodniu. Mam zamiar trochę się posiłkować drukiem 3D przy niektórych elementach.

Rury spawane 1m:

88,9x2mm

32x1,5mm

25x1,5mm

14x1,5mm

10x1,5mm

Jeszcze do końca nie wiem jakich średnic i długości użyję.

IMG_2765.jpeg

• Upvote 1
  • 2 weeks later...

Wziąłem się dzisiaj za próbę stworzenia generatora - ale jednak już za zimno na prace w blaszaku bo palce marzną, wiele nie zrobiłem. 

Jak szczelne musi być połączenie rury z blachą na dole? Mimo cięcia na przecinarce taśmowej jest minimalny odchył i mała szczelina na jednym łuku.
Podstawa spawana z płaskowników 30mm - też delikatne prześwity są wzdłuż.

Drugie pytanie:
rura dymowa 25x1,5mm 12cm długości
rura z powietrzem 10x1,5mm 10cm długości

Czy otwór dyszy wylicza się konkretnie pod dane rozmiary?

IMG_2789.jpeg

IMG_2786.jpeg

• 2 months later...

Potrzebowałem stworzyć osobny, mniejszy dymogenerator do grila gazowego. Został zrobiony z rury 70mm/1,5mm wysokość 30cm. Rura dymna 14mm/1,5mm rura powietrzna 10mm/1,5mm
Wentylator 50x15mm - ten mniejszy lepszy, większy to 70x30mm - za mocny. Regulator napięcia i akumulator 12V 1,3Ah aby nie musieć ciągnać prądu do grila. 

Przyznam, że dużo lepsze rozwiązanie niż pompka akwarystyczna - tutaj mamy pełną regulajcę dymu od 0 do 100% - i nie, nie pali się nawet przy 100%. Z pomocą jednak musiał przyjść druk 3D.
W tej wersji niestety pompka nie dawała rady bez dyszy jak w przypadku Rogera. Gdy zrobiłem dysze nawet działało. 

IMG_3236.jpeg

IMG_3237.jpeg

IMG_3243.jpeg

Edited by zarrix