Skocz do zawartości

Kuter, kuter-alternatywa


strampek

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 579
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuje. Ale bardziej zależało mi na doświadczeniach praktycznych. Sam przyznasz że zakres 20-8000obr/min jest jak dla mnie dosyć duży. Chciałbym zrobić kuter o stałej lecz najbardziej optymalnej prędkości obrotowej. Związane jest to z jak najbardziej prostą konstrukcją.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem Ci tak, 20obr/min to wg mnie za mało a 8000 to już chyba ciut za dużo bo farsz by Ci się szybko grzał a to przy wyrobie parówek ma znaczenie, bo przy produkcji pasztetowej temperatura nie będzie aż tak istotna.

Wg mnie dobrym rozwiązaniem był oby zapytanie np. do Yogiego; on posiada kuter i myśle że odczytanie liczby obrotów noża nie powinno stanowić dla niego problemu.

Aha pamiętaj też, że misa musi się obracać, aby farsz się równomiernie rozdrabniał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Własnie cała sztuka polega na dodaniu obrotowej misy o okreslonej głebokości i regulowanym zakresie temperatur. Dodatkowo misa jest chłodzona za pomoca wody w podwójnym płaszczu.

Strampku, to jedno z najbardziej profesjonalnych i skomplikowanych urządzeń masarskich. Na Twoim miejscu nie podejmował bym się jego produkcji. Osiągniesz, jak piszesz, najwyżej większy blender, który przy większym wsadzie, będzie osiągał także większą temp. farszu.

Koszt wyprodukowania kutra (prawidłwo działającego) będzie zbliżony do ceny jaką za niego zapłacisz na aukcjach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.andziak.com/html_pl/index.php?id=kutry

tu masz wszystkie dane

Myśle że jak dasz 2880 obr/min prosto z wału silnika bedzie dobrze i bez przekladni,

rura nie da takiego efektu co misa obrotowa w kutrze mięso siekane ucieka od noży,

co zapobiega przegrzaniu mięsa

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli już jednak uprzesz się na budowę, to moim zdaniem musisz go zaopatrzyć w regulację obrotów - dla silników komutatorowych to kwestia 30zł
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no... tak...nie wziąłem pod uwagę misy :blush: - co nie zmienia faktu że to tylko 30złx2 :lol:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam wszystkich szukam czegos takiego http://cgi.ebay.de/V2A-Zwilling-Kutter-mit-Fleischwolf-aus-Edelstahl_W0QQitemZ400025438468QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item5d235fc904&_trksid=p3286.c0.m14 tylko jakies 5, 10 l kuter no i w polsce bo jak widac cena jest duza nie moge znajzc na goglach, moze macie jakis link albo cos takiego do sprzedania

POZDRAWIAM

Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy ktos moglby mi pomoc przy wyborze kutra i powiedziec czy kuter z ponizszego linku

http://img407.imageshack.us/i/obraz017o.jpg/

 

bedzie wystarczajacy do rozdrabniania miesa na parowki ?

Nigdy nie kutrowałem mięsa na tego typu kutrze. Urządzenie przypomina duży malakser, gdzie obracające się noże rozdrabniają mięso, jednocześnie mieszając .

Typowy kuter to obracająca się misa z miesem, które jest cięte przez prostopadle ustawione względem misy noże.

Z pozytywnym rezultatem na podobnym urządzeniu (nie skala wielkości) robili parówki EAnna i BonAir i beiot.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

można ale trzeba trochę zachodu - trzeba uważać aby nie przegrzać masy
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam kuter stołowy znajdziesz tutaj

no fakt... do domu w sam raz ... i cena też pewnie przystępna jak na domowy budżet :???:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mowiony,

ja mam podobnego typu kuter, tyle że chiński. Jest ok. Parówki już robiłem kilka razy. Trzeba zmrozić mięso i dodać lód. Wadą jest jego pojemność 5l, jak dla mnie teraz to za mało. Optymalna to 10-15l.

Nie maiłem kontaktu z kutrem poziomym, także się nie wypowiadam, na temat lepszy gorszy.

Tak to jest. Wędzarnia za mała, kuter za mały, wilk za wolny, czasu za mało :devil:

Ten z Twojego zdjęcia jest ok i chyba duży, czy to Cutto?

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.