Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pieczony w garnku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
500 odpowiedzi w tym temacie

#41 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14123 postów

Napisano 10 wrz 2017 - 19:26

Takie były moje początki z chlebem:

http://wyrobydomowe....prosty-przepis/

 

Końcowy produkt po prostu był bajka!

 

Załączony plik  chleb07.jpg   294,19 KB   16 Ilość pobrań

 

Rodzaj i typ mąki jest ważny, ale wyczaisz to z czasem.

 

 

 



#42 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 10 wrz 2017 - 19:44

ok. dzięki już "ukręcone". Kilka minut i po bólu. :) Następnym razem spróbuję w/g twojego przepisu Mirku (jest szybszy -  nie trzeba czekać do dnia następnego ;) i wygląda super )



#43 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 10 wrz 2017 - 19:52

(jest szybszy - nie trzeba czekać do dnia następnego

Binio ! - wiesz jak przy wędlinach - z pośpiechem - Małgo - zawsze stawia na kilkanaście godzin (chyba :facepalm: nie wiem dokładnie) ale na noc na pewno - chlebuś pyszny


Użytkownik Muski edytował ten post 10 wrz 2017 - 19:53


#44 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 10 wrz 2017 - 20:42

No tak i wracamy do tego - że co nagle to .... - A cierpliwy to i kamień ...... :)



#45 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 10 wrz 2017 - 21:27

:cry:  Ciasto na chlebek zaraz mi z michy wyjdzie. Tak ma być? Od razu po wymieszaniu kilkuminutowym wszystkich produktów włożyłem miche z przykryciem do lodówki. Dochodzi 2ga godzina i micha pełna :facepalm: , a mała nie jest.  :) . Żeby tylko rano z lodówki mi nie wyszło  ;)  :laugh: 



#46 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14123 postów

Napisano 10 wrz 2017 - 21:45

A wychodzi, wychodzi i to na maksa,..ale potem go z piąchy i mu przejdzie..... :D



#47 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 10 wrz 2017 - 21:52

Będę musiał chyba całą kombinację ciosów wyprowadzić :laugh: ;) . Na jednym strzale się :)  nie skończy.



#48 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 11 wrz 2017 - 07:34

Ciasta urosła mi prawie pełna 5l micha. Wyłożyłem na blat posypany mąką i wyrabiałem 20min. podsypując mąki jak kleiło. Obecnie wyrasta (być może jest troszkę za rzadkie :hmm: , ale zobaczymy - bałem się dawać więcej mąki, żeby nie było za sztywne. )

Załączony plik  DSC01313.JPG   41,97 KB   11 Ilość pobrań



#49 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 11 wrz 2017 - 09:53

No i jest - mój pierwszy :) . Smaku jeszcze nie znam ;). piekłem 35min w 210°, następnie zdjąłem przykrycie  i 220° przez 20 min. Grzałki góra, dół bez termoobiegu. Po tym czasie uchyliłem drzwiczki i zostawiłem 10min.

 

Załączony plik  DSC01319.JPG   73,65 KB   12 Ilość pobrań

 

 

 



#50 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14123 postów

Napisano 11 wrz 2017 - 12:02

Już widać, że będzie zajeb... :thumbsup:

I po chłopie.... :D  :D  :D



#51 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 11 wrz 2017 - 12:46

No i jest - mój pierwszy
i wpadniesz w nowe lub też rozszerzone  :D hobby :thumbsup: 

#52 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 11 wrz 2017 - 18:03

Po pierwsze Qba - dzięki za przepis - chleb smaczny i szybko schodzi ;) . Miękki i wilgotny w środku, a skórka chrupka. Wyszło kilka większych oczek w środku (może za krótko jeszcze wyrabiałem) Wrzucam przekrój, ale właśnie młoda potraktowała chlebek zwykłym nożem (nie z ząbkami) i trochę poszarpała ;). Mąka typ 750 okazała się chyba dobrym materiałem na chlebek :)

Załączony plik  DSC01323.JPG   67,9 KB   12 Ilość pobrań


Użytkownik binio1111 edytował ten post 11 wrz 2017 - 18:04


#53 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 11 wrz 2017 - 19:30

Każda mąka jest dobra, zależy co kto lubi i tu trzeba poeksperymentować  :thumbsup: Chlebek wyszedł Ci zajefajny, czyli super wyrósł :) Proponuję dosypać jakiś kminek czy bazylię, Pani Żona w ostatnim takiego mixa wprowadziła, choć taki "goły" też wchodzi bezproblemowo :) U nas się piecze dwa na raz i jeden mrozimy, do zjedzenia pierwszego. Po wyjęciu i odmrożeniu jest jak świeżo upieczony :) Coś czuję, że już nie zjesz sklepowego ;) 



#54 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 11 wrz 2017 - 19:58

Prorok jesteś , czy co? ;) :) . Do tego chleba dodałem łyżeczkę czosnku staropolskiego (następnym razem dam 2) . (na pewno poeksperymentuję z innymi mąkami  ;)) Zastanawiam się tylko czemu wyszło trochę większych oczek - za mało jeszcze wyrobiłem ? Czy może ciasto było jeszcze za rzadkie ? Może koleżanki biegłe w chlebach podpowiedzą. :)



#55 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 wrz 2017 - 20:33

Może koleżanki biegłe w chlebach podpowiedzą.

 

Binio.... co TY chcesz od tego chleba, wyszeł piękny ciesz się  :clap:

Podobno każdy domowy  piekarz cieszy się efektem dużych dziur..


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 11 wrz 2017 - 20:33


#56 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 11 wrz 2017 - 20:38

Najważniejsze, że nie wyszedł zakalec ;) Kolejne tez pokazuj, będzie co podziwiać :) 



#57 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 11 wrz 2017 - 20:39

AAAA :) ;) Czyli im dziury większe tym  lepiej .  Zawsze myślałem odwrotnie :laugh: ;) . Czyli wszystko OK. :)

 

Kolejne tez pokazuj

Oczywiście - trzeba się wymieniać doświadczeniami - a czasami jedno zdjęcie powie więcej niż 10 zdań.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 11 wrz 2017 - 20:41


#58 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 wrz 2017 - 20:43

AAAA Czyli im dziury większe tym lepiej . Zawsze myślałem odwrotnie . Czyli wszystko OK.

 

A tu sobie poczytaj http://czasnaobiad.b...-pieczywie.html



#59 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 11 wrz 2017 - 20:49

Dziękuję :thumbsup:



#60 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 11 wrz 2017 - 21:02

Binio ciasto moglo byc troche wilgotne.  A drugim powodem, moze byc nierozciagniecie ciasta przed zwinieciem.  Ale w domowych wypiekach malo kto zwraca na to uwage. 

 PAtrzac na przekroj Twojego  chleba, jest ta druga obcja.Ale te :duze" dziury nie sa az takie duze ;)

 NAjwazniejsze aby byl chleb smaczny i skorka chrupiaca. :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych