Skocz do zawartości

Kiełbasa kanapkowa parzona produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura na 5 kg

 

 

Wieprzowina I kl. - kostka 3 x 3 cm - 2,5 kg

 

post-55133-0-57290100-1484749313_thumb.jpg

 

wieprzownia II kl. - 70/30 - sitko 12 - 1,5 kg

 

post-55133-0-61110300-1484749314_thumb.jpg

 

wieprzowina III kl. - sitko 2 x 2 mm - 0,5 kg

cielęcina II kl. - sitko 2 x 2 mm - 0,5 kg plus 40 % zimnej wody 

 

post-55133-0-51663400-1484749315_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

Dodane podczas peklowania:

 

peklosól - 20 g/kg

 

dodane podczas produkcji:

 

sól warzona- 2 g/kg

pieprz czarny - 1,5 g/kg

cukier - 2 g/kg

czosnek - 0,5 g/kg

kolendra - 0,5 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Osłonki białkowe fi 65

 

Batony dlugości 25 cm

 

Osadzanie 2 godziny w temp. pokojowej.

 

Wędzenie:

 

Osuszanie 30 minut w temp. 50 st.

Wędznie dymem gorącym w temp. 55-60 stopni 2,5 godziny.

 

Parzenie w temperaturze 72-75 st. C do temp w środku 70 stopni.

 

Na koniec studzenie i degustacja.  :D

 

 

post-55133-0-17584400-1484749316_thumb.jpg

 

 

Smacznego!  :)

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Receptura na 5 kg

Chyba zaczynasz wyznaczać nowy kierunek - przepis i fotorelacja - to zapewne  dobry trend  - jak fotorelacje Arkadiusza :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba zaczynasz wyznaczać nowy kierunek

Waldku, nie wiem czy coś wyznaczam ale prezentuję tak przepisy już od kilku lat.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Paweł, będziesz robił kanapkową przed Zakopanem?

Nie planowałem ale jest potrzeba, to kto wie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...
  • 7 miesięcy temu...

, Jestem na TAK :thumbsup: W moim smaku kanapkowe u nas gora ..cholera w zimie za zimno wedzic , a teraz mamy zakaz , mam nadzieje ze zdazymy jeszcze przed zima cos uwedzic ..bede musiala rozejzec sie za jakas niezla cielecina! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a teraz mamy zakaz

To panika czy ostrożność w związku z pożarami? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Pawel w naszym regionie jest calkowity zakaz grylowania , nawet w miejscach do tego przeznaczonych ...takiej suszy jeszcze nie bylo a do tego temperatury od conajmniej 27+do 35 przez ostatnie 2 tyg , deszcz padal ostatnio cos kolo 8 tyg temu.

na podworku mamy trawnik wypalony do ziemi , 2 brzozy maja juz calkowicie zolte liscie .

Napewn nie jest to panika , ale naprawde jest bardzo sucho , osobiscie takiej suszy jeszcze nie doswiadczylam odkad tu mieszkam a krotko to nie jest .lipiec to raczej miesiac dosc deszczowy, 

Za niedostosowanie sie do zakazu grylowania grozi grzywna , wczoraj byl przypadek ze grylowanie zakonczylo si eprzyjazdem policji i wiadrem wody na gryl z cala zawartoscia 

Na naszym podworku musze powiedziec ze dostosowuja sie do zakazu -

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Pawel w naszym regionie jest calkowity zakaz grylowania , nawet w miejscach do tego przeznaczonych ...takiej suszy jeszcze nie bylo a do tego temperatury od conajmniej 27+do 35 przez ostatnie 2 tyg , deszcz padal ostatnio cos kolo 8 tyg temu.

na podworku mamy trawnik wypalony do ziemi , 2 brzozy maja juz calkowicie zolte liscie .

Napewn nie jest to panika , ale naprawde jest bardzo sucho , osobiscie takiej suszy jeszcze nie doswiadczylam odkad tu mieszkam a krotko to nie jest .lipiec to raczej miesiac dosc deszczowy, 

Za niedostosowanie sie do zakazu grylowania grozi grzywna , wczoraj byl przypadek ze grylowanie zakonczylo si eprzyjazdem policji i wiadrem wody na gryl z cala zawartoscia 

Na naszym podworku musze powiedziec ze dostosowuja sie do zakazu -

Trawnik sie podlewa :).ja tak robie na dzialce :)ale nie martw sie strazacy nasi juz sa u was .bedzie grubo.moze 500 plus :tongue: 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.