akakij Posted March 18, 2021 Report Share #26 Posted March 18, 2021 A co zawiera podgardle, że jest wymagane w wielu przepisach? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13980-lektura-obowi%C4%85zkowaprzypomnienie-wykrawanie-wieprzowych-cz%C4%99%C5%9Bci-zasadniczych-uzyski-i-klasyfikacja-mi%C4%99sa-drobnego/page/2/#findComment-700395 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 18, 2021 Report Share #27 Posted March 18, 2021 co zawiera podgardle, że jest wymagane w wielu przepisach? Przede wszystkim twardy tłuszcz. Taki tłuszcz jest niezwykle cenny tym bardziej, że tuczone kukurydzą zwierzęta mają nawet w słoninie karkowej (z założenia powinien to być tłuszcz twardy) dużo składników kwasów tłuszczowych nienasyconych, czyli typu olejowego. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13980-lektura-obowi%C4%85zkowaprzypomnienie-wykrawanie-wieprzowych-cz%C4%99%C5%9Bci-zasadniczych-uzyski-i-klasyfikacja-mi%C4%99sa-drobnego/page/2/#findComment-700397 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 18, 2021 Report Share #28 Posted March 18, 2021 Taki tłuszcz jest niezwykle cenny tym bardziej, że tuczone kukurydzą zwierzęta mają nawet w słoninie karkowej (z założenia powinien to być tłuszcz twardy) dużo składników kwasów tłuszczowych nienasyconych, czyli typu olejowego Owszem podgardle to jedynka wśród tłuszczów , ale ja bym tłuszczu z podgardla gdzie świnie tuczone są kukurydzą nie zaliczył do twardego. Już niektórzy o tym się przekonali wykonując wyroby z tym tłuszczem. Takiego tłuszczu jako dodatku do kiełbas raczej bym unikał. A co zawiera podgardle, że jest wymagane w wielu przepisach?. Oprócz tłuszczu podgardle po klasyfikacji i pozbyciu się gruczołów zawiera II wp. i skórę. Zapewne pytasz w podtekście czy tłuszcz sklei Ci wyrób. Otóż nie .Tłuszcz nic nie skleja. Skleja tzw. III wp. czyli mięso o dużej ilości tkanki łącznej. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13980-lektura-obowi%C4%85zkowaprzypomnienie-wykrawanie-wieprzowych-cz%C4%99%C5%9Bci-zasadniczych-uzyski-i-klasyfikacja-mi%C4%99sa-drobnego/page/2/#findComment-700409 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.