Witam wszystkich. Wątek jest jak sądzę otwarty ("dyskusja i uwagi") to postanowiłem się podpiąć 
Kończę właśnie swoją drugą komorę wędzarniczą, i lekko się zawiesiłem w kwestii grzałki i sterowania.
Komora ma wymiary 74 x 68 x 156. Zrobiona jest z desek podłogowych 25mm. Póki co, bez dodatkowego ocieplenia.
Używam Dymboxa (mam typowe z nim problemy, więc będę chyba przerabiał go w stronę zaproponowaną przez Kolegę Rogera)
Będzie stała na werandzie, gdzie jest prąd z zabezpieczeniem 16A. Ewentualnie mogę zrzucić przedłużacz z poddasza, gdzie jest 20A, ale to wysokość 2 kondygnacji 
Zastanawiają mnie obecnie dwie kwestie:
1. Jaka grzałka będzie wystarczająca i jednocześnie możliwa do zastosowania w tym przypadku? Z tego co wyczytałem, to przy 16A można ożyć circa 3 kW, ale nie jestem tej wiedzy pewien.
2. Czy rzeczywiście konieczne jest stosowanie regulatora PID, a więc jaka byłaby histereza grzałki przy zastosowaniu zwykłego termostatu?
Pozdrawiam
Tomek