Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Porady dla poczatkujących] Dyskusja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#41 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 575 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 22 sty 2017 - 09:35

Arek zawiesiłeś działalność?  ;)  Gdzie ta szynkowa? :D A tak na poważnie kupiłem osłonkę na szynkową i czekam cierpliwie na fotorelację.  :)



#42 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 22 sty 2017 - 13:48

Arek zawiesiłeś działalność? 

 

Nie, ale u mnie to trochę potrwa bo ja nie robię tak często a osłonki się na pewno przydadzą. :).



#43 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 22 sty 2017 - 14:20

Arek zawiesiłeś działalność?  ;)  Gdzie ta szynkowa? :D A tak na poważnie kupiłem osłonkę na szynkową i czekam cierpliwie na fotorelację.  :)

Przepis na szynkową znajdziesz na forum.


Użytkownik Maxell edytował ten post 22 sty 2017 - 14:22


#44 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 575 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 22 sty 2017 - 15:43

 

 

Przepis na szynkową znajdziesz na forum.

 

 

Tak wiem, ale foto opracowania Arkadiusza są nie do zastąpienia, przynajmniej dla mnie, laika.



#45 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 lut 2017 - 14:07

Przypominam, że w tym temacie prowadzimy dyskusje merytoryczne dotyczące przepisów podanych w tematach poradnikowych z tego działu.

W miarę napływu materiałów typu krok po kroku lub dokładnych instrukcji z fotorelacjami na inne wyroby, będą one zamieszczane sukcesywnie w nowych tematach z serii "Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby". 

Zapraszam wszystkich do współpracy.



#46 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 lut 2017 - 23:09

Do zamknięcia serii pomocowej potrzeba jeszcze:

 

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji pasztetowej,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji salcesonu,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji każdego rodzaju wędzonki,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji kurczaka parzonego i wędzonego,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji ryb wędzonych.

itp.

Razem z początkującymi, liczę na Waszą pomoc.


Użytkownik Maxell edytował ten post 21 lut 2017 - 23:10


#47 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2781 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 22 lut 2017 - 15:15

Proponowałbym bym jeszcze dołączyć  do serii pomocowej : 

-wędlinę suszone a'la parmeńska  (np karczek, polędwica) 

-prosty wyrób z szynkowarki .

Jest to alternatywa dobrych wyrobów dla ludzi którzy nie mają  możliwości, nie mogą robić z przyczyn logistycznych  wędzonych lub pracochłonnych wyrobów  np salceson .


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 22 lut 2017 - 15:15


#48 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 22 lut 2017 - 16:16

pełnej fotorelacji z opisem z produkcji salcesonu,

 

Jak Bóg da i partia pomoże to za 3 tygodnie. Może uda mi się zrobić dwa różne, ale nie obiecuję. :D .Teraz walczę z dzikiem i się trochę zejdzie bo jest mrożony.



#49 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 575 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 22 lut 2017 - 18:07

Czyli kiełbas w tym tak oczekiwana przeze mnie szynkowa nie będzie? 



#50 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lut 2017 - 18:11

Przecież kiełbasę Dziadka już masz. O grubych pomyślimy. Na razie musimy wkleić poradniki na podstawowe artykuły.



#51 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 575 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 22 lut 2017 - 18:40

Przecież kiełbasę Dziadka już masz. O grubych pomyślimy. Na razie musimy wkleić poradniki na podstawowe artykuły.

 

Podobnie jak salceson i pasztetową  :mellow:



#52 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 22 lut 2017 - 18:40

Czyli kiełbas w tym tak oczekiwana przeze mnie szynkowa nie będzie? 

 

W moim wykonaniu na razie nie.Do szynkowej potrzeba mi weny.Może zrobię fotorelację z kiełbasy z dzika i sarny.Będzie szeroka w smaku krakowskiej i może jeszcze jakaś.



#53 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lut 2017 - 19:21

Podobnie jak salceson i pasztetową

Nie bardzo rozumiem. Zapewniam Cię, że pracujemy tutaj ciężko by zapewnić jak najwięcej nowych wiadomości, porad i informacji. Samo się nic nie wklei.



#54 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 575 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 22 lut 2017 - 19:33

 

Podobnie jak salceson i pasztetową

Nie bardzo rozumiem. Zapewniam Cię, że pracujemy tutaj ciężko by zapewnić jak najwięcej nowych wiadomości, porad i informacji. Samo się nic nie wklei.

 

 

Oczywiście bardzo to doceniam i zdaję sobie sprawę ile pracy trzeba włożyć aby forum tak prężnie działało.

Kiełbasa Dziadka owszem jest ale cienka, a ja czekam wytrwałe na szynkową, kiedyś się doczekam ;) .Pisząc "Podobnie jak salceson i pasztetową"  miałem na myśli kącik Arkadiusza gdzie są super zrobione fotorelacje z produkcji w/w wędlin. 


Użytkownik wojs40 edytował ten post 22 lut 2017 - 19:34


#55 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lut 2017 - 20:07

Ale są w kąciku. Abym je wkleił, Arek musiałby mi podesłać oryginały zdjęć i tekst.



#56 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 22 lut 2017 - 20:22

Ale są w kąciku. Abym je wkleił, Arek musiałby mi podesłać oryginały zdjęć i tekst.

 

Już pisałem, że jak dożyję :D zrobię za trzy tygodnie z bardziej dokładnym opisem niż ten w kąciku tak żeby osoby mniej doświadczone miały większą wiedzę jak taki wyrób zrobić.U mnie to trochę trwa bo ja mam do takiej roboty sobotę i niedzielę i to też nie każdą.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 lut 2017 - 20:26


#57 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 575 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 23 lut 2017 - 08:49

Pojawił się przepis na wątrobiankę, nie każdy ma dostęp do dziczyzny, a raczej mało kto, stąd moje pytanie: jakim rodzajem mięsa zastąpić dziczyznę z przepisu?

#58 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 lut 2017 - 09:01

Wieprzowiną ;)

Tapniete z GT-I9500

#59 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6885 postów

Napisano 23 lut 2017 - 09:04

jakim rodzajem mięsa zastąpić dziczyznę z przepisu
dziczka - zapewne prosiaczkiem - a sarenkę - dość trudno ale młoda wołowinka ;) ,  myśle, że Arkadiusz w swoim przepisie na wątrobiankę doda jeszcze zamienniki mięsne ;) 

#60 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lut 2017 - 10:07

Nie poda zamienników, gdyż na wątrobiankę z mięsa wieprzowego będzie następny przepis.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych