Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sterowanie wędzarni elektrycznych - dyskusja i uwagi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
217 odpowiedzi w tym temacie

#121 Belizariusz

Belizariusz
  • Użytkownicy
  • 193 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 13 sty 2021 - 06:11

Serdeczne dzięki Panowie. :clap:  Wy.



#122 grzechu913

grzechu913
  • Użytkownicy
  • 34 postów
  • MiejscowośćChrzanow

Napisano 13 sty 2021 - 11:32

A co Panowie myślą o tym sterowniku

https://allegro.pl/o...source=facebook

Czy lepiej zastosować polecana Rex 100. Będę budował wędzarnie elektryczna, dymogeneratora kupiony, grzałka 2.9kW, plus dorobienie sterowania. Wędzarnie myślę 60x60x100-120 cm zrobić. Nie wiem czy stosować wentylator, do przewietrzania i suszenia, czy naturalny obieg wystarczy. Wędzarnia będzie ocieplona.

Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka

#123 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6392 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2021 - 12:11

Kupiłem swój sterownik REX C-100 "u Chińczyka" na Aliexpressie po prostu można rzec "impulsywnie", tak już mam :D, niska cena zawsze robi pierwsze wrażenie, i powoduje odruch chęci dokonania zakupu :D. Nie mniej będąc szczery, to powiem że gdybym miał ponownie wybierać na spokojnie, to zdecydowanie wybrałbym ten gotowy, zgrabnie zapakowany w fajnej obudowie, do którego dokładam tylko grzałkę i czujnik temperatury, i gotowe. Mały, zgrabny i co ważne wykonany na gotowo fachowo, z gwarancją przez wyspecjalizowaną firmę  :thumbsup: . Takie jest moje zdanie na dziś, choć przecież REX-a już posiadam, ale nie wiem czy nie dokonam zmiany :D ?



#124 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3561 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 13 sty 2021 - 12:20

REX jaki jest taki jest, ale to jednak regulator PID, a ten z Allegro to tylko termostat włącz / wyłącz

Zależy co kto oczekuje od sterowania i stabilności temperatury


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 13 sty 2021 - 12:22


#125 waldek55

waldek55
  • Użytkownicy
  • 470 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 13 sty 2021 - 12:30

Różnica jest taka , że Rex będzie "trzymał" zadaną temperaturę , a regulatory niekorzystające z algorytmu PID będą wrażliwe na bezwładność cieplną grzałki i skoki zadanej temperatury będą znaczne . Zagadnienie to było wielokrotnie poruszane na forum . Wystarczy poczytać i wszystko jasne .

Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka

#126 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6392 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2021 - 12:44

Pewnie to wszystko racja, ciekawe jednak w jakiej to rozpiętości temperaturowej mieści się owa bezwładność przy dobrze zaizolowanej komorze i grzałce 2500 w. bo jednak wędzarnia to nie jest urządzenie które wymaga PID-a, tak mi się wydaje. Kiedy zajmowałem się sprzętem dla "czytelnictwa", i "Kolumna Jaroslawa" była ważna, to tylko PID wchodził w rachubę, bo reżim technologiczny wymagał dokładności procesu w zakresie 1/10 stopnia C. natomiast w tym przypadku, hmm, jak mówią, "kto bogatemu zabroni", więc wybór należy do nas, ważne że mamy dziś taką możliwość :D :thumbsup:.

 

4706dc46ac5029f1med.jpg


Użytkownik sverige2 edytował ten post 13 sty 2021 - 12:46


#127 Atrax

Atrax
  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 13 sty 2021 - 12:55

Bierz REX-a



#128 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3561 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 13 sty 2021 - 12:55

ciekawe jednak w jakiej to rozpiętości temperaturowej mieści

 

Nigdy się tego definitywnie nie dowiesz, zbyt wiele zmiennych czynników bezpośredni jak i pośrednich ma na to wpływ,

Dlatego powstały PID


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 13 sty 2021 - 12:56


#129 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6392 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2021 - 13:00

Tak Toshiba, na pewno masz rację, ale myślę że do wędzenia boczków, kiełbachy, tudzież innej "chabaniny" z całym spokojem mogę zrezygnować z PID-a, narzecz ww. egzemplarza :D , ale to oczywiście jak zwykle tylko moja prywatna opinia, a każdy zrobi tak jak sam uważa :D :thumbsup:.



#130 waldek55

waldek55
  • Użytkownicy
  • 470 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 13 sty 2021 - 13:06

Jeżeli już mówimy "kto bogatemu zabroni" to przypominam , że twój REX jak sam pisałeś kosztował jakieś śmiesze pieniądze , a ten prezentowany powyżej 170 pln .
A wracając do tematu , jak w swojej wędzarni ustawię powiedzmy np 55 stopni to tyle mam bez żednych skoków . Chyba , że otworzę drzwi , ale kwestia kilku minut i temperatura się stabilizuje . W regulatorach bez PID skoki są od kilku do kilkunastu stopni . Taką dokładność można osiągnąć na termostacie bimetalicznym jak ze starej kuchenki lub żelazka , to po co pchać elekronikę ? Dam Ci przykład z mojej kuchni . Mam piekarnik elektryczny Electrolux nowoczesny z panelem dotykowym , z wieloma bajerami i chciałem go wykorzystać do wyrastania ciasta chlebowego . Okazało się , że ustawiony na 30 st. potrafi podciągnąć temperaturę do 43 stopni . Z PID było by 30 . Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka

#131 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6392 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2021 - 13:17

Ależ Waldku, ja to wszystko co jak dla czego i po co, znam z detalami z autopsji, od wielu zresztą lat. Gdybyś poczytał, to wiedziałbyś co piszę. Mam teraz znowu PID-a, no mam, bo się tym wszystkim najzwyczajniej bawię, jako hobby które daje mi frajdę na tzw. "stare lata" :D , i to tylko tyle, a może aż tyle, i aby "Bozia zdrówko dała"  :D :thumbsup: .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 13 sty 2021 - 13:18


#132 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3561 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 13 sty 2021 - 13:18

ale myślę że do wędzenia boczków, kiełbachy, tudzież innej "chabaniny" z całym spokojem mogę zrezygnować z PID

 

 

Pewnie tak,
przez setki lat ludzie robili wędzonki, a tego forum nie było -i też jakoś dawali rade.
Ale z forum (czytaj z PID) jest jakby łatwiej.  :laugh:  :laugh:  :laugh:

 

PS

Zamykarek do puszek też  nie było, lutowało się palnikiem, a Ty kupiłeś zamykarke-dlaczego? Przecież aż tak duża dokładność nie robi różnicy.  :laugh:  :laugh:  :tongue: 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 13 sty 2021 - 13:23


#133 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6392 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2021 - 13:25

Tak Toshiba, masz rację po raz kolejny :thumbsup:, ale PID-y byłu dla mnie ważne i istotne wtedy kiedy projektowałem i wykonywałem kolumny rektyfikacyjne uniwersalne VM/LM , a do tej nasze przysłowiowej "kiełbachy", hmmm, no można, przecież czemu nie, przecież znowu mam PID-a, jednak tu znowu musiał bym dodać moje ulubione przysłowie,  "kto.......,"  :D :clap:. Pozdrawiam :D .



#134 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3561 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 13 sty 2021 - 13:33

Moja pierwsza kolumna, jeszcze nawet tego forum nie było nawet na oliwce, działała na taborecie gazowym i w kegu po piwie wetknięty termometr rtęciowy na śrubunek kablowy a kolumna wypchana zmywakami do garnków.

Tez kapało i sponiewierało.

Dopiero potem "spotkałem" Abratka i resztę no i trafiłem "Oliwkowe wedlinydomowe", powiedzmy grupowo
Dzisiaj pewnie bym stawiał takiego "mesia" z fotki wyżej, ale w tamtych czasach to ani porządnych informacji, ani pojęcia człowiek nie mial.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 13 sty 2021 - 13:38


#135 JaGra

JaGra
  • Użytkownicy
  • 3458 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 13 sty 2021 - 13:35

Nasz kolega z forum Grzesiek EL GREGOR  wędzi na tzw. rękę. Nie używa termometru. Piękne i smaczne wyroby robi. Nie wspomnę już o zdjęciach. :)



#136 Atrax

Atrax
  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 13 sty 2021 - 13:37

Panowie, do grzałki 2,5 Kw jaki powinien być fachowo bezpiecznik ?



#137 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6392 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2021 - 13:44

Nasz kolega z forum Grzesiek EL GREGOR  wędzi na tzw. rękę. Nie używa termometru. Piękne i smaczne wyroby robi. Nie wspomnę już o zdjęciach. :)

 

O,o,o,o, Jareczku, "otóż totóż" :D :thumbsup: :clap: !!!



#138 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3561 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 13 sty 2021 - 13:46

do grzałki 2,5 Kw jaki powinien być bezpiecznik

 

 

Moc w Watach podzielić przez napięcie (czyli 230V) wynik zaokrąglić w górę do pierwszego bezpiecznika z listy
(kW zamienić na W   mnożąc x 1000)
Czyli 2,5 kW x 1000 = 2500W

2500W : 230V = 10.86 A

Bezpieczniki 6A, 10A, 16A, 20A, 25A, 32A

proponuje dać 16A (10A będzie wybijać)


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 13 sty 2021 - 13:47


#139 Atrax

Atrax
  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 13 sty 2021 - 13:59

TOSHIBA dziękuję pięknie    :) . Taki się nada ?

https://allegro.pl/o...a-1p-8464229939

https://allegro.pl/o...d6-e72af6ea81b7


Użytkownik Atrax edytował ten post 13 sty 2021 - 14:00


#140 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3561 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 13 sty 2021 - 14:03

Taki się nada ? https://allegro.pl/o...a-1p-8464229939

 

 

Jak najbardziej tak :thumbsup: 

Nawet ma zwłokę czasową "C" przyda się zima, jak grzałka przy rozruchu będzie lekko zamrożona nawet leciutko wilgotna, byle nie biła do masy, bo różnicowka będzie wybijac.

 

https://allegro.pl/o...d6-e72af6ea81b7
 

 

Może tez być (zwłoka "B", ale ja bym brał do wędzarni na dworze, z typowymi grzałkami do piekarników "C" (pierwszy link).

Choć w domu zamontowane, to zwłoka czasowa nawet A będzie dobra.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 13 sty 2021 - 14:11





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych