Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pieczony w garnku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
527 odpowiedzi w tym temacie

#501 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 01 gru 2018 - 15:10

Załączony plik  2018-12-01_chleb pszenny z garnka 08.jpg   70,37 KB   12 Ilość pobrań

 

Moja Seniorita widziała arkę Noego a ja chciałem fregatę.

 

Załączony plik  2018-12-01_chleb pszenny z garnka 09.jpg   64,46 KB   12 Ilość pobrań

 

To był pierwszy i ostatni raz ...  Gęsiarkę już wyniosłem do garażu - niech stoi na półce kolejne 40 lat.



#502 misiek.b

misiek.b

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 05 kwi 2020 - 20:47

Moim chlebkom kierunki wyrastania się pomyliły. Dobrze że nie mam szerszej brytfanki, bo by mi wyszła gigantyczna pizza, albo jakaś pita  ;). Nie wiem jak im przemówić do rozumu, żeby rosły  wzwyż a nie w poprzek.

Pierwszy wypiek Załączony plik  20200404_001553.jpg   47,98 KB   5 Ilość pobrań

Dzisiejsze wypociny Załączony plik  20200405_205646.jpg   38,01 KB   5 Ilość pobrań

Mile widziane jakieś sugestie.

 



#503 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13136 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 05 kwi 2020 - 21:41

Moim zdaniem musisz dopasować brytfankę  do oczekiwanych kształtów chleba  po wypieku .......



#504 misiek.b

misiek.b

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 05 kwi 2020 - 22:06

W piekarni nie mają brytfanek a chlebki trzymają kształt.



#505 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 05 kwi 2020 - 22:10

Taki chleb powinien wyrastać w koszykach,lub np. w durszlaku wyłozonym lnianą ściereczką.



#506 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 kwi 2020 - 22:31

Mile widziane jakieś sugestie.
 

 Masz za luzne ciasto.  Na chlebowe ciasto ma wplyw wilgotnosc maki i otoczenia.  wez nastepnym razem zmniejsz ilosc wody w przepisie .  Albo do twojej brytfanki zrob 2x porcje ciasta i juz.



#507 misiek.b

misiek.b

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 05 kwi 2020 - 23:01

Chlebek był w koszyczku. Robiłem wg przepisu, wyszło 1,26 kg. 2x to by było dla pułku wojska  :). Następnym razem spróbuję mniej wody, tylko boję się żeby nie wyszedł beton do wbijania gwoździ  :mellow: .



#508 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 kwi 2020 - 23:16

Zmniejsz po prostu wody o np. 50 ml.  Dojdziesz do odpowiedniej konsystencji przy wyrabianiu. Staraj sie "czuc" ciasto. Czy po wyrobieniu sie rozklada czy pozostaje w ksztacie jaki jemu nadales. Moze po prostu musisz bardziej go wyrobic. To rowniez moze byc przyczyna " rozlewania sie " chleba.



#509 misiek.b

misiek.b

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 05 kwi 2020 - 23:36

Przy wyrabianiu podsypywałem mąkę, tak że ciasto trzymało kształt, ale po wyrośnięciu w koszyczku zrobiło się luźniejsze.



#510 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10160 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 kwi 2020 - 07:25

Moze po prostu musisz bardziej go wyrobic.

Ciasto chlebowe powinno się naciągać i składać w odpowiedni sposób. Wtedy układ białek (kołowy) pomaga utrzymać kształt chleba bez foremki.

Gęstość ciasta oczywiście jest kluczowa.  

Odpowiednie wyrabianie ciasta chlebowego nazywają w śląskich piekarniach "kulaniem".



#511 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 06 kwi 2020 - 07:49

Odpowiednie wyrabianie ciasta chlebowego nazywają w śląskich piekarniach "kulaniem".

 

O ja cie onacze , na Kurpiach też tak się mówiło , a oznaczało to kulanie kawałka ciasta na chleb na stolnicy dosyć długo , mama żartobliwie mówiła że do pierwszej kropli potu z czoła ;)  :facepalm:  



#512 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 06 kwi 2020 - 11:52

Zastanawiam się jak zmodyfikować ten przepis by

użyć zakwasu zamiast drożdzy [ile ?]



#513 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5927 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 kwi 2020 - 14:55

30 % z (ilosci wody +maki ) pozniej musisz tez zredukowac ilosc maki i wody w przepisie.

np,
zakladajac ze masz 
500 g wody 
750 g maki 
1250 *30 % = 375g zakwasu 
zakwas to 50% woda 50 % maka czyli 375g/ 2 = 188g 
500g -188g = 313 g wody 

750g i 188g = 562g maki  


Użytkownik electra edytował ten post 06 kwi 2020 - 15:05


#514 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 06 kwi 2020 - 18:49

Ja ten chleb do tej pory robiłam tak-całość to 600 g . Z tego na zaczyn wieczorem dawałam 250gmąki i 250 g wody+2g drożdży+1ł cukru.Rano dawałam do zaczynu resztę mąki tj 250g pszennej i 100 żytniej +2 ł soli i 150 ml wody.Chcąc to jakoś podzielić na 2 etapy  wypadałoby dać np 50 g zakwasu ,225g mąki i 225 ml wody+ cukier Rano  pozostałe 250g mąki pszennej i 100 g żytniej + 150 ml wody i sól. Tylko zaczyn chyba lepiej jakby był z mąki żytniej ,i tu by trzeba zmienić te proporcje mąki żytniej do pszennej  no i wtedy to już zupełnie innny przepis. :facepalm:Co wtedy z ilością wody przy proporcjach mąk pół na pół?

Ja ostatnio piekłam chleby gdzie ilość zakwasu była 2-3 łyżki , a nie 30%i chleby wychodziły smaczne np chleb z przepisu Alinki z karmelizowaną cebulką...Mnie najbardziej smakują chleby pszenno-żytnie[w proporcji 50/50 i szukam dobrego przepisu na taki chlebek z użyciem zakwasu .



#515 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 558 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 07 kwi 2020 - 07:11

Ja ten chleb do tej pory robiłam tak-całość to 600 g . Z tego na zaczyn wieczorem dawałam 250gmąki i 250 g wody+2g drożdży+1ł cukru.Rano dawałam do zaczynu resztę mąki tj 250g pszennej i 100 żytniej +2 ł soli i 150 ml wody.Chcąc to jakoś podzielić na 2 etapy  wypadałoby dać np 50 g zakwasu ,225g mąki i 225 ml wody+ cukier Rano  pozostałe 250g mąki pszennej i 100 g żytniej + 150 ml wody i sól. Tylko zaczyn chyba lepiej jakby był z mąki żytniej ,i tu by trzeba zmienić te proporcje mąki żytniej do pszennej  no i wtedy to już zupełnie innny przepis. :facepalm:Co wtedy z ilością wody przy proporcjach mąk pół na pół?

Ja ostatnio piekłam chleby gdzie ilość zakwasu była 2-3 łyżki , a nie 30%i chleby wychodziły smaczne np chleb z przepisu Alinki z karmelizowaną cebulką...Mnie najbardziej smakują chleby pszenno-żytnie[w proporcji 50/50 i szukam dobrego przepisu na taki chlebek z użyciem zakwasu .

Jak znajdziesz taki i wyprubujesz to ja bede pierwszy w kolejce po przepis :rolleyes: pozdrawiam.



#516 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5927 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 kwi 2020 - 10:53

Moze byc ze nie kazdy przepis idzie zamienic drozdzy na zakwas. Sivon robi bardzo dobry chleb na zakwasie , poszukaj jego przepis , zacznalam od tego przepisu i modyfikowalam pozniej wedlog swojego gustu .



#517 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 07 kwi 2020 - 13:24

Paszeko- ja też czekam na taki wypróbowany przepis :),bo w takich czasach szkoda zmarnować każde dg drożdzy ,czy mąki.Jak zjemy t



#518 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 kwi 2020 - 23:09

Proponuje pogrzebac po forum. Tutaj na prawde wiele ciekawych rzeczy jest. 

 Macie moj chleb na zakwasie. Jest prosty do zrobienia ( sama o nim zapomnialam  :facepalm:  :blush: ),ale upieke teraz. To zelazny przepis. Pamietam ,ze inni tez go probowali i byli zadowoleni.

 

https://wedlinydomow...wasie/?p=227737



#519 misiek.b

misiek.b

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 17 kwi 2020 - 02:14

Mój chlebek wreszcie przypomina prawdziwy chleb  :). Trochę zmodyfikowałem proces produkcji, zastosowałem się do cennych rad ANNAM i EAnna, za co serdecznie dziękuję, i oto efekt moich ostatnich wypocin 

 

Załączony plik  20200417_0020141.jpg   53,17 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  20200417_0301441.jpg   47,46 KB   10 Ilość pobrań

Skórka jakby w nią pieron strzelił, ale kształt bochenka mnie zadowala.



#520 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10160 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 kwi 2020 - 05:35

oto efekt moich ostatnich wypocin   

Może w pocie czoła, ale nie wypociny! :)

Chlebek wygląda przepysznie i apetycznie,

ta popękana skórka, miodowy kolor, na przekroju widać efekt składania ciasta, spiralnie ułożone dyski dziurek  :clap:

W czym wyrastał bochenek?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych