Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich zadymiaczy po naprawdę dłuuugiej przerwie!

 

Szykuję się do upieczenia całej szynki na święta, a że jeszcze takiego pieczenia nie 'uprawiałem' to bardzo proszę o ocenę mojego zamiaru:

 

1. szyneczkę ok 6 kg. zapekluję zgodnie z tabelą

 

2. nastrzyknę masłem klarowanym przesmażonym z przyprawami ( w przypadku indyka i gęsi dawało to świetne efekty) w celu zapobiegnięcia przesuszenia mięsa przy pieczeniu. Chcę uniknąć efektu suchej

 

szynki i uzyskać soczyste mięsko.

 

3. Zasmażę mięso z każdej strony żeby zamknąć pory.

 

4. Teraz gotowanie i na koniec zapieczenie bądź tylko pieczenie pod przykryciem z boczku lub foli aluminiowej ok 1 godzina na kg mięsa z dodatkami

 

Co o tym sądzicie?

 

Może ktoś ma już sprawdzony przepis.

Wytrybowal bym kosci, zapeklowal (nastrzyk), zostawil bym skore i tluszcz, natarl dobrymi przyprawami i do zimnego na 12 godzin..

Z rana do pieca (140-150°C) na 4 godziny przykryte folia, a ostatni etap podpiekac i polewajac sokiem z pieczenia, piec do koloru..

Zostw miesko po pieczeniu w wylaczonym piekarniku aby sie odprezylo..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Za wysoko temperatura i za krótko ... po co trybować ma być pieczona szynka z kością ;)

Przy peklowaniu nastrzyk przy kości ... potem masło z przyprawami skoro tak sobie wymyśliłeś pieczenie 90-100st 7-8h ... podpiekanie dla chrupiącej skórki 30-40min odkryte termoobieg 130st i wystarczy ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Ja szynkę trybuję następnie pekluję według tabeli.Następnie owijam folią spożywczą i wkładam do prasy - parzę do uzyskanie wewnątrz 68 stopni,

po parzeniu osuszam ręcznikiem papierowym, obsypuje przyprawami, wkładam do piekarnika 180 stopni i zapiekam przez 15 minut.

To przeczytaj o granicznych temparaturach obróbki peklowanych mięs ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Robert, dlatego folia alu aby rozlozyla temp.

Kosc w szynce pieczonej wydaje mi sie nie racjonalna, nie potrzebna..

Jak Kolega wytrybuje szynke to i tak zostanie mu z 5 kg miecha..

Te nastrzyki z maslem itd. tez bym odpuscil..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Alu nie rozłoży temperatury ... zapobiega tylko przesuszeniu powierzchniowemu czyli utrzyma wilgotność w fazie ogrzewania na wskroś.

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wszystko pięknie ale nie chcę trybować bo nie będzie zamierzonego efektu. Peklowanie owszem, ale jednak nie przekraczałbym 110 stopni bo paskudne rzeczy się z azotynami dziać wtedy zaczynają...


Najważniejsze to to jak uzyskać fajne soczyste mięsko.

 

 

Najważniejsze to to jak uzyskać fajne soczyste mięsko.

Może być folia alu przez 4/5 czasu pieczenia, ale najważniejsza jest temperatura 68 st. C wewnątrz mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Postaw obok szynki garnuszek z wodą lub blaszkę z wodą pod spodem.

Zapobiegnie to przesuszeniu mięsa podczas pieczenia.

Dodatkowo proponuję posmarowanie powierzchni bez skóry roztopionym smalcem.

Jeżeli chodzi o nastrzyk to szynka wp nie potrzebuje dodatkowego tłuszczu od środka. To nie drób.

Możesz natomiast nastrzyknąć wywarem z aromatycznych ziół i przypraw jeśli to lubisz.

Osobiście nie jestem zwolenniczką stosowania alufolii przy obróbce żywności. Ale to jest sprawa wyborów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Jeżeli chodzi o nastrzyk to szynka wp nie potrzebuje dodatkowego tłuszczu od środka. To nie drób.

Koleżanka EAnna jest jedną z najbardziej doświadczonych tu osób, i Jej porady stosuj w ciemno.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 2 weeks later...

Zrobiłem trochę inaczej.

 

Szyna z kością miała ok 14 kilogramów. To nieco za dużo, gotujemy z żoną duuuużo żarełka na święta i postanowiłem, że część szynki zapekluję i uwędzę ;)

 

Wytrybowałem nogę, wyciołem wzdłuż naturalnych przerw część mięsa i zostawiłem ok pięciokilogramowy kawałek zrośnięty ze skórą ( zachowałem całą skórę w całości).

 

Zapeklowałem na mokro szynkę ze skórką.

 

Plan jest taki: Szynkę w worku ze skóry posmaruję pieczonym czosnkiem zmieszanym z musztardą, obłożę cebulą, selerem naciowym i pietruszką, skórę zaszyję.

 

Wszystko do piekarnika na ruszt, tak by tłuszcz spływał na blaszkę pod rusztem. oczywiście prewencyjnie garnuszek z wodą postoi sobie w piekarniku z szynką.

 

Zastanawiam się jeszcze nad słodką papryką z miodem na skórkę.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.