Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pieczony w garnku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
499 odpowiedzi w tym temacie

#1 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 14 sty 2017 - 23:09

Do upieczenia tego chleba wystarczy zwykły garnek z pokrywką, brytfanna typu gęsiarka.

 

Składniki: 
3/4 kg mąki 
25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 
1/2 łyżeczki cukru 
1 płaska łyżeczka soli 
1 łyżka oleju 
2 szklanki ciepłej ale nie gorącej wody

szczypta ulubionej przyprawy, na początek proponuję dodać kminek

Załączony plik  chleb_z_garnka.jpg   55,55 KB   128 Ilość pobrań

Wykonanie:
Składniki wymieszać łyżką w pojemniku, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rano podsypać blat mąką i zagnieść ciasto, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30-40 minut. Brytfannę typu gęsiarka nagrzać razem z pokrywką do 220o C. Do gorącego garnka wrzucić ciasto i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 200o C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.



#2 Aguś96

Aguś96

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćpodkarpacka wieś

Napisano 30 kwi 2017 - 13:59

Moje chleby pszenno-żytnie, w dużym słoju płatki z mniszka lekarskiego przygotowane na winko, w mniejszym słoju młode pędy sosny zasypane cukrem.

Załączony plik  chleby.jpg   55,27 KB   80 Ilość pobrań



#3 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 30 kwi 2017 - 15:55

Czy brytfanke na te chlebki, wykladacie albo posypujecie czyms.?

Jaka make uzywacie drodzy.? (Typ)

#4 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6264 postów

Napisano 30 kwi 2017 - 16:26

Agus napitki to pokoszujemy w Napokleonowie a chlebek zacny!!!

#5 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 30 kwi 2017 - 17:20

Ciasto na chleb wkłada się do gorącego garnka, bez posypywania, czy wykładania go czymkolwiek. Mąka 650. Można eksperymentować z innymi rodzajami :) 



#6 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 30 kwi 2017 - 18:27

Do tego co napisał qba-69 to chciałbym dodać małą uwagę.
W przypadku rzadkiego ciasta, gdy bałem się że się zdeformuje, to przenosiłem razem z papierem na którym wyrastało - najczęściej na 4-ry ręce :rolleyes: :facepalm:



#7 Aguś96

Aguś96

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćpodkarpacka wieś

Napisano 30 kwi 2017 - 19:04

U mnie nigdy nie wychodzi za rzadkie, a piekę ten chleb 2 lub 3 razy w tygodniu. 



#8 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 kwi 2017 - 19:18

U mnie nigdy nie wychodzi za rzadkie, a piekę ten chleb 2 lub 3 razy w tygodniu. 

 

Agus, mikami tak napisal, bo rozne przepisy stosuja ludziskana chleby pieczone w garze. A tez czasem ten sam przepis  gdzie indziej robiony inaczej wyjdzie. Jako przyklad podam ,ze u mnie zzawsze musze brac mniej maki niz wy, bo inna wilgotnosc u mnie i powietrza i maki .

 

W przypadku rzadkiego ciasta, gdy bałem się że się zdeformuje, to przenosiłem razem z papierem na którym wyrastało - najczęściej na 4-ry ręce

 

 No miami, ty to masz dobrze , ja mam tylko dwie rece   ;)  :D ( wiadomo, zartuje )

 

Moje chleby pszenno-żytnie, w dużym słoju płatki z mniszka lekarskiego przygotowane na winko, w mniejszym słoju młode pędy sosny zasypane cukrem.

attachicon.gifchleby.jpg

 Agus,  chlebus ladny, pokaz pozniej co jest w srodku ;)

 

 A ja mam pytanie do tego mniszka, jak szyujesz to wszystko na winko. CZytalam ze mniszkowe winko dobre na pluca jest, jao ze nadal mam problemy to jestem zainteresowana. Z mniszka do tej pory robilam tylko syrop.



#9 Aguś96

Aguś96

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćpodkarpacka wieś

Napisano 30 kwi 2017 - 19:25

ANNAM winko z mniszka już się robi. :) Wszystkie te płatki, które moczyły się w słoju 2 dni, do tego sok oraz skórka otarta z 2 cytryn i 2 pomarańczy, garść żurawiny i odrobina drożdży. Wino jak wino, jest dobre na wszystko. :) 

Wino zaraz po zlaniu z butli jest niedobre. Ostatnio znalazła się butelka z winkiem, które 3 lata się ostało w piwnicy i było rewelacyjne w smaku.



#10 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 kwi 2017 - 19:38

 Agus, ja to mam takie cos, ze ja wino nastawie to mi zwykle wspanialy ocet wychodzi  :facepalm: . Juz jestem bliska poddania sie bo ile monz octu narobic.

 

 Na wiosne rusze znowu zbierac mniszek na syrop to i na to winko nazbieram. W razie czego bede pukac o wyjasnienia 



#11 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 30 kwi 2017 - 19:49

Rozumiem ze piekarnik bez termoobiegu.. Tak.?
Chyba dodam do tego chlebka garsc cebuli prazonej. ☺

#12 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 30 kwi 2017 - 21:32

Mamy gazowca z płomieniem na dole :) Bez termoobiegu.



#13 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6264 postów

Napisano 06 maj 2017 - 12:05

Poczyniłem dziś ten chlebek.Smak rewelacyjny,zapach w całym domu przypominający dzieciece lata no i łatwość wykonania.Bajeczny.Ja zrobiłem z kminkiem.Jutro zrobie żytni.Fotki w moim dziale!

#14 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 412 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 07 maj 2017 - 08:11

U mnie nie wyrósł tak jak trzeba, chyba 0,5 godziny jest za krótko w ciepłym miejscu. Jest OK ale po eksperymentuje następnym razem.

 

Pozdrowienia



#15 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6211 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 maj 2017 - 19:18

U mnie nie wyrósł tak jak trzeba, chyba 0,5 godziny jest za krótko w ciepłym miejscu. Jest OK ale po eksperymentuje następnym razem

 

Jeśli dodałeś drożdży suchych to ciasto wymaga więcej czasu by wyrosło.

Poza tym wszystko zależy od temperatury  w pomieszczeniu.



#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 maj 2017 - 09:19

Ja wyczytalam u nas na stronce producenta drozdzy ze przy uzyciu suchych drozdzy woda powinna miec ok 50 st ..ogolnie to ciasta na suchych zawsze gorzej mi rosna i sa jakies takie bardziej kompaktowe.



#17 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 maj 2017 - 09:35

Electra, wez zawsze 1/4 wagi suchych drodzdzy do swiezych drodzy, daj kilka lyzek cieplej wody lub mleka( w zaleznosci co chce receptura). Dodaj odrobine cukru i mai wymieszaj, do uzyskania gestosci smietany i zostaw na 15 minut. Obudzisz suche drodze i ciato/chleb/bulki beda rosly jak na swiech. "Bedzie pani zadowolona" :D



#18 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 228 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 08 maj 2017 - 09:36

Ja wyczytalam u nas na stronce producenta drozdzy ze przy uzyciu suchych drozdzy woda powinna miec ok 50 st ..ogolnie to ciasta na suchych zawsze gorzej mi rosna i sa jakies takie bardziej kompaktowe.

50°C to mocno za dużo, Przy 40° zachodzi denaturacja białek - zabija również drożdże.



#19 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7162 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 08 maj 2017 - 09:48

przy uzyciu suchych drozdzy woda powinna miec ok 50 st

 

Maksymalna temperatura dla drożdży to 30st C ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 maj 2017 - 10:04

Roger wytlumacz prosze czemu w przepisach napisane mleko temp 37 st C ?


[Dodano: 08 maj 2017 - 11:04]

Anno musze sprobowac wedlug Ciebie ,ja raczej zadko pieke cos na suchych / tylko awaryjnie jak mnie niechec zlapie zeby isc do sklepu /a mam jeszcze pytanie do CIebie czy u was tez sa drozdze do slodkich wypiekow?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych