Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Porady dla poczatkujących] Dyskusja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 07 sty 2017 - 10:02

Dzieki uprzejmości Arkadiusza - polecam  - Kaszanka smaczna :thumbsup: 



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 sty 2017 - 10:08

Po umieszczeniu na forum pełnej serii Porad dla początkujących (będą jeszcze - kiełbasy, wędzonki, salcesony, pasztetowe itp.), założę odrębny temat w którym będzie można zadawać pytania i przedstawiać swe wątpliwości autorom opracowań. Pozwoli to uniknąć bałaganu bezpośrednio w tematach, które w tym momencie zostaną zamknięte.



#3 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 07 sty 2017 - 10:18

Po umieszczeniu na forum pełnej serii Porad dla początkujących (będą jeszcze - kiełbasy, wędzonki, salcesony, pasztetowe itp.), 

Dla mnie super sprawa . Dzięki.


Użytkownik wojs40 edytował ten post 07 sty 2017 - 10:19


#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 sty 2017 - 10:42

Dla mnie super sprawa

To dobrze. Liczymy na to, że seria porad zainteresuje głównie początkujących, pozwalając im na zrobienie swoich pierwszych, smacznych wyrobów. To mają być tzw. pewniaki. :D



#5 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2221 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 07 sty 2017 - 13:18

Dzieki za przepis  :thumbsup:  , zrobilam i jest pyszna :D  ,jedno pytanie co mozna zrobic na tej wodzie od parzenia , bo pekly mi 2 petka, a ma taki dobry smak ze szkoda by wyrzucic :tongue:



#6 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 07 sty 2017 - 13:23

Piesek chętnie wciągnie lub ptaszki  :D



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sty 2017 - 14:11

Psu nie dawaj czasem ,za duzo przypraw!



#8 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 07 sty 2017 - 14:23

Krupnik dla drużyny wojska :D



#9 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 07 sty 2017 - 15:07

bo pekly mi 2 petka, a ma taki dobry smak ze szkoda by wyrzucic
gdzie drwa rąbią- wióry lecą :thumbsup:  :D 

#10 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2606 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 07 sty 2017 - 15:31

pytanie co mozna zrobic na tej wodzie od parzenia , bo pekly mi 2 petka, a ma taki dobry smak ze szkoda by wyrzucic
 

 

:D  :D  :D

 

https://pl.wikipedia...wiki/Kiszczonka


[Dodano: 07 sty 2017 - 15:31]

https://wedlinydomow...olski/?p=463194



#11 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2221 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 07 sty 2017 - 16:33

Juz za pozno, wylalm wszystko :facepalm:



#12 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 sty 2017 - 18:37

Juz za pozno, wylalm wszystko :facepalm:

 

 

Możesz tylko żałować . Pamiętaj na przyszłość żeby zrobić tą zupkę :D



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sty 2017 - 18:53

Eli nie przejmuj sie ja wylalam "zupe " salcesonawa jak mi pecherz sie rozwiazal :D



#14 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8828 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 sty 2017 - 18:59

Piękna i przejrzysta fotorelacja.

Wielkie podziękowania i brawa Arku za to opracowanie  :clap:

Robiłam w ub. roku kaszankę z mięsem dzika. Najlepsza z wszystkich dotychczasowych.


Użytkownik EAnna edytował ten post 07 sty 2017 - 19:00


#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sty 2017 - 19:03

TAKI przepis to w koncu moze i ja sie odwaze zrobic  :)



#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 sty 2017 - 19:08

TAKI przepis to w koncu moze i ja sie odwaze zrobic

Po to właśnie rozpoczynamy serię poradnikową dla początkujących. :)



#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sty 2017 - 19:10

Jak dla mnie to super! ,szczegonie te zdjecia sam opis nie zawsze potrafie sobie wyobrazic. 



#18 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3324 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 07 sty 2017 - 19:28

.Wątroba surowa krojona w kostkę 0,5 x 0,5 lub mniejszą, ale to zależy od cierpliwości krojącego.U mnie kroi moja LP to pozwalam sobie na pewne wymagania.

 

 

Ja nie dopuszczam żony do produkcji bo kaszanka ma być koszerna :D i dlatego by mnie nie było słychać na całej ulicy podczas krojenia , to parzę wątrobę osobno a wodę usuwam i dopiero kroję  . Wodę usuwam , bo jej posmak jakoś mi nie odpowiada.

 

Fotki : 

Załączone pliki

  • Załączony plik  001.JPG   60,07 KB   16 Ilość pobrań
  • Załączony plik  002.JPG   81,34 KB   15 Ilość pobrań


#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8828 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 sty 2017 - 19:41

parzę wątrobę osobno

W przepisie Arkadiusza dodaje się surową wątrobę. Dlatego krojenie jest takie up...we, ale za to, w gotowym wyrobie jest ona bardzo delikatna, bo jednokrotnie parzona.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 338 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 07 sty 2017 - 20:18

(będą jeszcze - kiełbasy, wędzonki, salcesony, pasztetowe itp.)

 

 

no i bardzo fajnie  :thumbsup:  już wiem co będzie robione w niedługim czasie :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych