@halusia@ Posted January 26, 2014 Author Report Share #26 Posted January 26, 2014 Halusia - zastrzelę Cię ! Ja chcę je jeść !!! To kto Cię będzie drażnił Miro?? Halusia, ja bez kawusi moge , przepadam za ciastem drozdzowym pod kazda postacia Aniu ja również... a najbardziej jeszcze ciepłe Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13946-ciasto-chru%C5%9Bciki-dro%C5%BCd%C5%BCowefaworki/page/2/#findComment-329572 Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted February 4, 2017 Report Share #27 Posted February 4, 2017 Jako że jest karnawał, więc czas na pączki i faworki. Gusta co do pączków są tak różne, że nie wrzucę swojego przepisu, ale wrzucę bardzo prosty przepis na faworki, stosowany w mojej rodzinie od (co najmniej) 3 pokoleń. Większość przepisów na faworki jakie znajdziecie mówi, że trzeba wielokrotnie wałkować i składać ciasto, najlepiej bijąc go jeszcze wałkiem, żeby przy smażeniu się rozwarstwiało. W tym przepisie stosuje się inny myk, który powoduje, że wystarczy dwa wałkowania, a efekt końcowy jest podobny, jeśli nie lepszy.3 żółtka, szczypta soli, 4 łyżki śmietany, 5 czubatych łyżek mąki -wyrobić ciasto.Rozwałkować cienko. Posmarować roztopionym masłem, zrolować iponownie rozwałkować. To jest tajemnica sukcesu - bo faworki będa się rozwarstwiać w tym miejscu gdzie były smarowane. Czyli im cieńszy placek i po zrolowaniu więcej warstw, bym bardziej rozwarstwione (czyli puszyste) Wykrawać faworki i smażyć - jako to robić to już chyba wszyscy wiedzą ;-) A jak nie - to łatwo znaleźć. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13946-ciasto-chru%C5%9Bciki-dro%C5%BCd%C5%BCowefaworki/page/2/#findComment-539101 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted February 4, 2017 Report Share #28 Posted February 4, 2017 Rozwałkować cienko. Posmarować roztopionym masłem, zrolować i ponownie rozwałkować. I to jest sposob ,aby faworki jednak napily sie tluszczu. Tyle samo zoltek ile lyzek smietany, dodac do tego spirytus,wodke lub ocet ,kiedy ciasto jest wyrobione, nalezy je zostawic tylko na okolo 1 h. Pozniej rozwalkowac bardzo cienko i bedzie Puchnac w czasie smazenia, a kiedy sie je bedzie jadlo, zrobi sliczne " pyk" i caly cukier pudek bedzie na Tobie . Zrob w ten sposob i sie zdziwisz, ze nie trzeba walkowac ,smarowac maslem i ponownie walkowac. Faworki to nie ciasto francuzkie. Pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego [Dodano: 04 lut 2017 - 06:36]Za to z okazji Tlustego czwartku ,proponuje wam zrobic Cronuts, czyli paczki z ciasta francuzkiego. Tutaj znalazlam przepis http://www.mojewypieki.com/post/cronut-croissant-czy-donut Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13946-ciasto-chru%C5%9Bciki-dro%C5%BCd%C5%BCowefaworki/page/2/#findComment-539103 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 4, 2017 Report Share #29 Posted February 4, 2017 Moj tata robi od lat faworki z przepisu z ksiazki kucharskiej wydanej w 59 r / szare oprawy/ kruchosc zalezy od wybijanie ciasta walkiem .ciasto sie napowietrza , po usmazeniu jest mocno babelkowe i kruchutkie , Do ciasta dodac trzeba spirytus lub ocet wtedy ciasto nie chlonie tluszczu w czasie smazenia. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13946-ciasto-chru%C5%9Bciki-dro%C5%BCd%C5%BCowefaworki/page/2/#findComment-539118 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.