Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze wędzenie, drób + sery

ser kaczka kurczak twaróg

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 SunFires

SunFires

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćSantok

Napisano 18 gru 2016 - 22:32

Witam

 

Po pół roku od rozpoczęcia budowy mojego kompleksu (jeszcze nieskończone ale wędzarka działa), przyszedł czas na pierwsze wędzenie. Pogoda nie sprzyjała, wilgotno, mglisto, padał deszcz ale wyroby się udały.

 

Jako że w tym tygodniu dostałem ładną kaczuszkę od dziadków z własnego chowu (+gar czarninki), a pieczona kaczka mi nie wychodzi kompletnie to postanowiłem że swój dziewiczy rejs wędzarka zakopci z kaczuszką i kurczaczkiem w parze. Drób poszedł do solanki wg. tabeli dziadka (ponad 3kg kaczka i kurak około 2kg) na 36 godzin, następnie kaczkę i kuraka napakowałem czym miałem pod ręką, seler, marchew, pietrucha, papryka). Potem kąpiel w wodzie 80-90 stopni, do osiągnięcia 72 w piersi. Wędzarnie rozgrzałem ile się da :P ponad 100 na budziku, potem zacząłem regulować drzwiczki, szyber itd. tak aby trzymać się w okolicach 45-50 stopni, z dużym przelotem dymu (otwory po bokach i lekko uchylone drzwiczki). Po 3 godzinach wędzenia, potem przypiekanie przez 1,5h w 70-80 stopniach. Mam jeszcze problemy w utrzymaniu stałej temperatury ale to już pewnie kwestia wprawy. Na destr przygotowałem sery twarogowe w 4 wariantach: posypany pieprzem ziołowym, słonecznikiem i 3 kapki miodu z góry, żurawina i na ostro zblędowane suszone pomidory w oleju, słodka papryka, bazylia i ostra papryka której oczywiście sypło się za dużo i piekielnie ostre wyszło, ale jak się oskrobie panierkę to jest ok :P. Oto wyniki mojego dzisiejszego wędzenia 
Załączony plik  15541125_1459399234088571_4113319643697328388_n.jpg   50,63 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  15578629_1459399094088585_3923237510652381782_n.jpg   71,2 KB   4 Ilość pobrań

 

Co do smaku nie mam najmniejszych zarzutów. Aczkolwiek skórka na kaczce nie jest tak chrupka jakiej oczekiwałem. Kurczak jest ok. Może kwestia tego że kaczka z własnego chowu a kurak ze sklepu.
 

Jeżeli chodzi o sery najlepszy był ten ze słonecznikiem, aczkolwiek uważam że powinny się wędzić dłużej bo w środku nie były całkowicie uwędzone. Niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia od środka bo moja rodzina na degustacji pochłonęła wszystko :P

W piątek zabieram się za szynkę i boczki które leżakują aktualnie w solance



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6691 postów

Napisano 19 gru 2016 - 07:30

przyszedł czas na pierwsze wędzenie. Pogoda nie sprzyjała, wilgotno, mglisto, padał deszcz ale wyroby się udały.
  Witaj w klubie - co do jakości wędzenia - czytaj forum i ćwicz - a piękności przyjdą same  i w pewnym momencie Ty będziesz decydował co i jak ma być uwędzone - a nie wędzarnia za Ciebie  - jak na pierwszy wyrób :clap:  :thumbsup: 

#3 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 20 gru 2016 - 12:41

@SunFires, kolego z opisu i zdjęć wynika, że zapomniałeś o ważnym etapie wędzenia jakim jest osuszanie ... czyli włożenie wsadu do rozgrzanej komory ale bez dymu i przetrzymania z przepływem ciepłego powietrza aż temperatura wsadu wyrówna się z komorą czyli wsad przestanie się rosić ... dopiero wtedy zaczynamy dymienie ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 20 gru 2016 - 14:14

Jak na pierwszy raz to super :thumbsup: :clap:

Dalej będzie tylko lepiej.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, kaczka, kurczak, twaróg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych