Skocz do zawartości

Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki uprzejmości Arkadiusza – zostałem szczęśliwym nabywcą grasicy – 2 kg

Po nocnym moczeniu w mleku i opłukaniu .....

post-70549-0-06219500-1485762990_thumb.jpg

Opłukana odcieka.

Przygotowany wrzątek do sparzenia

Grasica po sparzeniu – ok 1 min we wrzątku

post-70549-0-52312400-1485763125_thumb.jpg

 

i żeby nie było tak pięknie trzeba zdjąć błonę,

post-70549-0-19724500-1485763187_thumb.jpg

 

Grasicza oczyszczona z błon i różnych drobnych elementów przyległych – 1,6 kg po oczyszczeniu – odpad 20%

Można zacząć pichcenie – będą 3 wersje

  1. Grasica w wiśniach

  2. Grasica w orzechach włoskich

  3. Grasica panierowana w jajku mące i i odrobinie zmielonych orzeszków ( też włoskich)

1 – grasica oczyszczona ok 600 gr

  • wiśnie (mrożone ) ok 250 gr

  • nalewka wiśniowa ok 150 ml

  • chili ok 1/4 płaskiej łyżeczki

  • pieprz mielony dwie spore szczypty

wiśnie podgrzewane na patelni – po rozpoczęciu gotowania soku puszczonego z wiśni dolałem nalewkę wiśniową , chili i pieprz.

post-70549-0-63766800-1485763245_thumb.jpg

 

  • Grasica obtoczona w mące -smażona na masełku klarowanym z dodatkiem oleju ryżowego

post-70549-0-03237600-1485763292_thumb.jpg

 

podsmażona z obu stron na złoty kolor i przelałem wisienki do podsmażonych kawałków grasicy – koniec 1 wersji.

post-70549-0-48715300-1485763346_thumb.jpg

 

2 wersja ok 600 gr grasicy

  • Orzechy włoskie (garstka)podprażone chwilą na patelni na sucho – by się dobrze rozkruszyły – chwila w blenderze i mamy krusz .

  • Grasicę obtoczyłem w kruszu z orzechów włoskich i na patelnie – smażona na masełku klarowanym z dodatkiem oleju ryżowego na złoty kolor – koniec wersji 2.

post-70549-0-55408200-1485763410_thumb.jpg

3 wersja

  • grasica obtoczona w roztrzepanym jajku, obtoczona w mące – i odrobinie miału z orzechów włoskich

post-70549-0-48333700-1485763575_thumb.jpg

 

 

Tak do obiadu:

post-70549-0-79959200-1485763622_thumb.jpg

post-70549-0-73351000-1485763644_thumb.jpg

post-70549-0-43007300-1485763652_thumb.jpg

 

UWAGA : solone już na talerzu - nie wszyscy chcieli :)

 

WERDYKT degustatorów -

1 miejsce grasica z wiśniami !

2 miejsce grasica z orzechami włoskimi

3 miejsce ( może też że przesmażona) grasica panierowana z jajkiem

 

smacznego

 Zupełnie przypadkiem jeden z Naszych Braci Wedzarników miał okazję być na degustacji - i też wydał taki sam werdykt  smakowy

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak można z rańca terroryzować
  a wieczorem ??? poszedłbyś głodny spać? i byś śnił o grasicy z wiśniami..........

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PIEKNE - i pracochłonne

Ja idę na łatwiznę i robię jedynie jajecznicę na grasicy - JEST PRZEPYSZNA.

 

Ale muszę też spróbować Twoich wariacji...jeno na wenę czekam.... :angel:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

PIEKNE - i pracochłonne
pracochłonne jest tylko zdjęcie błon - ale bez przesady  - ten mój wymysł z wiśniami okazał się strzałem w 10 - a przygotowanie  trwa naprawdę kilkanaście minut :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten mój wymysł z wiśniami okazał się strzałem w 10

Ciekawy pomysł, w najbliższym czasie wypróbuję.

Z przepisów mi znanych preferuję grasicę z duszonymi na maśle grzybami.

Dotychczas wypróbowałam: borowiki, kurki i kanie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z przepisów mi znanych preferuję grasicę z duszonymi na maśle grzybami. Dotychczas wypróbowałam: borowiki, kurki i kanie.

 

Można prosić o przepis. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można prosić o przepis.

Proszę bardzo. 

 

Animelka z grzybami

500 g animelki,

1 cebula,

1 marchewka,

200 g uduszonych grzybów 

2 ząbki czosnku,

1 pęczek natki pietruszki,

1/2 szklanki wytrawnego wina lub winiak z wodą,

2 łyżki oliwy,

sól,

biały pieprz

Animelkę dokładnie wypłukać w kilku wodach. Włożyć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotować 10 minut na małym ogniu.

Wyjąć, zaczekać, aż ostygnie, dokładnie obrać z błonek, pokroić w jednakowe, niezbyt duże kawałki.

Drobno posiekać cebulę, zetrzeć marchewkę na grubej tarce, na patelni rozgrzać oliwę, dodać jarzyny i smażyć kilka minut.

Gdy cebula się zeszkli, dodać animelkę. Smażyć razem kolejne kilka minut.

Na patelnię wlać wino, dodać zgnieciony czosnek,uduszone grzyby oraz drobno posiekaną natkę.

Przyprawić solą i świeżo zmielonym białym pieprzem, dusić na średnim ogniu kilka minut. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....nie....grasica ma orzechowy posmak....

Idż na targowisko i pogadaj z rzeźnikami - oni często przy biciu wcale tego nie oddzielają i idzie to w odpad

- ja za piwo dostanę woreczek tak z 300 g - tylko trzeba zamówić....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to smakuje podobnie jak ''móżdżek'' wieprzowy ?

 

Mnie to bardziej w smaku  przypomina kanię. 


[Dodano: 30 sty 2017 - 16:28]
Dziękuje i się odwdzięczę.
 
Potrawy z grasicy (mleczka cielęcego)
 
Mleczko cielęce duszone
 
80 dag grasicy (1-2 sztuki) 
ocet
2 dag mąki
3 dag margaryny 
sól
Sos:
marchewka 
2 cebule
2 dag margaryny 
2 dag mąki 
1/2 kostki bulionowej 
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
pieprz 
sól
 
Grasicę namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie z octem; wodę należy kilka razy zmieniać, by stale była zimna. Opłukać i osaczyć, włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą, powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Osaczyć, opłukać zimną wodą, usunąć błony, osuszyć. Ułożyć w ściereczce na desce, spłaszczyć i przycisnąć czymś ciężkim na godzinę. 
Przygotowanie sosu: marchewkę i cebule obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, marchewkę i cebulę podsmażyć na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 2 szklanki wody, kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, pieprz i dusić bez przykrycia na wolnym ogniu przez 30 minut.
Grasicę oprószyć solą, pieprzem i lekko mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na dość silnym ogniu obrumienić grasicę na złoty kolor, przełożyć do rondla z jarzynami i dusić na wolnym ogniu 20-25 minut. Pokrojone w plastry mleczko polać sosem.
Podawać z zielonym groszkiem.
 
Mleczko cielęce z orzechami
 
3 grasice cielęce 
2 gruszki 
cytryna 
2 pory 
12 orzechów włoskich 
15 dag masła 
łyżka cukru
imbir
½ szklanki wina półwytrawnego (madera)
pieprz
sól
 
Namoczyć na kilka godzin grasice w zimnej wodzie, zmieniając co pewien czas wodę. Opłukać, osaczyć. Włożyć do garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, obrać z błon, opłukać i osuszyć. Ułożyć w ściereczce na desce i przycisnąć czymś ciężkim na godzinę, zostawić do wystygnięcia. Pokroić w plastry.
Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Pory obrać, orzechy posiekać. Oddzielić 10 dag masła, jedną trzecią część masła rozgrzać na patelni, zrumienić na nim ćwiartki gruszek, posypać cukrem, skropić 2 łyżkami stołowymi wody i posypać szczyptą imbiru. Trzymać w cieple.
Drugą jedną trzecią część masła rozgrzać, wrzucić białe części porów, smażyć 1-2 minuty, po czym dolać 2 łyżki wody, wsypać grubo posiekane orzechy, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple.
Mocno rozgrzać resztę masła, obrumienić plastry grasicy po 1 minucie z każdej strony, oprószyć pieprzem i solą. Na ogrzany półmisek wyłożyć pory z orzechami, na nich położyć plastry grasicy, udekorować gruszkami. Na patelnię z resztą masła wlać wino, zagotować i zdjąć z ognia.
Ubijając, dodać 5 dag masła, polać sosem mleczko i natychmiast podawać.
 
Mleczko cielęce po prowansalsku
 
1—2 grasice 
2 łyżki octu 
10 dag słoniny 
6 dag margaryny 
2 cebule 
liść laurowy 
tymianek
natka pietruszki
20 dag oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
sól
 
Namoczyć na kilka godzin grasicę w zimnej wodzie z octem. Wodę kilka razy zmieniać, by stale była zimna. Opłukać i osączyć. Włożyć do zimnej, osolonej wody i wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, wyjąć, obrać z błon, opłukać i osuszyć. Ułożyć w ściereczce na desce i przycisnąć czymś ciężkim na godzinę do całkowitego wystygnięcia. Wystudzoną grasicę naszpikować słoniną. Obrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Cebule obrać i pokroić w plasterki, dodać do zrumienionej grasicy, doprawić solą i pieprzem, wrzucić liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki. Dusić godzinę na wolnym ogniu, podlewając wodą. Dodać oliwki bez pestek i 2 łyżki koncentratu pomidorowego roz-prowadzonego w szklance wody. Dusić jeszcze 30 minut.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zielonym groszkiem.
 
Mleczko cielęce po wiedeńsku
 
1-2 grasice 
2 łyżki octu 
5 łyżek mąki 
2 jaja 
1/2 szklanki bułki tartej 
10 dag margaryny
łyżka siekanej natki pietruszki
pieprz
sól
 
Namoczyć na kilka godzin mleczko w zimnej wodzie z octem. Wodę zmieniać, by stale była zimna. Opłukać, osaczyć. Włożyć do zimnej, osolonej wody i wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, wyjąć, obrać z błon i osuszyć. Ostudzone pokroić w plastry, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po 1 minucie, na rumiano.
Podawać posypane siekaną natką pietruszki, ze smażonymi ziemniakami i marchewką z zielonym groszkiem.
 
Mleczko w cieście
 
75 dag grasicy 
ocet 
15 dag masła 
szklanka białego wina 
12 goździków 
1/2 łyżeczki miodu
1 i ½ szklanki bulionu
60 dag włoszczyzny
45 dag gotowego ciasta półfrancuskiego
pieprz
sól
 
Grasicę moczyć w zimnej wodzie z octem. Wodo często zmieniać, by była zimna. Osaczoną grasice włożyć do zimnej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Wyjąć, oczyścić z błon. Rozgrzać 5 dag masła i usmażyć grasicę ze wszystkich stron na zloty kolor. Dodać wino, wymieszać, włożyć goździki i miód, gotować, by połowa sosu odparowała. Dodać bulion, 5 dag masła, zagotować. Wyjąć mięso, przecedzić sos. Grasicę pokroić, położyć na talerzu, dodać ugotowaną włoszczyznę, polać sosem. Pozostałe jarzyny położyć obok. Z ciasta uformować krateczkę, potem koszyczek, upiec i przykryć potrawę.
 
Grasica wg.Rav
2-2,5 kg Grasicy 
2 marchwie pomarańczowy
1 marchwie żółte
4 łodygi selera naciowego
2 plastry szpeku lub boczku
1 l białego wina 
1,5 bulionu z kurczaka lub warzywnego + bulion do sparzenia grasicy
4-5 gałązek świeżego rozmarynu
4 cebule
1 l śmietanki 

Grasicę dokładnie i wypłukać. Zalać wrzącym bulionem i parzyć ok 8 minut.
Obrać dokładnie z błon. Obsmażyć na oleju. Patelnię zdeglasować winem lub bulionem i dodać później do sosu.
Marchew, selera, cebulę, szpek pokroić w drobną kostkę (0,5x0,5 mm)i zeszklić na oliwie. Dolać połowę wina i zredukować do 1/4 objętości. Dolać resztę wina, bulion i śmietanę. Gdy warzywa będą miękkie dodać grasicę i dusić jeszcze przez ok 20-30 minut. Na 5 minut przed końcem dodać drobno posiekany rozmaryn.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potrawy z grasicy (mleczka cielęcego)
No ...... wiesz zapewne, że takimi przepisami ..... będę Cie prosił .....przy okazji o kolejną dostawę :D  :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ...... wiesz zapewne, że takimi przepisami ..... będę Cie prosił .....przy okazji o kolejną dostawę  

 

Nie ma sprawy.Zawsze do usług.Jak będę kupował mięso to się odezwę. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Sobotnia Animelka   (dzięki Arku :D​ za grasicę )

z borowikami  wg inspiracji EANNY  :thumbsup:  z lekkimi modyfikacjami

post-70549-0-90799600-1506967587_thumb.jpg

i oczywiście z wiśniami

post-70549-0-24014700-1506967699_thumb.jpg

 sałatka z Jadłodalni

post-70549-0-27890100-1506967746_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smacznego :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.