Skocz do zawartości

Prośba o pomoc! Pierwsze kroki w wędzeniu.


Enesce

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Chciałbym prosić o radę, od kilku tygodni wędze. Peklowanie odbywa się w solance z tabeli dziadka, mięso to głównie szynka, boczek, schab. Wedze dymem gorącym z podpiekaniem ponieważ chce uniknąć parzenia, mięso parzone mi nie smakuje. Niestety mam problem ze zbyt duża slonoscia wyrobów. Czy ktoś może mi powiedzieć - pytanie kieruje tu do osób które wędzą od kilku lat najlepiej, chce uniknąć super ważnych komentarzy i wskazówek "wujków dobra rada". Wpadłem na pomysł aby np. Przy peklowaniu 6 dniowym, 6 dnia wylać solankę i moczyć mięso przez 12 h w nowej czystej wodzie, aby wyciągnąć nadmiar soli i tego samego dnia wędzić. Czy jest dobry pomysł, czy ktoś ma jakieś inne propozycje. Dodam ze mięso wychodzi dużo za słone i nie chce parzyć! Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chce uniknąć super ważnych komentarzy i wskazówek "wujków dobra rada". 

Witaj, każdy chciałby, byle na skróty. ;)   Znalazleś Tabelę DZIADKA ale nie poczytałeś o podstawach i teraz problem.  Zacznij od Akademii DZIADKA i innych podstaw. Nie wiem czy ktoś Ci odpowie na pytanie czy to dobry pomysł, bo zakladam, że nikt tak nie robi. Jedna z zasad, jak podpiekasz to dajesz mniej soli bo nadmiaru nie wyciągnie woda podczas parzenia. Ciekawe jak robisz "baleron pieczony"?  :)

Co do moczenia mięsa po peklowaniu, to wygląda to tak:

 

post-55133-0-86719300-1481969529_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy jest dobry pomysł, czy ktoś ma jakieś inne propozycje. Dodam ze mięso wychodzi dużo za słone i nie chce parzyć! Prosze o pomoc.

Po pierwsze - pomysł jest do wielkiej "d...y". Tak się nie robi. Jeśli już naprawdę musisz wymoczyć mięso, to robisz to przez godzinę lub troszke dłużej - cału czas kontrolując słoność.

Po drugie - jesli robiłeś wg tabeli Dziadka, to sprawdz jeszcze raz swoje obliczenia. Założę się, że dodałeś dwa razy tyle peklosoli, ile powdaje Dziadek. To niestety częsty przypadek rozpoczynających działalność masarską. S;prawdzamy nasze obliczenia kilka razy.

Najlepiej podaj tutaj (bardzo dokładnie): ile mięsa, ile wody, jaka solanka, jakie nastrzyki, czas i warunki peklowania itp.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4,2 l, Peklosól 540 g

 

Dobrze jest

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Peklosól 540 g,

To wersja bardziej slona, wyżej masz wklejone co trzeba zrobić i ile czasu a tu masz dwie wersje tabeli DZIADKA:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/?hl=tabela+dziadka

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jesteś pewny, że nie pomyliłeś się przy wyliczaniu dawki soli?

 

To samo :D .Chyba nie.Na 4,2l  54 dkg soli to prawidłowa solanka.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wedze dymem gorącym z podpiekaniem ponieważ chce uniknąć parzenia, mięso parzone mi nie smakuje. Niestety mam problem ze zbyt duża slonoscia wyrobów.

Ok. Mięso 10 kg, czas peklowania 6 dni, woda 4,2 l, Peklosól 540 g, bez nastrzykow (kawałki 0,7-1,1kg) peklowalem na dworze w temperaturze 6-7 stopni

 

 

To teraz porównaj z tym jak to powinno być:

10 kg mięsa + 4 litry wody + 34-40 dkg peklosoli i do tego odlicz jeszcze wagę mięsa która ubędzie przy podpiekaniu  to wszystko razem = SŁONE!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba nie.Na 4,2l 54 dkg soli to pradidłowa solanka.To samo

Tak, ale mnie chodzi o to, czy przy dobrym wyliczeniu, nie pomylił się podczas odważania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli mam rozumieć, że następnym razem dać nie więcej niż 320 g soli?

 

Na 6 dni może być za mało.Możesz dać 40g/l, ale jeśli będziesz podpiekał .Do parzenia może być za mało, chyba , że jesteś mało słonolubny.Słoność wyrobów a co za tym idzie stężenie solanki dobiera się pod własny smak i niestety metodą prób i błędów

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czyli mam rozumieć, że następnym razem dać nie więcej niż 320 g soli?

Na 6 dni może być za mało.Możesz dać 40g/l, ale jeśli będziesz podpiekał .Do parzenia może być za mało, chyba , że jesteś mało słonolubny.

Czyli do podpiekania stosować następującą kombinację: na 10kg mięsa 4litry wody i na każdy litr wody 40g peklosoli oraz to tyczy się 6-u dni peklowania i wędzenia z podpiekaniem. Czy dobrze wszystko zrozumiałem?

 

 

Sent from my iPad using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, ale jak pisałem wyżej jest to metoda prób i błędów bo każdy z nas ma inny próg słoności.Jak dalej będzie za słone to następnym razem dasz 35g/l itd.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40g/l,

4 % ?  nie wolno schodzić poniżej 5 % .Zrób 0.4-0,5   litra peklosolanki o stężeniu  7,5 % na 1kg mięsa  (na wadze odmierzasz 75 gram peklosoli i dolewasz wody do 1 kg z takiego roztworu -oczywiście wymieszanego , nabierasz 0,4l - pół litra na kilo mięsa  z tej ilości (tz 0,4-0,5 l na kilo)   nastrzykujesz mięsa a  co zostanie zalewasz)  trzymaj 7-10 dni w temperaturze 4-6  stopnie .Będzie dobrze :D  

 

Czyli kilogram takiego roztworu  powinien Ci starczyć na 2-2,5 kg mięsa 

Moczenie odmaczanie mięsa to trudny temat bo : musisz  trafić w punkt słoności (najlepiej wyciąć płatek ze srodka mięsa i skosztować ) , następnie mięsa zostawić aby słoność się wyrównała w caLym przekroju  (to w trakcie osuszania  tylko jak długo) czyli teoretycznie łatwe a tak naprawdę dostępne tylko  dla praktyków którzy robią to często

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.