Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 116
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Po umieszczeniu na forum pełnej serii Porad dla początkujących (będą jeszcze - kiełbasy, wędzonki, salcesony, pasztetowe itp.), założę odrębny temat w którym będzie można zadawać pytania i przedstawiać swe wątpliwości autorom opracowań. Pozwoli to uniknąć bałaganu bezpośrednio w tematach, które w tym momencie zostaną zamknięte.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Po umieszczeniu na forum pełnej serii Porad dla początkujących (będą jeszcze - kiełbasy, wędzonki, salcesony, pasztetowe itp.), 

Dla mnie super sprawa . Dzięki.

Edited by wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

 

 

Dla mnie super sprawa

To dobrze. Liczymy na to, że seria porad zainteresuje głównie początkujących, pozwalając im na zrobienie swoich pierwszych, smacznych wyrobów. To mają być tzw. pewniaki. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

pytanie co mozna zrobic na tej wodzie od parzenia , bo pekly mi 2 petka, a ma taki dobry smak ze szkoda by wyrzucic
 

 

:D  :D  :D

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszczonka


[Dodano: 07 sty 2017 - 15:31]

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/?p=463194

Pozdrawiam Wirus.

 

 

Juz za pozno, wylalm wszystko :facepalm:

 

 

Możesz tylko żałować . Pamiętaj na przyszłość żeby zrobić tą zupkę :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Eli nie przejmuj sie ja wylalam "zupe " salcesonawa jak mi pecherz sie rozwiazal :D

Piękna i przejrzysta fotorelacja.

Wielkie podziękowania i brawa Arku za to opracowanie  :clap:

Robiłam w ub. roku kaszankę z mięsem dzika. Najlepsza z wszystkich dotychczasowych.

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

TAKI przepis to w koncu moze i ja sie odwaze zrobic

Po to właśnie rozpoczynamy serię poradnikową dla początkujących. :)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jak dla mnie to super! ,szczegonie te zdjecia sam opis nie zawsze potrafie sobie wyobrazic. 

.Wątroba surowa krojona w kostkę 0,5 x 0,5 lub mniejszą, ale to zależy od cierpliwości krojącego.U mnie kroi moja LP to pozwalam sobie na pewne wymagania.

 

 

Ja nie dopuszczam żony do produkcji bo kaszanka ma być koszerna :D i dlatego by mnie nie było słychać na całej ulicy podczas krojenia , to parzę wątrobę osobno a wodę usuwam i dopiero kroję  . Wodę usuwam , bo jej posmak jakoś mi nie odpowiada.

 

Fotki : 

post-41581-0-03556300-1483813682_thumb.jpg

post-41581-0-95113800-1483813697_thumb.jpg

 

 

parzę wątrobę osobno

W przepisie Arkadiusza dodaje się surową wątrobę. Dlatego krojenie jest takie up...we, ale za to, w gotowym wyrobie jest ona bardzo delikatna, bo jednokrotnie parzona.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

 Dlatego krojenie jest takie up...we, ale za to, w gotowym wyrobie jest ona bardzo delikatna, bo jednokrotnie parzona.

 

Podpowiedzi miały być w innym temacie, ale podpowiem jeszcze tutaj.Krojenie wątróbki rzeczywiście jest upierdliwe i dlatego robi to moja LP i chwała jej za to.Ostatnio nawet kroiła dwa razy bo za pierwszym było za grubo, ale jak brak Wam cierpliwości to możecie tą wątróbkę zmielić na sitku 10-12 mm.Nie będzie to to samo, ale zawsze jakiś tam substytut osiągniecie. Tylko bardzo proszę jeśli będziecie robić z tego przepisu to nie dodawajcie parzonej wątróbki bo ja za to już nie biorę odpowiedzialności.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

Czekam na salceson.

 

Obiecałem, że będzie tylko trzeba trochę poczekać  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

Podpowiedzi miały być w innym temacie

Jak założę ten nowy temat, przeniosę do niego wszystkie posty.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Brawo Arku :clap: :clap: , super przejrzysty przepis :thumbsup: nie da się tego  spi...szyć :D.

Pozdrawiam i czekamy na jeszcze następne takie relacje np: z produkcji salcesonu ( dawniej- cwaniaka ) :) 

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.