Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pieczony w garnku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
499 odpowiedzi w tym temacie

#481 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1743 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 lut 2018 - 18:14

Mnie też się wydaje ,ze dałeś za dużo mąki.Chleb jest wtedy taki "zbity".Możesz uformować bochenek i ułożyć go w durszlaku[misce,koszyku]na papierze do pieczenia .i z tym papierem wkładasz go do garnka.



#482 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lut 2018 - 19:00

@Marko, ten garnkowy to do koszyka wkladam sciereczke i obsypuje maka, 

Blat mozesz posmarowac olejem tez sie mniej klei miske jak wyrasta tez mozna .



#483 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 01 lut 2018 - 19:12

Beatag,

Na pewno tej mąki w sumie było za dużo. Bardzo mi się spodobał Twój pomysł z papierem do pieczenia i na pewno go wykorzystam przy następnej próbie, bo będę dalej próbował.

Dziękuję.

 

Elektro,

Też bardzo dziękuję za rady.


Użytkownik Marko edytował ten post 01 lut 2018 - 19:14


#484 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 lut 2018 - 21:07

Marko, to ze podsypywales make i ziwekszyles ilosc maki to juz wiesz- dlatego ciezkie ciasto.

 

 A skorka twarda i blada, wydaje mi sie ze Tobie wuschla w czasie przed piekarnikowym. Nastepnym razem, nakryj roznacy chleb wilgotna sciereczka lub foliowym workiem posmarowanym olejem, ( olej w razie czego jakby w czasie rosniecia chlebowe ciasto dotknelo folii, wtedy sie nie przyklei).



#485 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 01 lut 2018 - 21:54

Annam, bardzo dziękuję za rady myślę, że następnym razem będzie lepiej.



#486 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 561 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 03 lut 2018 - 11:53

Dam mega radę, jeśli gdzieś trzeba użyć oliwy, polecam oleje i oliwy w sprayu. Jest tego kilka firm na rynku np PAM, Oil Oil, w UK mega Berkey & Jensen. Przy robieniu chleba nie posypujemy mąka niczego - unikamy tego jak ognia. Podczas pieczenia warto wsadzić do piekarnika patelnię żeliwną i pod koniec pieczenia wrzucić na nią trovhe lodu. Można też po pieczeniu posmarować górę chleba pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Mam nadzieję że przyda się kilka rad moich.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#487 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 03 lut 2018 - 12:00

A skorka twarda i blada, wydaje mi sie ze Tobie wuschla w czasie przed piekarnikowym
Aniu, żebyś Ty wiedziała jakie kołki na głowie ciosała mi Pani Żona, jak zapomniałem odgazować ciasto, które stało przykryte ściereczką :D Co prawda było to ciasto z przepisu z pierwszego posta, jednak coś w tym musi być ;) Pozdrowionka :)  

#488 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1743 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 lut 2018 - 16:40

Z dobrych rad dodam jeszcze ,że jeżeli chodzi o chleby pieczone w garnku żeliwnym to nie potrzeba naparowywać piekarnika ,Sama sórka też na takim chlebie powinna być chrupiąca.

Jeżeli pieczesz chleb na kamieniu to mozesz po włozeniu go do piekarnika spryskać wodą  piekarnik i chlebek[stosujac zwykły spryskiwacz do kwiatów] Po wyjęciu chleba ,jeśli nie chcesz mieć chrupiącej skóry możesz go również spryskać wodą i nakryć lnianą ściereczką .Można taki gorący  chlebek posmarować swojskim smalcem i nakryć.Jeżeli chleb pieczemy w foremkach to na spód piekarnika mozemy wstawić miseczkę z wodą .



#489 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1867 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 03 lut 2018 - 17:02

Albo piec w piekarniku z funkcją pary czyli parowym. :)



#490 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 405 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 03 lut 2018 - 17:20

Albo piec w piekarniku z funkcją pary czyli parowym. :)

Hehe dowciapna odpowiedż.Ale mądra :cry:



#491 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1867 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 03 lut 2018 - 21:11

Od kilku lat piekę w piekarniku parowym i nie zamieniłbym się na zwykły.

Mam mały 30 litrowy i dokupiłem dla maluszka 70 litrowy.



#492 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 561 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 03 lut 2018 - 22:35

Ja próbowałem różnych sztuczek, lód to jest to, naprawdę polecam. Chleb kupuje max 2 bochenki w roku, reszta pieczona samemu, a jem go naprawdę dużo. Oczywiście zawsze zakwas, czasem tylko dodaje trochę drozdzy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#493 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1743 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 lut 2018 - 22:59

Jeśli mam lód  to wrzucam go na najwyższą półkę piekarnika -błyskawicznie zamienia się w parę.



#494 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 561 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 04 lut 2018 - 21:34

Nie mam kamienia do pieczenia więc się ratuje patelnią. Tylko środkowa półka plus patelnia na dole.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#495 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13596 postów

Napisano 05 lut 2018 - 08:32

Też myślę o kamieniu do piekarnika, tylko nie wiem czy kupić szamot czy kamień np. granitowy?



#496 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1743 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 05 lut 2018 - 11:54

Ja mam z szamotu .Częściej piekę na nim pizzę .Gdzieś tu podawałam linka .-mieli tanio.



#497 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 405 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 05 lut 2018 - 13:45

castorama.plyta granitowa poszukaj



#498 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1743 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 05 lut 2018 - 14:11

Tu masz ten kamieńhttp://www.sklep.fen...ch_query=okrag
%82a+p%C5%82yta+szamotowa&submit_search=
mają też duży wybór prostokątnych
http://www.sklep.fen...&submit_search=

Użytkownik beatag edytował ten post 05 lut 2018 - 14:13


#499 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 405 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 05 lut 2018 - 17:01

Tu masz ten kamieńhttp://www.sklep.fen...ch_query=okrag
%82a+p%C5%82yta+szamotowa&submit_search=
mają też duży wybór prostokątnych
http://www.sklep.fen...&submit_search=

W casto 11.zlotych wypas :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#500 krzychuzab

krzychuzab

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 177 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 27 paź 2018 - 18:47

Z drugiego rzutu...bułki.
 
attachicon.gifbułki.jpg

Do pieczenia bułek się używa foremek?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych