Jump to content

Recommended Posts

 

 

Halusia - zastrzelę Cię !  Ja chcę je jeść !!!
 

 

To kto Cię będzie drażnił Miro??  :tongue:

 

 

Halusia, ja bez kawusi moge , przepadam za ciastem drozdzowym pod kazda postacia    
 

 

Aniu  ja również... a najbardziej jeszcze ciepłe  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

  • 3 years later...

Jako że jest karnawał, więc czas na pączki i faworki. Gusta co do pączków są tak różne, że nie wrzucę swojego przepisu, ale wrzucę bardzo prosty przepis na faworki, stosowany w mojej rodzinie od (co najmniej) 3 pokoleń.

 

Większość przepisów na faworki jakie znajdziecie mówi, że trzeba wielokrotnie wałkować i składać ciasto, najlepiej bijąc go jeszcze wałkiem, żeby przy smażeniu się rozwarstwiało. W tym przepisie stosuje się inny myk, który powoduje, że wystarczy dwa wałkowania, a efekt końcowy jest podobny, jeśli nie lepszy.

3 żółtka, szczypta soli, 4 łyżki śmietany, 5 czubatych łyżek mąki -wyrobić ciasto.Rozwałkować cienko. Posmarować roztopionym masłem, zrolować iponownie rozwałkować. To jest tajemnica sukcesu - bo faworki będa się rozwarstwiać w tym miejscu gdzie były smarowane. Czyli im cieńszy placek  i po zrolowaniu więcej warstw, bym bardziej rozwarstwione (czyli puszyste) Wykrawać faworki i smażyć - jako to robić to już chyba wszyscy wiedzą ;-) A jak nie - to łatwo znaleźć.

 

 

Rozwałkować cienko. Posmarować roztopionym masłem, zrolować i ponownie rozwałkować.
 

 I to jest sposob ,aby faworki jednak napily sie  tluszczu.

 

  Tyle samo zoltek ile lyzek smietany, dodac do tego spirytus,wodke lub ocet ,kiedy ciasto jest wyrobione, nalezy je zostawic tylko na okolo 1 h. Pozniej rozwalkowac bardzo cienko i bedzie Puchnac w czasie smazenia, a kiedy sie je bedzie jadlo, zrobi sliczne " pyk" i caly cukier pudek bedzie na Tobie   :laugh::D .

 Zrob w ten sposob i sie zdziwisz, ze nie trzeba walkowac ,smarowac maslem i ponownie walkowac. Faworki to nie ciasto francuzkie.

 Pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego :D  


[Dodano: 04 lut 2017 - 06:36]

Za to z okazji Tlustego czwartku ,proponuje wam zrobic Cronuts, czyli paczki z ciasta francuzkiego. Tutaj znalazlam przepis 

 

 

http://www.mojewypieki.com/post/cronut-croissant-czy-donut

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Moj tata robi od lat faworki z przepisu z ksiazki kucharskiej wydanej w 59 r / szare oprawy/ kruchosc zalezy od wybijanie ciasta walkiem .ciasto sie napowietrza  , po usmazeniu jest mocno babelkowe i kruchutkie , Do ciasta dodac trzeba spirytus lub ocet wtedy ciasto nie chlonie tluszczu w czasie smazenia.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.