Skocz do zawartości

[Powinieneś wiedzieć][Część III] Rozbiór uzupełniający karkówki


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Rozbiór uzupełniający karkówki

 

post-39694-0-59297400-1487348804_thumb.jpg

Karkówka z kością

 

W wyniku rozbioru uzupełniającego karkówki uzyskuje się karczek (który jest mięśniem) bez kości. Podstawowe czynności tego rozbioru polegają na:

  • wycięciu siedmiu przepołowionych kręgów szyjnych, czterech przepołowionych przednich kręgów piersiowych z górnymi odcinkami żeber,
  • odcięciu z górnej części karkówki wąskiego mięśnia ścięgnistego,
  • odcięciu twardego mięśnia od strony pierwszego kręgu szyjnego.

post-39694-0-49729100-1487348829_thumb.jpg

Karczek bez kości

 

Karczek bez kości powinien mieć kształt nieforemnego walca, co uzyskuje się przez okrojenie mięśni wewnętrznych przyczepów kręgów szyjnych i piersiowych oraz odcięcie pozostałości tłuszczu zewnętrznego i luźnych strzępów mięsa. Przygotowany w ten sposób karczek jest surowcem do produkcji wędzonek, tj. baleronów lub konserw.

Orientacyjne wskaźniki uzysku elementów w wyniku rozbioru uzupełniającego karkówki podano w tabeli.

 

post-39694-0-47231700-1487348970_thumb.jpg

 

Poza wymienionymi elementami, z rozbioru uzupełniającego karkówki otrzymujemy:

 

1. Mięso drobne klasy II (tłuste):

 

post-39694-0-05472500-1487348853_thumb.jpg

 

2. Mięso drobne klasy III (ścięgniste):

 

post-39694-0-36644700-1487348862_thumb.jpg

 

3. Mięso drobne klasy IV (tzw. krwawe):

 

post-39694-0-63768900-1487348874_thumb.jpg

 

4. Tłuszcz drobny:

 

post-39694-0-13542900-1487349354_thumb.jpg

 

5. Kości karkówki:

 

post-39694-0-55119600-1487348884_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.