paweljack Posted August 2, 2021 Report Share #101 Posted August 2, 2021 Polska surowa jak pamiętam ma 22 g/kg Raczej biała a polska to 28 g/kg. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717170 Share on other sites More sharing options...
YaroFPV Posted August 2, 2021 Report Share #102 Posted August 2, 2021 W Norwegii są chyba krowy? Jest też dziczyzna w postaci łosi i reniferów. Więc kombinuj. Już idę do salonu zdjąć łuk z nad kominka.. a tak na serio to mięso w sklepach jest naprawdę słabe, wszystko pakowane w gazach i jakościowo w porównaniu do polskiego mięsa z przysłowiowego targu czy innego mięsnego to przepaść..co do ilości to powód jest dokładnie ten sam, minimalną ilością do kupienia w zakładach mięsnych miesa dobrej jakości jest pół świniaka, część poszła do mrożenia a reszta na kiełbasy Płukanie mięsa nie wchodzi w grę. Ja bym zrobił tak. Wędzenie parzenie i ewentualnie po parzeniu lekkie pod wędzenie.Nie odsoli to kiełbasy znacznie ale jednak trochę. Unikał bym pieczenia.Kiełbasy wędzone na zimno np. Polska surowa jak pamiętam ma 22 g/kg. Więc podobnie. Nie każdy ja lubi Tylko nie piszesz na jaką masz surowiec i jaką chcesz zrobić.Więc metoda pierwszego wyboru to wędzona parzona i ewentualne delikatne powtórne podwedzenie. super, dziękuje za radę, tak właśnie postaram sie zrobić Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717171 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 3, 2021 Report Share #103 Posted August 3, 2021 Nie wiem, na jaką słoność celowałeś.Dodaj ten litr bulionu (to będzie 5%) i zrób kiełbasę parzoną.W zależności od rodzaju kiełbasy można dodać i 8% wody.Na klej zużyj golonki, aby zwiększyć chłonność masy mięsnej. Przydał by się dodatek wołowiny.Jeżeli masz jeszcze mięso zamrożone to możesz je dodać w postaci zmielonego, niesolonego.Po wymieszaniu całości ten dodatek się zapekluje. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717219 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 3, 2021 Report Share #104 Posted August 3, 2021 Najlepiej, dokup mięsa i dokładnie wymieszaj po zmieleniu. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717340 Share on other sites More sharing options...
YaroFPV Posted August 4, 2021 Report Share #105 Posted August 4, 2021 (edited) Pytań ciąg dalszy, wczoraj około 3 w nocy skonczyłem nabijać, do około 7 rano kiełbasy sie osadzały w wędzarni bez ciepła bo temp była w nocy około 8 stopni, około 10 zacząłem wędzenie. wczesniej porządnie obsuszyłem, za ok pół godzinki skończę wędzić, i teraz nie wiem.. studzić przed parzeniem czy nie? obiecuje nie zawracać doopy gdy juz opanuje cały proces ale obecnie tak trywialne dla speców sprawy dla mnie są czasem zagadką.. Edited August 4, 2021 by YaroFPV Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717444 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted August 4, 2021 Report Share #106 Posted August 4, 2021 studzić przed parzeniem czy nie? Nic nie studzić do gara kiełbasę, po parzeniu dopiero studzić. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717445 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 4, 2021 Report Share #107 Posted August 4, 2021 Nie studzić przed parzeniem Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717446 Share on other sites More sharing options...
YaroFPV Posted August 4, 2021 Report Share #108 Posted August 4, 2021 Dziękuję po raz kolejny Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717448 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 4, 2021 Report Share #109 Posted August 4, 2021 (edited) Po parzeniu wrzuć kiełbasę do zimnej wody na ok. 10 minut i później rozwieś na kije żeby obciekła i do lodówki. Edited August 4, 2021 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717450 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted August 4, 2021 Report Share #110 Posted August 4, 2021 Temp. wody 72-75 stopni Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717451 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 4, 2021 Report Share #111 Posted August 4, 2021 A kiełbasy w środku 68C.Parzenie ok.20- 25 min. w tej temperaturze co wyżej. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-717453 Share on other sites More sharing options...
mario33bl Posted January 13, 2024 Report Share #112 Posted January 13, 2024 Hej mam pytanie a mięso tzn głowy, podgardle i skórki gotujemy bez soli I kasze też Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-893856 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 13, 2024 Author Report Share #113 Posted January 13, 2024 Tak Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-893864 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 13, 2024 Report Share #114 Posted January 13, 2024 (edited) 47 minut temu, mario33bl napisał(a): Hej mam pytanie a mięso tzn głowy, podgardle i skórki gotujemy bez soli I kasze też Różnie bywa.Znam takich co do gotowania kaszy dają nieco soli odjętej z całej ilości potrzebnej do kaszanki, ale łatwiej jest nie solić nic a póżniej do całego wsadu dodać odpowiednią ilość soli.U mnie jest to 17 g/kg sumy wszystkich składników.Mięso bez soli. Edited January 13, 2024 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-893872 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 13, 2024 Report Share #115 Posted January 13, 2024 Można robić na "smaka" ale powtarzalności nie będzie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-893898 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 13, 2024 Author Report Share #116 Posted January 13, 2024 (edited) 6 minut temu, quadro555 napisał(a): ale powtarzalności nie będzie Dlatego lepiej nie solić w trakcie parzenia , a doprawić farsz wg receptury lub własnego smaku uwzględniając fakt , że część zaabsorbuje kasza / czasami trwa to 2-3 dni/ do otrzymania pełnej harmonii smaku gotowego wyrobu. Edited January 13, 2024 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-893899 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 13, 2024 Report Share #117 Posted January 13, 2024 3 godziny temu, Muski napisał(a): doprawić farsz wg receptury lub własnego smaku uwzględniając fakt , że część zaabsorbuje kasza / czasami trwa to 2-3 dni/ do otrzymania pełnej harmonii smaku gotowego wyrobu. Dlatego "na smak" raczej nie wchodzi w rachubę. W każdym razie jest to ruletka Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/5/#findComment-893940 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.