Jump to content

Recommended Posts

Przecież kiełbasę Dziadka już masz. O grubych pomyślimy. Na razie musimy wkleić poradniki na podstawowe artykuły.

 

Podobnie jak salceson i pasztetową  :mellow:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

  • Replies 116
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

Czyli kiełbas w tym tak oczekiwana przeze mnie szynkowa nie będzie? 

 

W moim wykonaniu na razie nie.Do szynkowej potrzeba mi weny.Może zrobię fotorelację z kiełbasy z dzika i sarny.Będzie szeroka w smaku krakowskiej i może jeszcze jakaś.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

Podobnie jak salceson i pasztetową

Nie bardzo rozumiem. Zapewniam Cię, że pracujemy tutaj ciężko by zapewnić jak najwięcej nowych wiadomości, porad i informacji. Samo się nic nie wklei.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

Podobnie jak salceson i pasztetową

Nie bardzo rozumiem. Zapewniam Cię, że pracujemy tutaj ciężko by zapewnić jak najwięcej nowych wiadomości, porad i informacji. Samo się nic nie wklei.

 

 

Oczywiście bardzo to doceniam i zdaję sobie sprawę ile pracy trzeba włożyć aby forum tak prężnie działało.

Kiełbasa Dziadka owszem jest ale cienka, a ja czekam wytrwałe na szynkową, kiedyś się doczekam ;) .Pisząc "Podobnie jak salceson i pasztetową"  miałem na myśli kącik Arkadiusza gdzie są super zrobione fotorelacje z produkcji w/w wędlin. 

Edited by wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Ale są w kąciku. Abym je wkleił, Arek musiałby mi podesłać oryginały zdjęć i tekst.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ale są w kąciku. Abym je wkleił, Arek musiałby mi podesłać oryginały zdjęć i tekst.

 

Już pisałem, że jak dożyję :D zrobię za trzy tygodnie z bardziej dokładnym opisem niż ten w kąciku tak żeby osoby mniej doświadczone miały większą wiedzę jak taki wyrób zrobić.U mnie to trochę trwa bo ja mam do takiej roboty sobotę i niedzielę i to też nie każdą.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Pojawił się przepis na wątrobiankę, nie każdy ma dostęp do dziczyzny, a raczej mało kto, stąd moje pytanie: jakim rodzajem mięsa zastąpić dziczyznę z przepisu?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

 

 

jakim rodzajem mięsa zastąpić dziczyznę z przepisu
dziczka - zapewne prosiaczkiem - a sarenkę - dość trudno ale młoda wołowinka ;) ,  myśle, że Arkadiusz w swoim przepisie na wątrobiankę doda jeszcze zamienniki mięsne ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Nie poda zamienników, gdyż na wątrobiankę z mięsa wieprzowego będzie następny przepis.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Podbijam temat nadsyłania na moja pocztę dokładnych fotorelacji (najlepiej krok po kroku) z odpowiednim opisem, na wymienione wyżej przetwory. Macie tego sporo, ale jak pisałem, nie mogę pobierać z forum. Poza tym, jest okazja by je uzupełnić zgodnie z obecną wiedzą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Nie poda zamienników, gdyż na wątrobiankę z mięsa wieprzowego będzie następny przepis.

:thumbsup:

Ciekawe czy wątrobianka z dziczyzny ma zdecydowanie inny smak niż z mięsa zwierząt hodowlanych. Wniosków z wędlin kupowanych w sklepie nie można wyciągać, szczególnie po artykule który umieścił Maxel gdzie w wędlinie z nazwy która by sugerowała że powinna być dziczyzna nie było jej w ogóle.  Oto fragment "  Z kolei w kiełbasie łowieckiej nie znaleziono żądnego mięsa pochodzącego od zwierzyny łownej. Tymczasem klient kupował kiełbasę o nazwie "łowiecka z dziczyzną".

 

p.s. Wiem, chyba producent miał na myśli takiego dzika:

 

Edited by wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Wydajność zależy od użytej kaszy .Z jęczmienną od 125- 135 % , a z gryczana od 120 - 130 %.Może jeszcze dodam, że parzymy w wywarze po gotowaniu mięsa.Jak za mało wywaru to uzupełniamy go wodą.Nie solimy wywaru do parzenia kaszanki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 2 weeks later...
Cieszę się bo pojawiła się szynkowa, wszystko fajnie opisane, "Wieprzowina kl. III rozdrobniona 2-3 razy na siatce o średnicy oczek 2-3 mm" i tu jasne, ale dalej mamy że "Wieprzowina kl. I krojona ręcznie na kawałki wielkości 4-5 cm" i wyrabiamy ręcznie do uzyskania kleistości oczywiście po peklowaniu i tu jeszcze wszystko jest zrozumiałe, jednak dalej mamy "Przepuszczamy wieprzowinę I klasy przez maszynkę i sprawdzamy kleistość" i z maszynki bez noży wychodzi /przynajmniej na zdjęciu/ mięso zmielone. Czy jeżeli przepuścimy wyrobione kawałki mięsa przez maszynkę /bez sitka i noży/ z lejkiem mięso będzie miało taką postać jak na foto?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Dobre mięso kilka razy przepuszczone tak będzie wyglądało ... ten patent kiepsko się sprawdza przy małych maszynkach działa od 10-i w górę ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

i z maszynki bez noży wychodzi /przynajmniej na zdjęciu/ mięso zmielone

 

Ja widzę sklejoną masę, czyli to o co nam chodzi robiąc ten zabieg. Poza tym widać na kolejnych zdjęciach, że kawałki nadal są.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 1 year later...

Cześć,

 

Nie wiem gdzie zadać to pytanie, ten dział wydaje mi się najodpowiedniejszy. Jakiej wielkośći jest potrzebna zamrażarka w celu zamrożenia całej świni po świniobiciu?

 

Ps. Czy znalazłaby się tutaj duszyczka z Wielkopolski lub Kujawsko-Pomorskiego, która chciałaby się podzielić swoimi wyrobami (forma gratyfikacji do ustalenia pomiędzy zainteresowanymi).

  • 4 months later...

Witam

Jestem amatorem któremu posmakowało mięso dojrzewające. Dwa razy zrobiłem najprościej jak można czyli po dwóch dniach w soli przez tydzień wisiało w kuchni, wyszło zjadalnie. Do sedna, na pewnej stronie przeczytałem, że zamiast temperatury bliższej pokojowej mięso można trzymać 2 tygodnie w lodówce, tak też zrobiłem. Dziś jest 6 dzień w lodowce, odkroiłem centymetr żeby zobaczyć jak to wygląda. Mięso jest bardzo ciemne i dość wilgotne wewnątrz jak i na zewnątrz. Pachnie bez zarzutu, w smaku nie czuje zepsucia. Czy mam dalej trzymać w lodowce czy wyjąc żeby trochę przeschło z zewnątrz? Martwię się żeby nie zmarnować mięsa, doradźcie proszę.

Masz cały dzial dedykowany temu. Szukaj polendwica a la parmenska.

Zasada 2 tygodnie peklowanie 2 suszenie/ dojrzewanie 2 jeszcze w lodowce. To takie minima za wyjatkiem peklowanie. Tak że ten tydzien to jeszcze w lodowce.

 

Z telefonu Ci nie wkleje linku. Zwlaszcza że zmienilem I nie wiem kto teraz rzadzi on cozy ja.

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Przepis ze Strony Głównej

Polędwica_suszona

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Przepis ze Strony Głównej
 

 

Rozumiem, że to przepis ze strony głównej ale w Polskich warunkach dojrzewanie na samej soli w lodówce a później w kuchni (czyli dojrzewanie karniszowe) - raz się uda a raz nie. Nie wiem czy to przepis do naśladowania - nie da się kontrolować procesu.

Lubię sobie wędzić 😁

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.