Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa kanapkowa parzona produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 18 sty 2017 - 15:34

Receptura na 5 kg

 

 

Wieprzowina I kl. - kostka 3 x 3 cm - 2,5 kg

 

Załączony plik  Kiełbasa kanapkowa_I kl_wp.jpg   46,61 KB   91 Ilość pobrań

 

wieprzownia II kl. - 70/30 - sitko 12 - 1,5 kg

 

Załączony plik  Kiełbasa kanapkowa_II kl_wp.jpg   47,16 KB   82 Ilość pobrań

 

wieprzowina III kl. - sitko 2 x 2 mm - 0,5 kg

cielęcina II kl. - sitko 2 x 2 mm - 0,5 kg plus 40 % zimnej wody 

 

Załączony plik  Kiełbasa kanapkowa_III_ kl wp i II_kl cielęca.jpg   49,82 KB   81 Ilość pobrań

 

Przyprawy:

 

Dodane podczas peklowania:

 

peklosól - 20 g/kg

 

dodane podczas produkcji:

 

sól warzona- 2 g/kg

pieprz czarny - 1,5 g/kg

cukier - 2 g/kg

czosnek - 0,5 g/kg

kolendra - 0,5 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Osłonki białkowe fi 65

 

Batony dlugości 25 cm

 

Osadzanie 2 godziny w temp. pokojowej.

 

Wędzenie:

 

Osuszanie 30 minut w temp. 50 st.

Wędznie dymem gorącym w temp. 55-60 stopni 2,5 godziny.

 

Parzenie w temperaturze 72-75 st. C do temp w środku 70 stopni.

 

Na koniec studzenie i degustacja.  :D

 

 

Załączony plik  Kiełbasa kanapkowa_przekrój.jpg   43,99 KB   83 Ilość pobrań

 

 

Smacznego!  :)

 


#2 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 18 sty 2017 - 17:13

Zgrabna kiełbasa Pawle ,fajnie wygląda :thumbsup:



#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 19 sty 2017 - 15:45

Zgrabna kiełbasa Pawle ,fajnie wygląda :thumbsup:

Dziękuję.  :)



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6687 postów

Napisano 20 sty 2017 - 07:31

Receptura na 5 kg

Chyba zaczynasz wyznaczać nowy kierunek - przepis i fotorelacja - to zapewne  dobry trend  - jak fotorelacje Arkadiusza :thumbsup: 



#5 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6735 postów

Napisano 20 sty 2017 - 07:43

Przynzjmniej jasny i przejrzysty opis.Dla wielu forumowiczow to duze ulatwienie.

#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 20 sty 2017 - 10:01

Chyba zaczynasz wyznaczać nowy kierunek

Waldku, nie wiem czy coś wyznaczam ale prezentuję tak przepisy już od kilku lat.  ;)



#7 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 20 sty 2017 - 11:39

Bardzo fajna :)



#8 graska

graska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 20 sty 2017 - 18:32

Co to jest za sitko 2x2 :)



#9 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1967 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 20 sty 2017 - 18:34

Mielone na sitku fi2mm dwa razy



#10 zorro

zorro

    Użytkownik

  • Zbanowani
  • 58 postów
  • MiejscowośćKonin

Napisano 20 sty 2017 - 18:56

Ładnie wyglada kiełbacha  :thumbsup: .w przyszłym tygodniu spróbuje zrobic taka samą 



#11 graska

graska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 20 sty 2017 - 19:42

Dziękuję,nie wpadła bym na to,może dlatego ,że nie czytam dużo fachowych wypowiedzi,lecz tylko po ŁEBKACH,Pozdrawiam



#12 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 04 lut 2017 - 13:23

Ciekawe czy jak bym upiekł zamiast sparzył czy będzie za sucha ?



#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 lut 2017 - 13:34

Paweł, będziesz robił kanapkową przed Zakopanem?



#14 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 04 lut 2017 - 21:03

Paweł, będziesz robił kanapkową przed Zakopanem?

Nie planowałem ale jest potrzeba, to kto wie.  :)



#15 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6735 postów

Napisano 05 lut 2017 - 07:44

Jest potrzeba.

#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 05 mar 2017 - 00:06

Jest potrzeba.

Przekonałeś mnie Karolu.  :D

 

 

Załączony plik  IMG_4456.JPG   62,83 KB   25 Ilość pobrań



#17 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6735 postów

Napisano 05 mar 2017 - 06:58

No i fajnie

#18 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2229 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 12 gru 2017 - 21:53

:clap: :clap:  a gdzie jest przepis na ta kanapkowa ?


[Dodano: 12 gru 2017 - 21:53]

Juz znalazlam :facepalm:



#19 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 23 lip 2018 - 08:39

Małe uzupełnienie zapasów.

 

Załączony plik  IMG_7556.JPG   42,62 KB   11 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 lip 2018 - 09:18

:thumbsup: :clap: , aż się ma ochotę na kanapkę :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych