strampek Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2008 Przymierzam się do wykonania we własnym zakresie małego kutra. Jakie optymalne obrotypowinien posiadać przy nożach o średnicy 200 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuter_(maszyna) tyle znalazłem wiedzy w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2008 Dziękuje. Ale bardziej zależało mi na doświadczeniach praktycznych. Sam przyznasz że zakres 20-8000obr/min jest jak dla mnie dosyć duży. Chciałbym zrobić kuter o stałej lecz najbardziej optymalnej prędkości obrotowej. Związane jest to z jak najbardziej prostą konstrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2008 Powiem Ci tak, 20obr/min to wg mnie za mało a 8000 to już chyba ciut za dużo bo farsz by Ci się szybko grzał a to przy wyrobie parówek ma znaczenie, bo przy produkcji pasztetowej temperatura nie będzie aż tak istotna.Wg mnie dobrym rozwiązaniem był oby zapytanie np. do Yogiego; on posiada kuter i myśle że odczytanie liczby obrotów noża nie powinno stanowić dla niego problemu.Aha pamiętaj też, że misa musi się obracać, aby farsz się równomiernie rozdrabniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2008 Wykonanie misy w moich warunkach będzie trudne. Planuję zamiast misy rurę w której obracały by się noże . Coś w rodzaju blendera pracującego w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2008 Własnie cała sztuka polega na dodaniu obrotowej misy o okreslonej głebokości i regulowanym zakresie temperatur. Dodatkowo misa jest chłodzona za pomoca wody w podwójnym płaszczu.Strampku, to jedno z najbardziej profesjonalnych i skomplikowanych urządzeń masarskich. Na Twoim miejscu nie podejmował bym się jego produkcji. Osiągniesz, jak piszesz, najwyżej większy blender, który przy większym wsadzie, będzie osiągał także większą temp. farszu.Koszt wyprodukowania kutra (prawidłwo działającego) będzie zbliżony do ceny jaką za niego zapłacisz na aukcjach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2008 http://www.andziak.com/html_pl/index.php?id=kutrytu masz wszystkie dane Myśle że jak dasz 2880 obr/min prosto z wału silnika bedzie dobrze i bez przekladni, rura nie da takiego efektu co misa obrotowa w kutrze mięso siekane ucieka od noży,co zapobiega przegrzaniu mięsa Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2008 Pocieszyłeś mnie. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2008 jeśli już jednak uprzesz się na budowę, to moim zdaniem musisz go zaopatrzyć w regulację obrotów - dla silników komutatorowych to kwestia 30zł Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2008 Abratku, dwa silniki i dwa regulatory. Misa jest wolnoobrotowa, zaś noże szybkoobrotowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2008 Masz Strampusiu i działaj: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2008 no... tak...nie wziąłem pod uwagę misy :blush: - co nie zmienia faktu że to tylko 30złx2 :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masorz 75 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Października 2009 Witam wszystkich szukam czegos takiego http://cgi.ebay.de/V2A-Zwilling-Kutter-mit-Fleischwolf-aus-Edelstahl_W0QQitemZ400025438468QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item5d235fc904&_trksid=p3286.c0.m14 tylko jakies 5, 10 l kuter no i w polsce bo jak widac cena jest duza nie moge znajzc na goglach, moze macie jakis link albo cos takiego do sprzedania POZDRAWIAM Cytuj Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Października 2009 Zapukaj do kolegi TOSHIBA. Ostatnio kupował trochę mniejszy. Może poprzedni ma na sprzedaż :question: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Października 2009 Niewiem czy dostaniesz 2 w 1 -dnym w mikro wymiarach tzn. 5l ale moge sie mylic .Ale i tak wszyscy doradzaja kupowac wszystko wieksze bo za jakis czas wyda sie zamale :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masorz 75 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Października 2009 kiedys jak zabijalem swinie u jednego gospodaza mail taki maszynka 32 kuter chyba 7 l do robotek domawych super sprawa Cytuj Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Października 2009 masorz 75, pilnuj na niemieckim ebay`u. Czasami się znajdzie się dwa w jednym. http://cgi.ebay.de/Hobart-Tischkutter-Cutter-Kutter-Mod-84186_W0QQitemZ110441283497QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item19b6d03fa9&_trksid=p3286.c0.m14 Zapytaj się sprzedającego, czy nie można podłączyć maszynki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Października 2009 Zapukaj do kolegi TOSHIBA. Ostatnio kupował trochę mniejszy. Może poprzedni ma na sprzedaż :question: Tylko, że tamten to był sam kuter :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mowiony Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Października 2009 Witam, czy ktos moglby mi pomoc przy wyborze kutra i powiedziec czy kuter z ponizszego linkuhttp://img407.imageshack.us/i/obraz017o.jpg/ bedzie wystarczajacy do rozdrabniania miesa na parowki ? Z gory wszystkim dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Października 2009 czy ktos moglby mi pomoc przy wyborze kutra i powiedziec czy kuter z ponizszego linku http://img407.imageshack.us/i/obraz017o.jpg/ bedzie wystarczajacy do rozdrabniania miesa na parowki ?Nigdy nie kutrowałem mięsa na tego typu kutrze. Urządzenie przypomina duży malakser, gdzie obracające się noże rozdrabniają mięso, jednocześnie mieszając . Typowy kuter to obracająca się misa z miesem, które jest cięte przez prostopadle ustawione względem misy noże. Z pozytywnym rezultatem na podobnym urządzeniu (nie skala wielkości) robili parówki EAnna i BonAir i beiot. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mowiony Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Października 2009 Acha czyli rozumiem ze mozna zastosowac taki kuter do parowek ? Ew czy moglby mi ktos polecic jakis adres gdzie moglbym zakupic kuter stolowy uzywany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Października 2009 można ale trzeba trochę zachodu - trzeba uważać aby nie przegrzać masy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Października 2009 witam kuter stołowy znajdziesz tutaj http://www.andziak.com/html_pl/index.php?id=kutry pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Października 2009 witam kuter stołowy znajdziesz tutajno fakt... do domu w sam raz ... i cena też pewnie przystępna jak na domowy budżet :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Października 2009 mowiony, ja mam podobnego typu kuter, tyle że chiński. Jest ok. Parówki już robiłem kilka razy. Trzeba zmrozić mięso i dodać lód. Wadą jest jego pojemność 5l, jak dla mnie teraz to za mało. Optymalna to 10-15l. Nie maiłem kontaktu z kutrem poziomym, także się nie wypowiadam, na temat lepszy gorszy. Tak to jest. Wędzarnia za mała, kuter za mały, wilk za wolny, czasu za mało :devil: Ten z Twojego zdjęcia jest ok i chyba duży, czy to Cutto? Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.