Jump to content

[Lektura obowiązkowa][Przypomnienie] Wykrawanie wieprzowych części zasadniczych, uzyski i klasyfikacja mięsa drobnego


Recommended Posts

 

 

co zawiera podgardle, że jest wymagane w wielu przepisach?

Przede wszystkim twardy tłuszcz. Taki tłuszcz jest niezwykle cenny tym bardziej, że tuczone kukurydzą zwierzęta mają nawet w słoninie karkowej (z założenia powinien to być tłuszcz twardy) dużo składników kwasów tłuszczowych nienasyconych, czyli typu olejowego.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Taki tłuszcz jest niezwykle cenny tym bardziej, że tuczone kukurydzą zwierzęta mają nawet w słoninie karkowej (z założenia powinien to być tłuszcz twardy) dużo składników kwasów tłuszczowych nienasyconych, czyli typu olejowego

Owszem podgardle to jedynka wśród tłuszczów , ale ja bym tłuszczu z podgardla gdzie świnie tuczone są kukurydzą nie zaliczył do twardego. Już niektórzy o tym się przekonali wykonując wyroby z tym tłuszczem. ;) Takiego tłuszczu jako dodatku do kiełbas raczej bym unikał.

 

 

A co zawiera podgardle, że jest wymagane w wielu przepisach?
.  

Oprócz tłuszczu podgardle po klasyfikacji i pozbyciu się gruczołów zawiera II wp. i skórę. Zapewne pytasz w podtekście czy tłuszcz sklei Ci wyrób. Otóż nie .Tłuszcz nic nie skleja. Skleja tzw. III wp. czyli mięso o dużej ilości tkanki łącznej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.