Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Tak wiem. :wink: Całą niedzielę i poniedziałek te ogórki (krojone) na ostro z papryką były najlepsza zakąska pod róznego rodzaju specyfiki. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Tak wiem. :wink: Całą niedzielę i poniedziałek te ogórki (krojone) na ostro z papryką były najlepsza zakąska pod róznego rodzaju specyfiki. :grin:Ha ha :grin: A ja szukam mojego słoika , czy tam tez był czosnek i czuszka :question: bo jeśli tak to ogórki po syczuańsku Jasiu dla roczniaków kojec u świnek wietnamek :grin: tam jest dobrze ogrodzone to młody nie ucieknie Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Września 2007 Dzis Anetka mi poslala przepis oto i on:Te ogórki powstały z dwóch przepisów , nigdy ściśle się nie trzymam przepisu oryginalnego pierwszy to : ogórki albo cukinie z chilli 3 kg ogórków - takich większych, lepsze wychodzą niż z malutkich4 łyżki soli3 główki czosnku, ja nawet więcejkilka (8-10) świeżych papryczek chilli,zalewa: 0.5 kg cukru, 1.5 szkl. octu 10%, 1 szkl. wody - zagotować, pomieszaćcoby się cukier rozpuścił, ostudzić Ogórki umyć, nie obierać (ja obrała bo miały nieładną skórę), pokroić w 2-3 cm plastry (ja końce wyrzucam), posolićrzeczonymi 4 łyżkami soli, pomieszać dokładnie, odstawić na 4 godziny (toważne, nie krócej), po czym odlać wodę. Czosnek obrać i w grube plasterki,chilli oczyścić i na kawałki, takie większe. Nakładać wszystko do słoików,zalać zalewą, pasteryzować 5 minut od zagotowania. A drugi to wersja na zaraz 3 ogórki4 i 1/2 łyżeczki soli3 - 4 ząbki czosnku4 papryczki chili (czyli czili) - koniecznie świeże!!! Ale mogą tez być takie 'czereśniowe' marynowane. 6 łyżek oleju1/2 szklanki octu5 łyżek cukru Wyżej wymienione ilości są tylko proporcjami!!! W rzeczywistości robi się większą porcję, no bo przecież nie będziesz co 3 godziny wykonywać tych samych czynności.. Przygotowanie: 1. Ogórki pokroić na centymetrowe 'talarki' (o ile te formę można jeszcze nazywać talarkami).2. Posolić pokrojone ogórki i odstawić na godzin kilka.3. Odsączyć ogórki.4. Doprawić je teraz czosnkiem (pokrojonym); chili/czili (również lekko rozkrojonymi).5. Polać wszystko gorącym olejem.6. Zagotować ocet z cukrem (ale lepiej nie stać z nosem i oczami nad garnkiem, bo może strasznie zapiec) i zalać tym całość.7. Odstawić na min. 4 h8. Można zacząć ucztę!Ja daję dużo czosnku !!! i czerownej papryki chili i ew normalnej paprykiZe względu na to, że są zalewane olejem, który tworzy górną warstwę zalewy, ogórki mogą długo stać, ale tak się nigdy nie dzieje. Lepiej smakują nie obierane i ładniej wyglądająjuz popelnilem jutro degustacja .Mam nadzieje ze Anetka nie bedzie zla za upublicznienie Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Września 2007 Z którego były te na zlocie? Tamte talarki były wąziutkie.Ale qrde były doooobre...... :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Września 2007 Były wąziutkie :grin: , bo tak pokroił mój m. jak byłam w pracy i dla niego to było 1 cm , a że skórkę też miały nieciekawą wobec czego były bez skóry, ale te przepisy różnią się tylko olejem , te przgotowywane na krótko zalewane są gorącym olejem , ale zalewa była z pierwszego przepisu ,ogórki o tej porze kroję w grubą kostkę, i tak samo robię z cukini , chociaż z młodej marynata jest lepsza. Zawsze daję dużo czosnku do każdego słoika i po jednej papryczce ostrej i na zagrychę jak znalazł :tongue: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 cześć Odgrzebuję temat: zalewa: 0.5 kg cukru, 1.5 szkl. octu 10%, 1 szkl. wody - zagotować, pomieszać coby się cukier rozpuścił, ostudzić Tej zalewy wyszło mi bardzo mało, musiałem zuupełniać nieco sokiem odlanym wcześniej z warzyw. Czy to na pewno porcja na 3 kg warzyw? Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 pewnie - zawsze mi wystarcza , ciasno układam ogórki w słoiczkach a potem zalewam , ew, można dodać ciut więcej wody ale nie odlanej od ogórków bo będzie może za słone , albo więcej octu od dawna nie trzymam się ściśle przepisu - a może masz inne szklanki ja mierzę starą dużą szklanką :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Września 2008 cześć Anetko, dziekuję za info Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.