świadziu Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Wczoraj rozpocząłem swoją przygodę z serwowarstwem i marzy mi się zrobić korbacze wędzone.Czy ktoś z Was ma sprawdzony przepis jak je zrobić i wędzić ?Z góry dziękuję za pomoc !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 świadziu.. Tak jak już kiedyś pisałem, mam ruski sklep pod blokiem. Oni mają cos podobnego w propozycji, ale smak nie był zadowalający. Wyglądało to jakby "spagetti" podwędzone a ser typu mozzarella, czyli bez smaku.. (w/g mojego gustu).. Pozatym., uzywali solanki z aromatem wędzarniczym i było to raczej w ten sposób produkowane.. Smak... Hmm.. No nie za bardzo.. (tylko moje zdanie).. Jeśli chcesz to podeślę na forum skład chemiczny.. :wink: :wink: :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Na Korbacze jest taki przepis: Na 10 litrów mleka należy wlać litr mleka kwaśnego (zsiadłego) – mieszamy. Tak samo jak podczas produkcji oscypków podgrzewamy do około 45 stopni. Należy wlać do podgrzanego mleka roztwór z podpuszczką – przyrządzony jak wyżej. Należy mieszać powoli mleko z roztworem podpuszczki aż mleko zetnie się. Jeśli po kilku minutach jednak mleko się nie zetnie należy jeszcze dolać łyżkę podpuszczki – i dalej mieszać powoli. Po ścięciu mleka należy odcedzić ser i wycisnąć z niego pozostałą wodę. Odczekać chwilkę. Tak około od pół do godziny. Należy pociąć ser na mniejsze kawałki. Umieszczamy dwa garnki z wodą – jeden obok drugiego. Jeden podgrzewamy do wysokiej temperatury wrzucamy do niego kawałek sera (temperatura powinna być bardzo wysoka – wyznacza nam to, że łapiąc z brzegu zanurzony ser (podgrzewany ser w wodzie) i wyciągając go z tej gorącej wody zaczyna on się „ciągnąć” tak jakby guma do żucia. Jeśli się jeszcze nie „ciągnie” znaczy że ser nie został odpowiednio podgrzany. Należy z taką prędkością wyciągać ser z gorącej wody aby robiła się nam „nitka” o średnicy około 5-8 mm. (na początku jeśli się to pierwszy raz robi to jest małe prawdopodobieństwo że korbacz będzie idealnie równy ale to jest tylko kwestia wprawy) Wyciągające nitki należy bezpośrednio wkładać w garnek stojący obok z zimną wodą aby korbacze ochłodziły się i zachowały swój kształt. Po zakończeniu tych czynności należy korbacze (z tej zimnej wody) przelać do roztworu soli (woda i sól) w na około 1 – 2 godziny. Należy wyciągnąć korbacze i osuszyć. Korbacze już są gotowe do spożycia. Można też poddać wędzeniu. ************************************************ Nie robiłem, bo zbyt dużo z tym zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Tak samo jak podczas produkcji oscypków podgrzewamy do około 45 stopni. Należy wlać do podgrzanego mleka roztwór z podpuszczką – Tak się teraz zastanawiam , albo czegoś nie rozumiem . Podpuszczka zapodana do podgrzanego mleka powyżej 38stopni nie zadziała . Enzym zostanie uszkodzony , bynajmniej ja tak miałem . 36-37 stopni to max . Pozdrawiam [ Dodano: Nie 08 Kwi, 2012 00:14 ]fatum , mam jeszcze takie pytanko :question: Wykonywałeś z podanego przepisu te korbacze , czy po prostu podałeś przepis nie sprawdzony . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Tak jak pisze Andrzej - max temp. przy której dodaje się podpuszczkę to 40C, potem skrzep będzie bardzo twardy a podgrzewa sie skrzep! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xnataleczkax23 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam,Robiłam korbacze dawniej i wychodziły ok od kilku dni próbuje je zrobić i wszystko jest w porządku dopóki nie włożę ich do solanki ;/ nieważne czy siedzą w niej 5 minut czy 2 godziny bo różnie próbowałam. Gdy wyciągnę je z solanki scalają się i wychodzi bryła i są lepkie ;/ czym to może być? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam,Robiłam korbacze dawniej i wychodziły ok od kilku dni próbuje je zrobić i wszystko jest w porządku dopóki nie włożę ich do solanki ;/ nieważne czy siedzą w niej 5 minut czy 2 godziny bo różnie próbowałam. Gdy wyciągnę je z solanki scalają się i wychodzi bryła i są lepkie ;/ czym to może być? pozdrawiammasa jest zbyt słabo wyciśnięta z solanki. normalnie jak zrobisz porządną masę to korbacze są jak postronki i wóz w konie można nimi ciągnąć.może być też tak że masa jest zbyt przekwaszona - ona da się ciągnąć ale te nitki będą już zbyt delikatne i pod wpływem solanki się rozłażą.trzeci powód jakiego bym się dopatrywał to karmienie kiszonką - ale to pewnie Twoje mleko więc wiesz co z nim jest najlepiej. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2016 masa jest zbyt słabo wyciśnięta z solanki. Sylwek slabo wycisnieta z solanki czy z serwatki chyba serwatki co ???? Ps. Sluchalem na zlocie Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Ps. Sluchalem na zlocie :D Dobrze słuchałeś Sylwek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Grudnia 2016 masa jest zbyt słabo wyciśnięta z solanki. Sylwek slabo wycisnieta z solanki czy z serwatki chyba serwatki co ???? Ps. Sluchalem na zlocie tak Sylwek - jesteś bystrym uczniem - miało być serwatki pozdrawiamSylwek Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Dzieki Sylwek wasnie poszukuje w swiecie KADOVY Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarzenieD Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2017 Witam,Robiłam korbacze dawniej i wychodziły ok od kilku dni próbuje je zrobić i wszystko jest w porządku dopóki nie włożę ich do solanki ;/ nieważne czy siedzą w niej 5 minut czy 2 godziny bo różnie próbowałam. Gdy wyciągnę je z solanki scalają się i wychodzi bryła i są lepkie ;/ czym to może być? pozdrawiamZ jakiego przepisu pani korzystała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.