Jump to content

Recommended Posts

Halusia - zastrzelę Cię !  Ja chcę je jeść !!!

To kto Cię będzie drażnił Miro??  :tongue:

Halusia, ja bez kawusi moge , przepadam za ciastem drozdzowym pod kazda postacia    

Aniu  ja również... a najbardziej jeszcze ciepłe  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

• 3 years later...

Jako że jest karnawał, więc czas na pączki i faworki. Gusta co do pączków są tak różne, że nie wrzucę swojego przepisu, ale wrzucę bardzo prosty przepis na faworki, stosowany w mojej rodzinie od (co najmniej) 3 pokoleń.

Większość przepisów na faworki jakie znajdziecie mówi, że trzeba wielokrotnie wałkować i składać ciasto, najlepiej bijąc go jeszcze wałkiem, żeby przy smażeniu się rozwarstwiało. W tym przepisie stosuje się inny myk, który powoduje, że wystarczy dwa wałkowania, a efekt końcowy jest podobny, jeśli nie lepszy.

3 żółtka, szczypta soli, 4 łyżki śmietany, 5 czubatych łyżek mąki -wyrobić ciasto.Rozwałkować cienko. Posmarować roztopionym masłem, zrolować iponownie rozwałkować. To jest tajemnica sukcesu - bo faworki będa się rozwarstwiać w tym miejscu gdzie były smarowane. Czyli im cieńszy placek  i po zrolowaniu więcej warstw, bym bardziej rozwarstwione (czyli puszyste) Wykrawać faworki i smażyć - jako to robić to już chyba wszyscy wiedzą ;-) A jak nie - to łatwo znaleźć.

Rozwałkować cienko. Posmarować roztopionym masłem, zrolować i ponownie rozwałkować.

I to jest sposob ,aby faworki jednak napily sie  tluszczu.

Tyle samo zoltek ile lyzek smietany, dodac do tego spirytus,wodke lub ocet ,kiedy ciasto jest wyrobione, nalezy je zostawic tylko na okolo 1 h. Pozniej rozwalkowac bardzo cienko i bedzie Puchnac w czasie smazenia, a kiedy sie je bedzie jadlo, zrobi sliczne " pyk" i caly cukier pudek bedzie na Tobie   :laugh::D .

Zrob w ten sposob i sie zdziwisz, ze nie trzeba walkowac ,smarowac maslem i ponownie walkowac. Faworki to nie ciasto francuzkie.

Pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego :D  

[Dodano: 04 lut 2017 - 06:36]

Za to z okazji Tlustego czwartku ,proponuje wam zrobic Cronuts, czyli paczki z ciasta francuzkiego. Tutaj znalazlam przepis 

http://www.mojewypieki.com/post/cronut-croissant-czy-donut

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Moj tata robi od lat faworki z przepisu z ksiazki kucharskiej wydanej w 59 r / szare oprawy/ kruchosc zalezy od wybijanie ciasta walkiem .ciasto sie napowietrza  , po usmazeniu jest mocno babelkowe i kruchutkie , Do ciasta dodac trzeba spirytus lub ocet wtedy ciasto nie chlonie tluszczu w czasie smazenia.