Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piroliza drewna i jej wpływ na jakość wędzonek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
135 odpowiedzi w tym temacie

#121 Sławek S.

Sławek S.

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 08 lut 2015 - 21:54

Wymocz przez kilka godzin w mleku. Jeśli nie pomoże, ponów próbę w mleku zsiadłym. Ponadto podczas parzenia często zmieniaj wodę (gotuj ją w co najmniej  2 naczyniach, bys miał zawsze świeżą o podobnej temperaturze).

Ok. Dziękuję.



#122 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 08 lut 2015 - 21:59

Nie ma gwarancji, że wszystko zostanie usunięte, ale na pewno smak się znacząco poprawi.

Jeśli już nic nie da się zrobić, proponuję w ramach doświadczenia wymoczyć szynkę w wodzie z dodatkiem kwaśnego węglanu sodu (sodki). po prostu klasyczna chemiczna reakcja zobojętniająca kwas. Już dawno miałem to przećwiczyć, ale brak kwaśnych wędzonek. ;) Gdyby sie potwierdziło, mamy rozwiązany problem neutralizacji kwasu octowego na nieudanych wędzonkach. 



#123 Sławek S.

Sławek S.

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 lut 2015 - 13:28

Nie ma gwarancji, że wszystko zostanie usunięte, ale na pewno smak się znacząco poprawi.

Jeśli już nic nie da się zrobić, proponuję w ramach doświadczenia wymoczyć szynkę w wodzie z dodatkiem kwaśnego węglanu sodu (sodki). po prostu klasyczna chemiczna reakcja zobojętniająca kwas. Już dawno miałem to przećwiczyć, ale brak kwaśnych wędzonek. ;) Gdyby sie potwierdziło, mamy rozwiązany problem neutralizacji kwasu octowego na nieudanych wędzonkach. 

Właśnie tak zrobiłem Efekt rewelacyjny. Ani śladu poprzedniego posmaku. Zaznaczam jednak, że zakwaszenie nie było duże. Dziękuję za radę, przydała się!!!



#124 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 10 lut 2015 - 13:45

Kwaśny smak może i ustąpił, ale został cały ten syf, produkty pirolizy drewna, które skropliły się z dymu. Zdrowiej byłoby jednak odkroić wierzchnią warstwę.



#125 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 lut 2015 - 15:38

Sławku, opisz dokładnie jak robiłeś to "odkwaszanie". 

Zobojętnianie kwasu to jedna z najprostszych reakcji chemicznych, a wypadku użycia wodorowęglanu sodu jej produktami są octan sodu, woda i dwutlenek węgla.  


Użytkownik Maxell edytował ten post 21 lut 2015 - 18:24


#126 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 19 mar 2017 - 20:03

Zacznij czytać forum, a nie będziesz już takich miał ;) . Ja też tak kiedyś miałem. Co zrobiłeś źle? : 1. mokre nie ocieknięte mięso, nie wysuszyłeś mięsa w wędzarni, tylko od razu puściłeś dym (mięso przed dymieniem ma być suche w dotyku i ciepłe) , wędziłeś być może mokrym drewnem , i być może masz małe palenisko i rurę małej średnicy, Być może jeszcze nie ocieplona wędzarnia,  Na dodatek pewno przysłaniałeś jeszcze dolot powietrza do paleniska i dodatkowo kisiłeś dym w wędzarni. To przyczyna lub ich zestawienie. Wyeliminuj wszystkie punkty a będziesz wędził jak ja :D . Wszystko dzięki forum i wielu godzin czytania (oczywiście ze zrozumieniem) ;)

A to , żeby cię zmotywować

Załączony plik  DSC00917.JPG   254,11 KB   15 Ilość pobrań

Załączone pliki



#127 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6179 postów

Napisano 20 mar 2017 - 11:07

A to , żeby cię zmotywować

Sławek na forum był ostatnio w lipcu 2015 roku, ciekawe czy dalej trenuje?   ;)



#128 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 20 mar 2017 - 19:32

Bynio111 chyba malujesz natryskowo lub drukujesz 3D swoje wyroby  :D



#129 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 20 mar 2017 - 22:22

Ej no coś mi się chyba przyśniło. Przysiągłbym, że czytałem post w stylu - " wyszły mi wędzonki kwaśnie i okopcone wędzonki " więc napisałem i dałem fotki. Po wysłaniu swojego posta zobaczyłem, że nie widzę tego  na co odpisywałem :facepalm: . Myślałem, że admin coś skasował :facepalm: . Sorki. Pomroczność jakaś czy co :cry:. Włączyłem ostatnio dodane posty no i odpisałem :facepalm: :rolleyes: .

PS Wyroby oczywiście dzięki  forum i temacie "Projekt wędzarni Andyandiego" Bo już szpadel był wbity w ziemię , żeby pomnik konkretny robić :D ;)


Użytkownik binio1111 edytował ten post 20 mar 2017 - 22:37


#130 boro

boro

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćżary

Napisano 21 mar 2017 - 22:30

Witam przeczytałem trochę na forum odnośnie kwaśnych wędzonek i niestety pomimo przeczytaniu co i jak bym chciał waszej pomocy. Myślę że tak będzie najszybciej.Po staram się wrzucić parę fotek mojej wędzarni te które mam a jutro zrobię bardziej konkretne z opisem.Znając życie chwila i będzie z waszą pomocą po problemie.Wędziłem parę razy ale za każdym razem wędzonki wyglądają ok ale ze smakiem gorzej.


[Dodano: 21 mar 2017 - 22:19]

Jeszce jedna fotka.Tu widać całą wędzarnie.Ogólnie sam ja budowałem po przeczytaniu dużo informacji co i jak.


[Dodano: 21 mar 2017 - 22:30]

Zacznij czytać forum, a nie będziesz już takich miał ;) . Ja też tak kiedyś miałem. Co zrobiłeś źle? : 1. mokre nie ocieknięte mięso, nie wysuszyłeś mięsa w wędzarni, tylko od razu puściłeś dym (mięso przed dymieniem ma być suche w dotyku i ciepłe) , wędziłeś być może mokrym drewnem , i być może masz małe palenisko i rurę małej średnicy, Być może jeszcze nie ocieplona wędzarnia,  Na dodatek pewno przysłaniałeś jeszcze dolot powietrza do paleniska i dodatkowo kisiłeś dym w wędzarni. To przyczyna lub ich zestawienie. Wyeliminuj wszystkie punkty a będziesz wędził jak ja :D . Wszystko dzięki forum i wielu godzin czytania (oczywiście ze zrozumieniem) ;)

A to , żeby cię zmotywować

attachicon.gifDSC00917.JPG

przeczytałem to co kolega napisał i zgadzam się z tym ale może coś powinienem zmienić w budowie wędzarni.Ale faktem jest to ze zazwyczaj od razu po rozpaleniu wsadzałem mięso albo kiełbasę do wędzarni potem litry wody do tego zamykałem drzwiczki od paleniska i od wędzarni żeby niby podnieść temperaturę czyli mega błąd.Może w końcu moje wedliny będą miały smak i wygląd dobry.

Załączone pliki


Użytkownik boro edytował ten post 21 mar 2017 - 22:22


#131 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 23 mar 2017 - 01:33

Już częściowo sam sobie odpowiedziałeś co źle robisz. Daj bardziej szczegółowy opis wędzarni, paleniska itd. Daj fotki. Pomogą bardziej doświadczeni  koledzy , ja taż się postaram bo i mi pomogli :)


Użytkownik binio1111 edytował ten post 23 mar 2017 - 01:33


#132 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 23 mar 2017 - 05:33

Komora wędzarni jest mała i zimna. Tej wielkości to by było dobre ale palenisko. Rozwal tą "kopułę" i postaw w to miejsce "kibelek " z drewna najlepiej obity dwustronnie deskami.  Jeżeli to możliwe to  odetnij rurę i zacznij palić pod komorą.

Ale najpierw : 1-powieś mięso po wyjęciu z zalewy , żeby ociekło przez kilka godzin

2- rozpal i wygrzej wędzarnię (może potrwać), 3 - powieś mięso w wędzarni i osuszaj je w temp 40-55º bez dymu (lub jak najmniej dymu ) , 4-jak mięso będzie suche i ciepłe w dotyku zacznij dymić (połóż polano lub 2 na żar lub obok niego - trudne w małym palenisku , bo od razu łapie płomień- używaj suchego drewna) , 5 - wędź w temp. 45-60  (jak dojdziesz do wprawy będziesz mógł bawić się na innych też) , 6 - reguluj temp. ilością żaru w palenisku starając się wędzić bez płomienia, lub z jego minimalną ilością , 7 - nie zasłaniaj paleniska całkowicie (nie odcinaj tlenu) i nie zamykaj szybra w kominie jeżeli go masz (musisz zapewnić swobodny przepływ dymu bez kiszenia go w komorze)

Najtrudniejsze jest nauczenie się prawidłowego opalania ( dać temperaturę ale najlepiej bez dymu albo dym bez płomienia albo i temperaturę i dym i najlepiej bez płomienia - niby proste, ale trzeba potrenować - zrób próbne wędzenie bez "wkładu" w wędzarni - naucz się obsługiwać swój projekt a może da się wycisnąć z niego dobrej jakości wyroby ;) . Pozdrawiam. Powodzenia


Użytkownik binio1111 edytował ten post 23 mar 2017 - 05:35


#133 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 23 mar 2017 - 08:40

Takie proste, że aż trudne :) Też pod spodem widzę gotowe palenisko, wystarczy tylko wywalić kanał i przysłonić górną część przedniego otworu. Jeśli nie chcesz burzyć całej komory wędzarniczej, to proponuję rozebrać łuk i w to miejsce ustawić górę skleconą z desek. Całość możesz wyłożyć od środka deskami, od razu zobaczysz różnicę przy wygrzewaniu wędzarni. Miejsca na wędzonki też przybędzie :) Do tego regulowane otwory po bokach i można wędzić z przyjemnością :)



#134 boro

boro

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćżary

Napisano 06 kwi 2017 - 09:15

Hej dzieki za odp na ta chwile postaram sie zrobic wiecej fotek i moze znajde czas zeby uwedzic cos jeszcze ale na spokojnie i z otwartymi drzwiczkami i kominem

#135 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 06 kwi 2017 - 22:19

Trenuj ;) - i tak przerobisz wędzarnię  :laugh: ale musisz dojrzeć.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#136 boro

boro

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćżary

Napisano 14 paź 2017 - 20:31

witam ponownie jutro na stepna próba wędzenia ale już zgodnie z waszymi uwagami mam nadzieje ze się uda






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych