Adam74 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Hejka, Po ostatnim wędzeniu zauważyłem, że na skórce schabu pojawiły się krótkie pęknięcia. Z czego mogły się zrobić ? Peklowane ok. 8 dni (składu nie znam bo peklował kolega)Osuszane przez noc i później jeszcze w otwartej wędzarni więc było suche do wędzenia.Wędzone ok 5 godz. 40-45 stopniGotowanie 15 minParzenie ok 45 min Zdjęcia wykonane po parzeniu. pozdrawiamAdam74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ja mysle ze to gotowanie15 minut Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2017 No jasne. Przecież ze zdjęć widać, że polędwica jest przeparzona i to solidnie. To najdelikatniejsze mięso świni. Trzeba z nim bardzo ostrożnie. Poza tym, skąd wziąłeś taki przepis na parzenie polędwicy? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Raczej na gotowanie poledwicy Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam74 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2017 No jasne. Przecież ze zdjęć widać, że polędwica jest przeparzona i to solidnie. To najdelikatniejsze mięso świni. Trzeba z nim bardzo ostrożnie. Poza tym, skąd wziąłeś taki przepis na parzenie polędwicy? Trudno mi teraz znaleźć przepis źródłowy, mogła to też być własna fantazja . Wrzuciłem do gara z szynką i czekałem aż osiągnie siedemdziesiąt kilka stopni. Czy niewłaściwe było wrzucenie schabu na wrzątek czy też za długie parzenie ? pozdrawiamAdam74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zbyt dlugie trzymanie w wysokiej temperaturze. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Jest to przesuszenie przy wędzeniuWysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Stycznia 2017 przez EAnna lit. Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Jest to przestrzenie przy wedzeniu ??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Gotowanie 15 min I dalej już nie trzeba komentować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Stycznia 2017 czekałem aż osiągnie siedemdziesiąt kilka stopni. To też za dużo dla polędwicy.Wystarczy w środku 60 st.C.Tak, jak napisał Maxell, jest to mięsień najdelikatniejszy, wyjątkowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Sory jest to przesuszenie przy wedzeniu ale w jaki sposób? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Sory jest to przesuszenie przy wedzeniu ale w jaki sposób? Jak to w jaki? Jak się za dużo "czyta", to później suuuuuszy niesamowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Termometr kłamie oprócz parzenia które było porażką sprawdź termometr w wedzarni bo kolor nie wskazuje na podane temperatury i czasy Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baster321 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Uważam że polędwica jest bardzo dobrze zrobiona. Ja wędzę kilka lat i mam różnych odbiorców (rodzina, znajomi). Ja robię na trzy grupy. 1- nie parzę. 2- parzę do 62 st w środku. 3- to właśnie gotowanie z parzeniem tak jak pisze Adam74. W zależności jak kto lubi. Mam jeszcze jedną starszą panią która lubi mocno parzone a wręcz ugotowane. klient nasz pan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Receptura dla danego produktu to jedno, a jak ją zmodyfikujesz pod własne upodobania to już inna sprawa.Tylko trzeba to wyraźnie napisać, bo inaczej osoba która będzie chciała mieć wersje łososiową otrzyma przesuszony kawałek mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Uważam że polędwica jest bardzo dobrze zrobiona.A ja nie. Po to tutaj jesteśmy, aby podpowiedzieć forumowiczom jak zrobić najlepszy produkt.Mam nadzieję, że autor się nie obrazi. Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zrob jak radzi Eanna, czyli parzenie do 60°C i schladzanie w zimnej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Stycznia 2017 ... Ja wędzę kilka lat i mam różnych odbiorców (rodzina, znajomi). Ja robię na trzy grupy. 1- nie parzę. 2- parzę do 62 st w środku. 3- to właśnie gotowanie z parzeniem tak jak pisze Adam74. W zależności jak kto lubi. Mam jeszcze jedną starszą panią która lubi mocno parzone a wręcz ugotowane. klient nasz pan. Baster321 jeżeli robisz wyroby i Twoim najbliższym takie wyroby pasują to je rób tak dalej, po prostu o gustach się nie dyskutuje. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Stycznia 2017 W zależności od rodzaju wyrobów, obowiązują jednak pewne ogólne zasady w technologii ich wytwarzania. Dla przykładu - do salcesonu nie dajemy np. polędwiczek, czy polędwic, do kiełbasy nie daje się kaszy czy krwi itp.Zalecany tutaj, aby poza swoimi, wypróbowanymi wyrobami, pokusić się o zrobienie wędlin proponowanych na tym forum, wg naszych zasad. To w końcu tylko jedna produkcja, a będzie można porównać sobie efekty końcowe.Zalecam, gdyż naprawdę warto.W tym wypadku powiem, że do zastosowania takiej technologii wyrobu polędwicy szkoda tak szlachetnego mięsa. W zupełności wystarczy łopatka lub szynka. Ba, smak będzie jeszcze lepszy, ponieważ gotowy produkt będzie soczysty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam74 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Uważam że polędwica jest bardzo dobrze zrobiona.A ja nie. Po to tutaj jesteśmy, aby podpowiedzieć forumowiczom jak zrobić najlepszy produkt.Mam nadzieję, że autor się nie obrazi. Obrażę się, jeśli kolejny schab wyjdzie mi tak samo. Bo to będzie oznaczać, że mi nie pomogliście A tak na poważnie to znalazłem w Akademii Dziadka fragment o parzeniu schabu:parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 mini to jest chyba sedno sprawy. Sprawdzę w praktyce niebawem. pozdrawiamAdam74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Oczywiście. To wystarczy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalesz Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Czy to pęknięcie to aż taki duży błąd?Pokaż przekrój. Napisz jak smakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Pęknięcie jest tylko wynikiem niewłaściwego sposobu parzenia. Mięso jest suche i mało smaczne, szczególnie w wypadku polędwicy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Polędwica została przypieczona i wysuszona w wędzarni . Parzenie tylko to utrwaliło . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Stycznia 2017 No i oczywiscie slabo sie orezentuje pokrojona w plasterki na talerzu.Przy zwinieciu w ozdobny rulonik np. ze szparagami, platki krusza sie i pekaja.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.