Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwy - Obiadki sterylizowane w słojach twist- off sterylizowane w szybkowarze


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 gru 2016 - 19:47

Zrobiłem ok 30 słoi konserw tzw. obiadków .

Klopsiki - kiełbaski - w sosie pomidorowym .

Klopsiki- kiełbaski - w sosie koperkowym

Klopsiki -kiełbaski w sosie własnym

Kotlety mielone w sosie wlasnym

Do sterylizacji konserw użyłem szybkowara tureckiego 17 l.

Szybkowar ten nie zdaje egzaminu przy konserwach mielonych o konsystencji stałej . Natomiast przy konserwach napełnianych na gorąco w zalewach i sosach można jego wykorzystać, Wskazane jest napełnianie wsadem o temperaturze  jak najwyższej  80-90 st C. Wysoka temperatura pozwala na skrócenie procesu sterylizacji. Zastosowałem inne formowanie klopsików by usprawnić i przyśpieszyć pracę.Załączony plik  DSCN9986a.jpg   86,86 KB   36 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN9987a.jpg   56,67 KB   31 Ilość pobrań

Załączone pliki


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 16 gru 2016 - 19:49


#2 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 16 gru 2016 - 20:16

Dziadku, świetny pomysł z tym lejkiem :thumbsup:

My gdy robiliśmy klopsiki do słoików to formowaliśmy je ręcznie.

Ot mechanizacja rolnictwa jakby to Pawlak powiedział :)

 

Ty je obsmażasz czy obgotowujesz? Obstawiam to drugie.



#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 gru 2016 - 21:16

Robię tak . Przecinam nożem na różnej długości odcinki, obtaczam w mące i wrzucam do gotującej wody  na 5 -10 min. Wyjmuję i wkładam następna partię. Po obgotowaniu wszystkich klopsów- kiełbasek robię sos z warzywami . Następnie zalewam tym sosem klopsiki, zagotowuję i gorące wkładam do słoi .



#4 Kazimierz_Wielki

Kazimierz_Wielki

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • Miejscowośćz Zamku Królewskiego

Napisano 17 gru 2016 - 19:19

A jak z przechowywaniem ? W zaciemnionym miejscu w piwnicy ? Czy musi być zamrażarka ?

I prośba o przepisy do sosu :)



#5 Jasiust

Jasiust

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 228 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 17 gru 2016 - 20:31

Dziadku, świetny pomysł z tym lejkiem
A mój syn robi takie klopsiki taką nabieraczką do lodów (nie wiem jak ją nazwać) i wszystkie są jednakowe i kuliste. Od młodego też  można się czegoś nauczyć. 

#6 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 17 gru 2016 - 23:22

Dziadku przyłączam się do prośby o przepis na sosiki..

Pomysł z lejkiem genialny. Czy robiłeś też te konserwy z zastosowaniem tyndalizacji?

Jeśli tak to czy jest duża różnica w jakości i smaku?



#7 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 372 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 26 kwi 2017 - 12:26

Chyba tu zapytam. Sięgając daleko pamięcią, widzę na półkach piwnicy u babci słoiki z mięskiem. Mięskiem, z którego potem babcia robiła pyszny sosik. Nie pamiętam tylko, czy mięso było w jakiejś zalewie. Może ktoś ma przepis na takie przechowywanie mięsa?



#8 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 26 kwi 2017 - 13:19

Zwykłe mięso w sosie własnym ... kroisz w kawałki karkówkę czy łopatkę (te mięśnie wychodzą najlepiej) , doprawiasz jak lubisz (z pewnością sól lub peklosól i pieprz) odrobina wody lub nie  i pasteryzujesz (sposób obróbki termicznej zależny od tego ile i w jakich warunkach ma leżeć) ... nasze babcie przeważnie też wrzucały listek laurowy i czosnek ;)


Użytkownik roger edytował ten post 26 kwi 2017 - 13:20


#9 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 372 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 26 kwi 2017 - 13:22

Wspomóc trwałość solą peklową?



#10 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 26 kwi 2017 - 13:26

Raczej w tym przypadku poprawić wygląd ale i dodatkowo zabezpieczyć ... produkt trzeba pasteryzować albo tyndalizować zaleznie od potrzeb o których wspomniałem wcześniej  ;)



#11 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4255 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 26 kwi 2017 - 13:37

Robert, mam dosyc dobra pakowarke prozniowa i oryginalne woreczki.
Woreczki (w/g opisu), mozna mrozic albo w nich parzyc/gotowac wklad do 120 stopni.

Jak myslisz, czy pasteryzacje wytrzyma Material.?
Juz dlugo za mna chodzi ten pomysl..

#12 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 26 kwi 2017 - 14:00

Jak będziesz to robił klasycznie czyli w "otwartym" naczyniu to pewnie wytrzyma, tylko zastanawiam się co będzie jak maksymalnie odessiesz powietrze czy wtedy wytrzyma zgrzew bo objętość wsadu się dość znacznie zwiększy. Nie robiłem takiego eksperymentu i pewnie nie zrobię obrabiałem tak kiedyś mięsa ale sous vide wiec trochę niżej temperaturowo ;)



#13 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4255 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 26 kwi 2017 - 14:16

W mojej pakowarce (Caso v 100), moge sam sterowac Moment odsysania powietrza. Poza tym pakowarka ta robi dwa albo nawet trzy szwy/zgrzania na raz, ponad to moge zgrzewy powtarzac..

Wiecej sie obawiam czy woreczek mi po prostu nie peknie..

#14 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 31 sty 2019 - 14:54

Po małej przeróbce.Załączony plik  P1020620.jpg   43,13 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  P1020604.jpg   40,55 KB   11 Ilość pobrań

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 12 lip 2019 - 20:45

Teraz pełna kontrola/Załączony plik  P1030165.jpg   56,55 KB   8 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych