Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zaczerwienione jelita wieprzowe (znowu pilne)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 e300

e300

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćUstrzyki Dolne

Napisano 22 gru 2016 - 22:57

Witam, 

Właśnie szykuję się do nabijania kiełbasy w jelita, jelita się moczą... ale co zauważyłem... jelita wieprzowe mają bladoczerwone zabarwienia (nie są idealnie białe - na ponad 10 wędzeń nie widziałem jeszcze takich :D) tak jak by niby z fragmentami mięsa jednak nie... poprostu w niektórych miejscach blado zaczerwienione jelita... czy to oznacza, że jelita są niedobre na kiełbasę, może to oznaka jakiegoś schorzenia "dawcy",,, licze na szybką odpowiedź bo właśnie nie wiem czy mam do nich nabijać czy nie :D



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25236 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 gru 2016 - 23:00

Mogły "przewinąć" się koło peklosoli podczas zasalania.

Nabijaj jeśli nie mają brzydkiego zapachu i jeśli w tych miejscach się nie rozłażą.



#3 e300

e300

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćUstrzyki Dolne

Napisano 23 gru 2016 - 02:05

No właśnie jakoś nie śmierdzi, ale po wymoczeniu pachnie tak dość nietypowo, powiedziałbym że zapach ziemi połączony ze skoszoną trawą i wonią pieczarki :D dosłownie! Dla porównania, jelita baranie wymoczone w wodzie tyle samo czasu nie posiadają żadnej woni. Dla bezpieczeństwa i z uwagi na to, że szkoda mi zmarnować 10kg mięsa to jutro z rana kupie inne jelita i może się jeszcze wyrobie :D



#4 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 23 gru 2016 - 07:34

.....zapach skoszonej trawy to zapach heksanalu, czyli świeżego nieboszczyka - zasól je i niech odleżą w soli trochę czasu.... :cool:



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13262 postów

Napisano 23 gru 2016 - 09:59

Te przebarwienia to bakterie beztlenowe które znikną po parunastu minutach na powietrzu.

Nic złego i możesz spokojnie nadziewać.

 

Mogły "przewinąć" się koło peklosoli podczas zasalania.

A peklosól to z czym miała zareagować w jelitach? 



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25236 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2016 - 10:04

A peklosól to z czym miała zareagować w jelitach?

Ale tylko jedno zdanie, aby nie rozpoczynać znowu tasiemcowej dyskusji? Czym są jelita i co odżywia ich komórki? EOT


Na temat wad jelit i ich dokładny opis, na naszej stronie oraz forum, znajduje się cała masa ciekawych informacji. 



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13262 postów

Napisano 23 gru 2016 - 10:14

Ale tylko jedno zdanie, aby nie rozpoczynać znowu tasiemcowej dyskusji? Czym są jelita i co odżywia ich komórki? EOT
  :thumbsup:

#8 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 23 gru 2016 - 10:15

jelita wieprzowe mają bladoczerwone zabarwienia (

 

Jak jelita są w pęczku skręcone, nie wszędzie sól dociera i w środku są bladoczerwone zabarwienia jelit. Po wrzuceniu do wody znikają. 


Użytkownik Gonzo edytował ten post 23 gru 2016 - 10:19


#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 11784 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 gru 2016 - 15:11

Jak jelita są w pęczku skręcone, nie wszędzie sól dociera

 

Gonzuś może i masz rację .  :D   

 

Pamiętasz jelita proste na kichę :D ziemniaczaną u Sławka . ? Też były lekko czerwone  . Powód , były prosto z ubojni i nie przeszły chemicznej drogi czyszczenia tylko moje ręce :D .  Pozostały jeszcze mikro  naczynia krwionośne  które dawały odcień czerwieni .

 

 

Gorąco pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25236 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2016 - 15:15

Pozostały jeszcze mikro naczynia krwionośne które dawały odcień czerwieni

Jasne, że tak mogło być, gdyż zadaniem jelit jest przekazywanie do krwi, za pomocą osmozy, pokarmu, który następnie kierowany jest poprzez układ krwionośny do wszystkich komórek. Oznacza to, że tkanki jelit są jednymi z najbardziej ukrwionych organów ciała.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych