Jump to content

Dymogenerator dyskusja i pytania

Recommended Posts

Ten krążek w podstawie możesz z powodzeniem zastąpić 3 śrubami i po problemie ... Nawet te nierzdzewne kosztują grosze

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• 3 weeks later...

W sobotę i niedzielę pierwszy raz wędziłem dymogeneratorem wykonanym wg projektu Rogera (zdjęcia wyżej).

W sobotę wędziłem trochę wędliny w temperaturze 45 st. a w niedzielę, na próbę w zimnym dymie kawałek tuńczyka, kawałek łososia i żeby wykorzystać miejsce pilosy, temperatura 16 - 18 st.

Niestety całkowita porażka, nie wiem dlaczego ale wędzonki nie złapały koloru ani zapachu.

Tak wygląda pilos po 9 godzinach w zimnym dymie i kabanosy po 4,5 godzinach w ciepłym dymie plus podpiekanie.

post-40280-0-84211100-1506957622_thumb.jpg

Dymogenerator pracował prawidłowo, dawał dużo gęstego dymu tak, że musiałem przykręcać pompkę.

Zrębki to chyba olcha gradacja 8 - 10 kupione jakieś 7 - 8 lat temu pochodzą z początków mojego wędzenia, później kupiłem dymogenerator Borniaka i te zrębki przeleżały w piwnicy do tej pory.

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tak się stało?

Czy zrębki mogą być przeterminowane?

Będę zobowiązany za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Marko

To że dymisz na zimno nie znaczy że pomijasz osuszanie ... w tym przypadku będzie to wyrównanie temperatury w dobrym przepływie powietrza a dopiero potem dym ... I ten wcale nie musi być gęsty ...ma być swobodny jego przepływ ;)

Wędziłeś coś kiedyś na zimno czy to pierwszy raz wogóle ?

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601

Roger, na zimno wędziłem pierwszy raz, wszystko w wędzarce leżało przeszło godzinę zanim puściłem dym, wcześniej przygotowywane było w domku na działce gdzie nie było włączonego ogrzewania, temperatura jak na powietrzu. A kabanosy były wędzone na ciepło z pełnym cyklem osuszania, z kabanosami wędziłem krakowską na której sznurek, którym była przewiązana pozostał biały. 

Pozdrawiam

Marko

Cześć, 

Zakupiłem materiały do budowy dymogeneratora, Mam pytanko, bo chyba nie dam rady zrobić tego sam, 

czy znacie kogoś w okolicy Piaseczna albo Warszawy, kto by wywiercił dziury w obudowie i w rurce dymnej??

Oczywiście za opłatą ( drobną  :D  )

Pozdrawiam 

Darek 

Zakupiłem materiały do budowy dymogeneratora, Mam pytanko, bo chyba nie dam rady zrobić tego sam, czy znacie kogoś w okolicy Piaseczna albo Warszawy, kto by wywiercił dziury w obudowie i w rurce dymnej?? Oczywiście za opłatą ( drobną :D ) Pozdrawiam Darek

A wiertarki nie masz.

A wiertarki nie masz
Czy Ty kolego wiesz o czym piszesz sama wiertarka pikuś jeżeli już to słup a wiertło specjalne a raczej frez. W domowych warunkach prawie nie do wykonania no chyba, że ktoś ma mały warsztat  ;)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Czy Ty kolego wiesz o czym piszesz sama wiertarka pikuś jeżeli już to słup a wiertło specjalne a raczej frez. W domowych warunkach prawie nie do wykonania no chyba, że ktoś ma mały warsztat

Proste pytanie robiłeś takie rzeczy,bo ja tak i gwarantuje ci że wystarczy zwykła  wiertarka wiertło i imadło.

Trochę ogarnięty ( moim zdaniem ) jestem w pracach ręcznych.

Ale wydaje mi się, ze aby wyciąć dziurę o średnicy 27mm potrzeba nie wiertło a otwornice

i aby precyzyjnie to zrobić to wiertarka stołowa.

Myślałem aby małym wiertłem ponawiercać otwory i potem ręcznie pilnikiem ale chyba nie wyjdzie to ładnie.

Dlatego szukam jakiegoś warsztatu, czy czegoś podobnego

A post napisałem na tym forum, bo liczyłem, że może będzie okazja poznania kogoś osobiście :)

Edited by DarekG

Ale wydaje mi się, ze aby wyciąć dziurę o średnicy 27mm potrzeba nie wiertło a otwornice i aby precyzyjnie to zrobić to wiertarka stołowa.

Po co ci otwornica istnieje coś takiego jak wiertło stożkowe którym wiercisz zwykłą wiertarką

Jedno jest pewne. Czymkolwiek będziecie te dziury robić, to musi to być bardzo porządne narzędzie, bo nierdzewka o grubych ściankach tak łatwo nie ulega. Ja u siebie wierciłem bodaj do 12mm wiertłem, rozwiercając po kroku, a później poszło frezem założonym na dremela. Przy czym w przypadku dobrej klasy freza polecam ostrożność, bo u mnie trochę za duża dziurka wyszła i musiałem jeździć do spawacza od nierdzewki, żeby mi rurkę wspawał, bo się za duża średnica zrobiła ;)

Zdrówko!

KLOSZ

- Jestem ZA, dopóki mi się podoba. :)

Bo wierci się wiertłem koronowym mniejszym a potem rączka i rozwiertak ... ;)

Przegrzanie przy jakimkolwiek wiertle czy to korona czy stożek to koniec roboty :(

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601

Łatwo się mówi gorzej robi ... ale da się bez dwóch zadań ... bo "wszystko można tylko wolno i z ostrożna" ;)

Tapniete z Tapatalk

Edited by roger

Robert
601353601

Proste pytanie robiłeś takie rzeczy,bo ja tak i gwarantuje ci że wystarczy zwykła  wiertarka wiertło i imadło
Robiło się kolego,oczywiście, że się da, tyle. że Twój wpis nic nie podpowiadał i stąd mój wpis bo ponoć nie da się tylko otworzyć parasola w pupie :facepalm:.[ sam nie próbowałem] :rolleyes:  Nie neguję Twojej wiedzy ani umiejętności, lecz przyznasz,ze robótka do łatwych nie należy i jak sam piszesz potrzebne jest chociażby imadło no i wiertarka, że też wspomnę o wiertłach a te rzeczy do wyposażenia gospodarstwa domowego w większości domów nie należą, I to by było na tyle w temacie

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Czasami , przy takich robotach "prawie" domowych lepiej oddać do tokarza/frezera i niech się chłopak męczy. Koszt będzie i tak niewspółmiernie mniejszy niż nabycie  dobrych wierteł/otwornic itp. No ale nie będzie satysfakcji, że samemu ;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

• 2 weeks later...

Tak sobie to wymyśliłem, że dam komuś trochę zarobić, a skorzystam z jego doświadczenia. Szukam dalej :) w google na hasło ślusarz w dzisiejszych czasach dostaję tylko reklamy gości od otwierania zamków :)

Kolego nie wierzę ze w Piasecznie nie ma warsztatu ślusarskiego , sprawdż , napeweno ktoś produkuje sita , schody o konstrukcji stalowej, płoty w takich warsztatach maja odpowiednie wyposażenie .Pozdrawiam

P.S . tel. 605-307-396  Warsztat Ślusarski Krzosek Stefan

Chopina 37, 05-500 Piaseczno.
2. Bram-Bud tel. 534-147-204 - Marcin Malinowski

piaseczno

Edited by Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
  • 5 months later...

Witam Szanownych Kolegów ,

Mam pytanie szczególnie do Rogera - od miesiąca szukam rozwiązania zimnego wędzenia do zrobienia kindziuka i DG już w zasadzie mam ale muszę go złożyć tyle tylko , że przeglądając filmy na youtube prawie wszystkie rosyjskie DG mają słoiki na zbieranie kondensatu a u nas praktycznie nie spotkałem - o co tu chodzi bo powiem szczerze to dopiero moje początki z wędzeniem a w zimnym wędzeniu jestem zielony.

Pozdrawiam

Krzysztof

Czołem,

jestem w trakcie realizacji zamówienia części do DG. Wygląda to następująco :

88,9mm*2mm - długość 300mm - zasypowa
26,9mm*2mm - długość 170mm - dymna
6mm*1mm - długość 30mm - dysza pow.
8mm*1mm - długość 40mm - rurka pow.

Pytanie mam następujące : czy nie lepiej zastosować dymną 30mm?.  Niby wolałbym pozostać przy 26,9 ale czy nie będzie później problemu u ślusarza żeby wywiercił akurat taki otwór? Na 30mm pewnie są jakieś narzędzia a na 26,9 ??