Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Ciekawostka] Peklowanie - "high level"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
104 odpowiedzi w tym temacie

#101 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1867 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 20 lis 2017 - 12:44

Miro,

Odpuść już, wszyscy znają Twój pogląd, każdy teraz ma swój wybór i będzie robił jak chce. Jak powiedział w którymś odcinku filmu Cejrowski chodząc boso (chodzenie boso to naturalne i prawidłowe a nie w butach :) ) po uliczkach Ekwadoru jedząc to co można kupić: cytuję z pamięci

"Moje kiszki i moja  sraczka i gówno do tego ma Sanepid" powiedział to lub coś podobnego. A o młodych to się nie martw, Oni i tak zrobią po swojemu.  Popatrz na narkotyki, papierosy, dopalacze czy inne alkohole - wiedzą, że to beee a i tak biorą. Więc peklowanie w woreczkach czy w jakichkolwiek naczyniach daje taki sam skutek i jak wielu mówi  to beee! bo azotyny itd.

Przepraszam jak Ciebie uraziłem, nie jest to moim celem.



#102 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13596 postów

Napisano 20 lis 2017 - 13:21

Papcio....nie uraziłeś mnie.

Biorę udział w dyskusji, bo zapytano mnie w jakim kierunku mają iść badania mięsa peklowanego tą metodą.

Skoro ktoś pyta, to spokojnie sugeruję.



#103 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1867 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 20 lis 2017 - 18:10

Pozdrawiam :thumbsup:



#104 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 28 lis 2017 - 11:03

Napisałem meila do tego labolatorium,niestety nie wykonują tego typu badań

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#105 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25415 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 sty 2018 - 17:52

Najpierw trzeba zadać sobie pytanie: jakie reakcje chemiczne zachodzą podczas peklowania mięsa i co jest ich wynikiem. Potem warto poczytać o tzw. chorobie silosowej, a przy okazji szkodliwości tlenku azotu, który jest 10-ciokrotnie groźniejszy od tlenku węgla (pop. czadu). No i na koniec zadać sobie pytanie, dlaczego przemysł nie korzysta z peklowania w opakowaniach (pojemnikach) zamknietych, w podciśnieniu. I pomijam tutaj wszelkie sprawy ekonomiczne - chodzi jedynie o bezpieczeństwo.

Warto jeszcze dowiedzieć się, dlaczego nie wolno obniżać ilości peklosoli kosztem soli, czyli robić wszelkiego rodzaju mieszanki 50/50, 40/60 itp.

To tak na początek. ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych