miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Bo nie wiem jak dotrzeć do Waszej świadomości, że ujmowanie peklosoli na rzecz soli to strzał w kolano. Technolodzy, ludzie biegli w temacie obróbki i bezpieczeństwa mięsa obliczyli ile i jak peklować, żeby było bezpiecznie.I nagle nie wiadomo skąd, ktoś sobie ubzdurał, że można to olać i dawać mniej peklosili, bo azotyn to samo zło.Błąd jest powielany, a ludzie nie mający zielonego pojęcia co to mięso, co to peklowanie, robią to samo. Zobacz co napisał Roger....teoretycznie.....nie napisał, bredzisz Mirek.Nie napisał, bo zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele punktów krytycznych mamy przy produkcji wędlin i nie tylko.Jedno potknięcie, czy to w czystości, czy choćby w temperaturze i powstaje produkt który może nam zaszkodzić.Nie poczujesz tego od razu, ponieważ nasz organizm potrafi sobie poradzić z toksynami, ale jeśli będziemy mu je ciągle dozować, to w końcu nie wyrobi i wylądujesz w szpitalu. Dlaczego napisałem o dzieciach?Dlatego, ze ich system obronny jest nierozwinięty tak jak osoby dorosłej i szybciej organizm ulegnie zatruciu. Wiem kto i w jakiej książce to napisał i za to powinno si ę mu ...skopać dupę.Jest uważany za autorytet, ludzie mu wierzą więc jego książka powinna być wzorcem.Tymczasem autor bez żadnych podstaw naukowych, bez badań mięsa i produktu finalnego, głosi wszem i wobec że można ujmować peklosól i będzie dobrze. To ja mu mówię, że jest nieodpowiedzialną osobą i świadomie naraża ludzi na chorobę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Bo nie wiem jak dotrzeć do Waszej świadomości, Miro , jeżeli piszesz zdecydowanie , to ja Tobie odpiszę delikatnie . Dla mnie nie jesteś autorytetem i docierać do mojej świadomości nie musisz . Masz jednego gostka w Swoim zadaniu mniej . Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Wiem kto i w jakiej książce to napisał i za to powinno si ę mu ...skopać dupę. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 ....tak se luźno czytam....i uśmiałem się jak pszczoła.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio510 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witam, ja robię tak jak moja matula robi od kad pamiętam w samej soli i przyprawy czosnek gorczyca ziele itd. pekluje to przez tydzien potem wedzara i poszło- czy jest konieczność używania peklosoli ? kiedyś stosowali samą saletre niby tam dla koloru nie znam sie jestem poczatkujący, jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 No nie samą saletrę a mieszankę soli warzonki z salerą ...jest rożnica azotan a azotyn ...efekt końcowy podobny ale w przypadku saletry dochodzi parę reakcji i zależnosci że błedzie ludzkim nie wspomnę gdy saletrę sypano na garscier. Bezpieczniej używać peklosoli baz kombinacji ... bo na te przyjdzie czas jak będziemy wiedzieli co robimy i jak to ma wyglądać Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Dyzio510 ja to się zastanawiam czy Ty jesteś naturszczyk czy prowokator :-) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio510 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Dopiero sie ucze muszę dosięgnąć troche rad bo jedni robią tak a drudzy tak, a w końcu to już sam nie wiem ojjj dużo jeszcze przedemną, będe musiał wszystkiego sprobowac, bo nawet nie wiedzialem ze po wedzeniu trzeba jeszcze parzyć w temp 80. Jak wpadłem na te forum to dopiero się tutaj wszystkiego dowiedziałem, będe musiał sprobować i wybrać tą najlepszą opcję nie byłem wtajemniczony,. Bo do tej pory jadłem tylko wędzono -pieczone mięsko. No i tak to wygląda Pany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Nie trzeba parzyć jak podczas wędzenia uzyska się odpowiednią temperaturę w wędlinie. A komu dziś jest do śmiechu lub śmieje się z tego o czym pisze i z czym walczę.......To przypomnę że mamy od urodzenia wolną wolę....więc róbta co chceta.Tylko potem nie płaczcie, bo ......chłopaki nie płaczą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 wędzonki chcialem pokazac... i masz babo placek.... wojenka sie urzadzila lekka w moim temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) roger byc moze tak, ale jesli sie nie myle wy stosujecie 0.4l wody na kg? Dla mnie smak jest wyraźny ale nie jest przesolone. Byc moze dlatego ze tak lubie jedni lubia bardziej slone inni mniej:) co innego jesli chodzi o piersi z kaczki (do kazdego rodzaju miesa robie inna solanke) albo piersi bardziej przymuja sól albo machnąłem sie przy dodawaniu soli bo kaczka byla tak na granicy słoności Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez karuzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 rozumiem ze masz swoja racje, ale wystarczy napisac a nie zaraz rzucac frazesami na forum w dziale "Dla początkujących" Nstepne razy moge bez problemu uzyc tylko peklosoli, z tym to nie ma najmniejszego problemu Był mój post i znikł....Może ktoś kto go usunął wyjaśni dlaczego tak się stało?Czy naruszyłem moim wpisem jakiś punkt regulaminu forum? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Wydaje mi się (nie mam z tym doświadczenia) ze pierś kaczki musisz krócej peklować, ale jak dla mnie to wygląda tez dobrze Nastrzykiwałeś mięso? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) miesa nie nastrzykiwalem, piersi z kaczki i tak siedzialy krocej o dwa dni. ale to nie chodzi o to ze byly za slone czy cos, nie wiem moze przez strukture miesa byly słońsze, albo tak jak mowilem, pomylilem ilosc wody do soli Miro okolo 1 strony zniknelo z mojego tematu, a teraz wszystko wrocilo?? Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez karuzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Tak teraz wróciło, więc zapewne przeczytałeś moją odpowiedź dlaczego tak uparcie wałkuje ten temat. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 tak przeczytałem, jak bede mial troche wolnego czasu to odszukam sobie gdzie widzialem ten przepis na tą solankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.