Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dorada na pomidorach

dorada ryba pieczona ryba

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 11 lut 2017 - 18:37

Małgo wymysł na obiad - dorada na pomidorach

4 dorady

Załączony plik  WP_20170211_08_32_22_Pro.jpg   65,98 KB   5 Ilość pobrań

po oczyszczeniu nacięte co ok 2 cm

Załączony plik  WP_20170211_09_06_22_Rich.jpg   43,82 KB   5 Ilość pobrań

po obu stronach

Załączony plik  WP_20170211_09_08_01_Rich.jpg   45,33 KB   5 Ilość pobrań

do marynaty/ sosu

2 cytryny i czosnek ( finalnie dodany 4 ząbki - 1 na doradę)

Załączony plik  WP_20170211_09_16_16_Rich.jpg   29,98 KB   5 Ilość pobrań

oczywiście sam sok z cytryn

Załączony plik  WP_20170211_09_19_44_Rich.jpg   60,29 KB   5 Ilość pobrań

pęczek kolendry i koperku

Załączony plik  WP_20170211_09_19_44_Rich.jpg   60,29 KB   5 Ilość pobrań Załączony plik  WP_20170211_09_22_00_Rich.jpg   68,11 KB   5 Ilość pobrań

posiekany do blendera wrzucamy do blendera pisiekane wstępnie : koperek, kolendrę, kmin rzymski i paprykę słodką ( po czubatej łyżeczce)

dodajemy czosnek , łyżeczke czubatą ;)  ostrej papryki lub chili (sambal lub harisa) sok z cytryny ok 1,5 łyżki oliwy z oliwek na rybęZałączony plik  WP_20170211_09_28_45_Rich.jpg   53,56 KB   5 Ilość pobrań

blendujemy

Załączony plik  WP_20170211_09_29_08_Rich.jpg   48,97 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20170211_09_29_39_Rich.jpg   52,39 KB   5 Ilość pobrań

rybę obtaczamy pastą wciskając w nacięcia

Załączony plik  WP_20170211_09_31_19_Rich.jpg   55,29 KB   5 Ilość pobrań

Pamiętamy o posoleniu ryby


[Dodano: 11 lut 2017 - 18:29]

Załączony plik  WP_20170211_09_32_12_Rich.jpg   48,53 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20170211_09_32_15_Rich.jpg   52,04 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20170211_09_32_55_Rich.jpg   42,63 KB   4 Ilość pobrań

Małgosia dokładnie smaruje doradę z obu stron

Załączony plik  WP_20170211_09_32_56_Rich.jpg   40,83 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20170211_09_32_56_Rich.jpg   40,83 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20170211_09_32_58_Rich.jpg   42,17 KB   3 Ilość pobrań

obtoczone do pojemnika

Załączony plik  WP_20170211_09_36_18_Rich.jpg   67,63 KB   3 Ilość pobrań

w folię

Załączony plik  WP_20170211_09_37_22_Rich.jpg   76,14 KB   3 Ilość pobrań

i w naszym przypadku na 4 godziny do chłodnego garażu (ale można od razu do piekarnika)

przygotowane pomidory do obrania (nie koniecznie)

Załączony plik  WP_20170211_14_37_50_Rich.jpg   27,49 KB   3 Ilość pobrań


[Dodano: 11 lut 2017 - 18:37]

na blache układamy pokrojone pomidorki

Załączony plik  WP_20170211_14_46_26_Rich.jpg   62,79 KB   3 Ilość pobrań

rybki na pomidorki

Załączony plik  WP_20170211_14_49_14_Rich.jpg   75,06 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20170211_14_49_21_Rich.jpg   73,25 KB   3 Ilość pobrań

wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 st C na 30 min. 

Wyjęta z piekarnika

Załączony plik  WP_20170211_15_33_03_Rich.jpg   71,2 KB   3 Ilość pobrań

i na stół

Załączony plik  WP_20170211_15_34_05_Pro.jpg   67,31 KB   3 Ilość pobrań

jeszcze jakieś sałatki z marchewki , osobno z kopru włoskiego

Załączony plik  WP_20170211_14_38_01_Rich.jpg   47,51 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20170211_14_59_09_Rich.jpg   61,15 KB   4 Ilość pobrań

i pieczone frytki z batatów

Smacznego - POLECAM

Załączone pliki


Użytkownik Muski edytował ten post 09 sie 2018 - 15:06


#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 12 lut 2017 - 08:09

Zapomniałem dopisać - pokrojone bataty posypane pieprzem, solą i troche oleju ryżowego (odrobina co by nie przywarły do blachy) i pieczone w piekarniku :thumbsup: 



#3 darbarian

darbarian

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 260 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 12 lut 2017 - 12:54

No i zgłodniałem :(

#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 23 mar 2019 - 12:27

A że rybka smaczna - powtóreczka  :cry:  ;)

Załączony plik  IMG_20190319_152316.jpg   112,37 KB   1 Ilość pobrań



#5 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 23 mar 2019 - 13:41

Rybkę obowiązkowo muszę wypróbować ,bo doradę bardzo lubimy .[bataty -niekoniecznie ;)]



#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 23 mar 2019 - 13:46

doradę bardzo lubimy .[bataty -niekoniecznie ]
Wczorajsza była bez  ;)  - no i kwestia czy lubicie kumin ? W pierwszym poście dałem tak krok po kroku - zawsze łatwiej - a dodatki ? sama z tymi pomidorkami jest świetna  :blush: 

#7 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 23 mar 2019 - 14:32

Kumin jak kumin,ale kolendre też niekoniecznie :(

Najbardziej zaintrygowały mnie pomidorki :)



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5683 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 mar 2019 - 14:35

Kumin lubim :-) kminek tyz chociaz to dwa rozne smaki ..dorade tez b nie jest az tak oscista ..chociaz ja z ryb to najlepiej sledzik i wegorz ale ten tylko smazony za wedzonym nie przepadam  :)

ja czasem dorsza filet robie tak na pomidorkachi jeszcze daje cienko poszatkowany koper wloski.



#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11545 postów

Napisano 23 mar 2019 - 14:35

A że rybka smaczna - powtóreczka :cry: ;)

 

A u nas dzisiaj rosołek na bażancie i wołowinie (szponder).Rosół taki jak lubię czyli tłuściutki i o intensywnym smaku.Bażant gotowany już nie koniecznie.Suchy i po obraniu z kości pójdzie do pasztetu.



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5683 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 mar 2019 - 14:37

@Muski, widze ze my podobne smaki mamy :D

 U nas dzis obiad na szybko , tacos


Użytkownik electra edytował ten post 23 mar 2019 - 14:38


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 23 mar 2019 - 14:42

Bażant gotowany już nie koniecznie.Suchy i po obraniu z kości pójdzie do pasztetu.
I to jest jego najlepsze miejsce - a taki rosołek miodzio :thumbsup: 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych