Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Puszkowana] Golonka wapienicka w wykonaniu cieszyńskim.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 267 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 14 lut 2017 - 13:36

Pierwsze starcie z tematem puszek.

Zainspirowany tematem

https://wedlinydomow...arek-z-bielska/

po licznych konsultacjach z autorem - dzięki serdeczne Marku za cenne uwagi i wskazówki - postanowiłem i ja dołączyć do grona "puszkarzy"  :thumbsup: .

Zamykarka identyczna czyli stary niemiecki SIMPLEX, surowiec czyli golonka oraz wykonanie krok po kroku identycznie jak w temacie powyżej.

Jedyna różnica to dwa rodzaje użytych puszek tj. puszka 99/47 oraz puszka 99/63.

Golonka rewelacyjna w smaku i niestety szybko znika zlodówki.

W przyszłości w stosunku do pierwowzoru zmniejszę ilość peklosoli natomiast pozostałe elementy bez zmian.

Następnym tematem myślę, iż będzie wędzony boczek w konserwie, gdyż sądząc po smaku golonki to też może być to co tygryski lubią.

Załączone pliki



#2 wróbel75

wróbel75

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 681 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 14 lut 2017 - 14:30

Wygląda super :clap: :thumbsup:

Aś mi smaka narobił.



#3 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5780 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 14 lut 2017 - 16:11

Pierwsze starcie z tematem puszek

 

Ale rarytasik :clap:



#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8642 postów

Napisano 14 lut 2017 - 16:22

Zainspirowany tematem

 

To ile wielofosforanów sypnąłeś do tej golonki.?Dziwię się, że ten przepis jest inspiracją dla osób robiących wędliny domowe.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 14 lut 2017 - 16:23


#5 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 267 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 14 lut 2017 - 17:40

Dobra Arkadiuszu tradycyjnie masz rację - jak tylko mrozy zelżeją zakopię całość w ogrodzie.

ps. wykopię tylko na wypadek wojny.



#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8642 postów

Napisano 14 lut 2017 - 18:56

Dobra Arkadiuszu tradycyjnie masz rację - jak tylko mrozy zelżeją zakopię całość w ogrodzie. ps. wykopię tylko na wypadek wojny.

 

Złośliwości to zostaw sobie na później.Nie wiem czy zauważyłeś że jesteś na stronie wedlinydomowe i tu nie używamy wspomagaczy a przynajmniej się tym nie chwalimy. ;)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 14 lut 2017 - 18:58


#7 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1915 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 14 lut 2017 - 20:36

Gluszec jak na pierwszy wyrób golonka super,smaka zrobiłeś że mało co bym ostatnią puchę otworzył (pozostawiam na śniadanko).

W kooperacji z kolegą Waro58 będzie wykonany boczek wędzony w puszce do Zakopca no i taki rarytasik mały dla Pań i nie tylko,ale to w przyszłym tygodniu zabawa.

p.s.Gluszec może będzie okazja się spotkać pw. ;)



#8 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 267 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 23 lut 2017 - 17:27

Po próbie z golonką nadszedł czas na zapuszkowanie wędzonego i podpiekanego boczusia - próbę puszkowania podejmę w sobotę - zobaczymy co mi z tego wyjdzie  :D .

Załączone pliki



#9 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7065 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 lut 2017 - 17:57

Jak do puszki to wędzony ale nie podpiekany ;)

Tapniete z GT-I9500

#10 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 267 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 23 lut 2017 - 18:00

To następny do zapuszkowania zrobię wędzony bez podpiekania :facepalm:  a ten i tak szybko zniknie  :thumbsup:



#11 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7065 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 lut 2017 - 18:39

Będzie suchy :(

Tapniete z GT-I9500

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 267 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 23 lut 2017 - 18:56

Mówi się trudno - uczymy się na błędach  :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych