Skocz do zawartości

Dorada na pomidorach


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Małgo wymysł na obiad - dorada na pomidorach

4 dorady

post-70549-0-83297600-1486831923_thumb.jpg

po oczyszczeniu nacięte co ok 2 cm

post-70549-0-66549300-1486831926_thumb.jpg

po obu stronach

post-70549-0-37696900-1486831929_thumb.jpg

do marynaty/ sosu

2 cytryny i czosnek ( finalnie dodany 4 ząbki - 1 na doradę)

post-70549-0-25690300-1486831932_thumb.jpg

oczywiście sam sok z cytryn

post-70549-0-31977200-1486831935_thumb.jpg

pęczek kolendry i koperku

post-70549-0-31977200-1486831935_thumb.jpg post-70549-0-68360100-1486831938_thumb.jpg

posiekany do blendera wrzucamy do blendera pisiekane wstępnie : koperek, kolendrę, kmin rzymski i paprykę słodką ( po czubatej łyżeczce)

dodajemy czosnek , łyżeczke czubatą ;)  ostrej papryki lub chili (sambal lub harisa) sok z cytryny ok 1,5 łyżki oliwy z oliwek na rybępost-70549-0-87804900-1486831941_thumb.jpg

blendujemy

post-70549-0-78547800-1486831944_thumb.jpgpost-70549-0-46945900-1486831947_thumb.jpg

rybę obtaczamy pastą wciskając w nacięcia

post-70549-0-10095700-1486831950_thumb.jpg

Pamiętamy o posoleniu ryby


[Dodano: 11 lut 2017 - 18:29]

post-70549-0-26263700-1486833844_thumb.jpgpost-70549-0-91915400-1486833846_thumb.jpgpost-70549-0-32811700-1486833849_thumb.jpg

Małgosia dokładnie smaruje doradę z obu stron

post-70549-0-95269400-1486833851_thumb.jpgpost-70549-0-95269400-1486833851_thumb.jpgpost-70549-0-55976100-1486833854_thumb.jpg

obtoczone do pojemnika

post-70549-0-80042600-1486833857_thumb.jpg

w folię

post-70549-0-99406800-1486833860_thumb.jpg

i w naszym przypadku na 4 godziny do chłodnego garażu (ale można od razu do piekarnika)

przygotowane pomidory do obrania (nie koniecznie)

post-70549-0-59688500-1486833863_thumb.jpg


[Dodano: 11 lut 2017 - 18:37]

na blache układamy pokrojone pomidorki

post-70549-0-48884000-1486834265_thumb.jpg

rybki na pomidorki

post-70549-0-65899000-1486834268_thumb.jpgpost-70549-0-39251400-1486834271_thumb.jpg

wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 st C na 30 min. 

Wyjęta z piekarnika

post-70549-0-97385700-1486834291_thumb.jpg

i na stół

post-70549-0-94597700-1486834294_thumb.jpg

jeszcze jakieś sałatki z marchewki , osobno z kopru włoskiego

post-70549-0-05800800-1486834316_thumb.jpgpost-70549-0-99590700-1486834325_thumb.jpg

i pieczone frytki z batatów

Smacznego - POLECAM

post-70549-0-97568400-1486834297_thumb.jpg

post-70549-0-29692000-1486834343_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem dopisać - pokrojone bataty posypane pieprzem, solą i troche oleju ryżowego (odrobina co by nie przywarły do blachy) i pieczone w piekarniku :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

A że rybka smaczna - powtóreczka  :cry:  ;)

post-70549-0-83218200-1553340416_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

doradę bardzo lubimy .[bataty -niekoniecznie ]
Wczorajsza była bez  ;)  - no i kwestia czy lubicie kumin ? W pierwszym poście dałem tak krok po kroku - zawsze łatwiej - a dodatki ? sama z tymi pomidorkami jest świetna  :blush: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kumin lubim :-) kminek tyz chociaz to dwa rozne smaki ..dorade tez b nie jest az tak oscista ..chociaz ja z ryb to najlepiej sledzik i wegorz ale ten tylko smazony za wedzonym nie przepadam  :)

ja czasem dorsza filet robie tak na pomidorkachi jeszcze daje cienko poszatkowany koper wloski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A że rybka smaczna - powtóreczka :cry:;)

 

A u nas dzisiaj rosołek na bażancie i wołowinie (szponder).Rosół taki jak lubię czyli tłuściutki i o intensywnym smaku.Bażant gotowany już nie koniecznie.Suchy i po obraniu z kości pójdzie do pasztetu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Muski, widze ze my podobne smaki mamy :D

 U nas dzis obiad na szybko , tacos

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bażant gotowany już nie koniecznie.Suchy i po obraniu z kości pójdzie do pasztetu.
I to jest jego najlepsze miejsce - a taki rosołek miodzio :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.